Voorbeschouwing FC Groningen - PEC Zwolle

Voorbeschouwing FC Groningen - PEC Zwolle

Vrijdag om 20.00 uur staat PEC Zwolle in Groningen tegenover de plaatselijke FC. Waar FC Groningen op plek dertien staat met zeventien punten, heeft PEC Zwolle als hekkensluiter twaalf punten minder. De thuisploeg is vooral de voorbije weken bezig aan een opmars.

FC Groningen

FC Groningen boekte de afgelopen twee weekenden een driepunter en daardoor is de ploeg van trainer/coach Danny Buijs weg van de plekken waar in Zwolle juist de focus op ligt: de veilige plaatsen net boven de degradatiestreep. Tegen Go Ahead Eagles (0-1) en Fortuna Sittard (1-4) werden buitenshuis belangrijke punten gepakt tegen ploegen die beide spelers met rode kaarten weggestuurd zagen worden. Groningen lijkt door die zeges de smaak te pakken te hebben en voor wie dat ook geldt is spits Jørgen Strand Larsen. De Noor scoorde al drie weken op rij. Naast tegen Go Ahead en Fortuna, redde Strand Larsen ook een punt vlak voor tijd thuis tegen RKC Waalwijk (1-1). Vorig seizoen kwam de smaakmaker tot negen treffers uit 30 wedstrijden en na een stroeve start staat de teller nu op vier goals. Zijn eerste treffer dit seizoen, dingt bovendien mee voor doelpunt van het seizoen, toen Strand Larsen zijn ploeg met een omhaal drie punten bezorgde in Leeuwarden. Ook bij PEC Zwolle weet men er alles van, want vorig seizoen scoorde de spits tijdens de editie in Groningen de enige goal van de middag.


1-0

PEC Zwolle heeft het de voorbije jaren niet gemakkelijk in Groningen. De laatste overwinning die daar geboekt werd was in de zomer van 2018. Het was destijds de eerste zege van de Blauwvingers dat seizoen onder leiding van coach John van ’t Schip. Vito van Crooij tekende voor de enige treffer. Daarvoor won PEC Zwolle in 2015 nog eens van de FC, ook met 0-1, door een goal van Tomáš Necid. De voorbije drie ontmoetingen tussen beide ploegen in Groningen en Zwolle (tweemaal) eindigden overigens altijd in 1-0. De laatste twee edities in Zwolle werden gewonnen door de thuisclub. Vorig seizoen dankzij een eigen goal van Ko Itakura en dat jaar daarvoor, vlak voor corona uitbrak, door een treffer van Yuta Nakayma.


Afwezigen

Schreuder kan niet beschikken over Kenneth Paal. De linksback raakte al vroeg geblesseerd in de vorige wedstrijd tegen RKC Waalwijk en is nog niet fit. Ook Daishawn Redan ontbreekt met een blessure, net als Bram van Polen die de afgelopen twee wedstrijden niet kon spelen. Mustafa Saymak zal eveneens niet in Groningen zijn opwachting maken. De middenvelder is ziek.


Arbitrage

Scheidsrechter vrijdagavond is Richard Martens. De leidsman zal worden bijgestaan door assistent-scheidsrechters Rogier Honig en Thomas Krijt. Official is Robin Gansner. Allard Lindhout is de VAR en zijn assistent is Johan Balder.


Eredivisie partners