Themabijeenkomst Logistiek Netwerk biedt ruimte

Themabijeenkomst Logistiek Netwerk biedt ruimte

Op zondag 8 oktober 2023 stond de wedstrijd PEC Zwolle – Feyenoord op het programma. De wedstrijd was traditiegetrouw aanleiding om de regio's Zwolle en Rotterdam bij elkaar te brengen. In de vroege ochtend bezochten 60 gasten het Clubhuis Regio Zwolle voor een programma, met als thema 'ruimte in het havengebied'.

Na een warm ontvangst in het Clubhuis Regio Zwolle werd het programma geopend door dagvoorzitter Danny Pol. Na een toelichting op het programma nam Maarten de Wijs (Port of Rotterdam) het stokje over. Hij nam de gasten mee in de uitbreidingsplannen van de Maasvlakte en wat betekent dit voor de vraag naar ruimte in het achterland, de logistieke verbindingen en opgaven als verduurzaming.

 

Groei versus ruimtegebrek

Phillipine van der Schuyt en Nicolaas Sikkens (beiden Arcadis) presenteerden een onderzoek naar ruimte in het havengebied van Port of Zwolle. Regio Zwolle is een economische topregio met oog voor brede welvaart. De regionale havens hebben hierin een belangrijke rol. Ook door de verbreding van de Kornwerderzandsluis wordt er een groeispurt verwacht voor de regio. Fysieke ruimte is daarom een belangrijk onderwerp, maar net als in heel Nederland, is er ook ruimte in het havengebied een opgave.

 

In gesprek

Aansluitend vond een tafelgesprek plaats met Peter van de Laar (Rotterdam Fruit Wharf), Maarten van Oosten (Port of Rotterdam) en Jeroen van den Ende (Port of Zwolle). Hierbij werd gesproken over de uitdagingen die ruimtegebrek meebrengen voor ondernemers. Rotterdam Fruit Wharf is een aansprekend voorbeeld. Om te kunnen blijven groeien wordt de fruitwerf verplaatst naar een andere plek in het havengebied.

 

Het programma werd afgesloten met een vraaggesprek met Klaas de Vries (wethouder gemeente Meppel) en Eilt Staal (directeur Regio Zwolle United). Er werd stilgestaan bij de samenwerking tussen gemeente Meppel en stichting Regio Zwolle United.

 

Na het inhoudelijke programma verplaatste de groep naar de skybox van het Clubhuis Regio Zwolle. Waar onder het genot van hapje en een drankje de wedstrijd PEC Zwolle – Feyenoord (0-2) werd bijgewoond. Hier voegde de groep zich bij de gasten van Chefs Table met partners en relaties uit de agri- en foodsector.

 

Fotografie: Next Level Media Producties


> Lees hier meer over het Logistiek Netwerk