Regiobijeenkomst in teken gezonde leefstijl

Regiobijeenkomst in teken gezonde leefstijl

Afgelopen weekend stond de Eredivisie in het teken van de maatschappelijk speelronde, met als thema gezonde leefstijl. PEC Zwolle United / stichting Regio Zwolle United en haar partners organiseerden om deze reden diverse activiteiten, waaronder een regiobijeenkomst met als thema ‘voeding en gezondheid’. Ongeveer 100 ondernemers, bestuurders en stakeholders vanuit de voedings- en gezondheidssector waren bij de bijeenkomst aanwezig.

De gasten werden verwelkomd door Aat de Jonge (bestuurlijk trekker van het Agri & Food Innovatie cluster Regio Zwolle). Dagvoorzitter Jannes Janssen (wethouder gemeente Hardenberg) introduceerde een aantal prominente sprekers uit de sector, die hun inspirerende visie deelden. Zoals Hans Huijbers, voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisaties: ,,Gezondheid begint bij een gezonde bodem; de bodem is de drager van ons leven. De boer is naar mijn idee dan ook de apotheker van de toekomst.” Hij verwees daarbij naar een eeuwenoude uitspraak van de Griek Hippocrates: ,,Our food should be our medicine and our medicine should be our food”, wat de verbondenheid tussen gezondheid en voeding beklemtoonde.

Dieger ten Berge en Jasper Vieling van Vitaal Vechtdal gingen in op de financiële gevolgen van een gezonde leefstijl. Ter Berge: ,,De hoogte van ziektekosten wordt veelal bepaald door de levensstijl die mensen aanhouden. Daarin spelen voldoende beweging en gezonde voeding een cruciale rol.” Studentondernemers Mitch Komen en Fabian Broersen van Easyseeds toonden aansluitend een concreet initiatief om gezonde voeding te vergemakkelijken: de salade mat. Hiermee kunnen consumenten thuis slamelanges kweken. De afsluiting werd verzorgd door Geert Kuipers (clustertrekker) over de stand van zaken van het cluster en Arjan Jansen (directeur stichting Regio Zwolle United) over de maatschappelijke eredivisiespeelronde en de sociaal-economische functie van PEC Zwolle. Zo komen regelmatig scholen op bezoek bij PEC Zwolle met schoolprojecten over bijvoorbeeld gezonde voeding.

Na het inhoudelijke programma gingen de deelnemers met elkaar in gesprek tijdens het buffet. In de sfeervolle ambiance van Hotel Lumen werd informeel genetwerkt door de deelnemers, met als gemeenschappelijke deler dat zij de regionale voedings- en gezondheidssector willen versterken. In de Regio Zwolle is de sector sterk vertegenwoordigd. De regionale landbouw en voedingsindustrie hebben op de wereldmarkt een stevige concurrentiepositie opgebouwd. Om deze positie uit te bouwen werken regionale overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen samen in het Agri & Food Innovatie cluster Regio Zwolle. De regiobijeenkomsten zijn een uitstekend middel om hieraan bij te dragen. De gemeenten Dronten, gemeente Hardenberg, het Agri & Food Innovatie cluster Regio Zwolle en PEC Zwolle / stichting Regio Zwolle United hadden hiervoor het initiatief genomen.

Over stichting Regio Zwolle United
In 2014 is stichting Regio Zwolle United opgericht, die namens PEC Zwolle en haar partners uitvoering geeft aan regionale sociaal-economische projecten. Organisaties kunnen in Regio Zwolle United participeren en investeren om de kracht van voetbal te gebruiken als katalysator voor waardevolle sportieve, maatschappelijk en economische projecten. Met als doel een krachtige en ondernemende Regio Zwolle, waarin iedereen een steentje bijdraagt om de leefbaarheid en het collectieve welzijn te versterken.