Matchfacts FC Groningen - PEC Zwolle

Matchfacts FC Groningen - PEC Zwolle

Vrijdagavond om 20.00 uur staat PEC Zwolle in de Euroborg tegenover FC Groningen. Het duel kent een rijk verleden met eerdere ontmoetingen in zowel de Ere- als Eerste Divisie. De meest interessante matchfacts op een rijtje.

Tweede oud-club

Voor Dick Schreuder is FC Groningen-uit pas zijn derde wedstrijd als hoofdtrainer (van PEC Zwolle), maar treft hij al voor de tweede keer een voormalig werkgever. Naast RKC Waalwijk speelde de oefenmeester namelijk ook een jaar in Groningen. Dat was in het seizoen 1994/1995.


1-0

De laatste drie ontmoetingen tussen FC Groningen en PEC Zwolle leverden slechts drie doelpunten op. Ieder duel eindigde in 1-0 voor de thuisploeg. Twee zeges waren er voor Zwolle. Eind vorig seizoen op de laatste speeldag door een eigen goal van Ko Itakura en dat jaar daarvoor door een treffer van Yuta Nakayama. In Groningen was afgelopen seizoen Jørgen Strand Larsen matchwinner.


Twee van de twintig

PEC Zwolle zegevierde in eredivisieverband pas twee keer van de twintig ontmoetingen in Groningen. De meest recente overwinning dateert uit 2018. Ook toen bleek net als de voorbije ontmoetingen één goal voldoende voor de beslissing. Vito van Crooij scoorde.


Hetzelfde programma

Ook vorig seizoen speelde PEC Zwolle achtereenvolgens tegen RKC Waalwijk (thuis) en FC Groningen (uit). Beide duels werden eveneens in lege stadions afgewerkt en werden door de KNVB vanwege een extreme vorstperiode vroeg op de middag gespeeld van respectievelijk zaterdag 6 en 13 februari.


Buys en Schreuder

Trainers Danny Buys en Dick Schreuder staan vrijdag niet voor de eerste keer tegenover elkaar. Beide mannen troffen elkaar ook al meerdere keren in het amateurvoetbal. Schreuder trainde tussen 2014 en 2018 VV Katwijk en Buys was in die periode eindverantwoordelijke bij Kozakken Boys.


Zwolse Groninger uit Oss

Praktisch iedere ontmoeting tussen beide ploegen is er wel een weerzien met een voormalig Zwolle-speler. Dat kan dit seizoen met alleen Bart van Hintum (34), die nog altijd met succes in Groningen actief is. Van Hintum won met PEC Zwolle de KNVB Beker, speelde een periode in Turkije voor Gaziantepspor, maar keerde terug naar Nederland toen dit avontuur uitliep op een fiasco. Via Heracles Almelo, waar Van Hintum het vaak moest doen met een plek op de bank, is de geboren Ossenaar nu alweer bezig aan zijn derde seizoen in Groningen.


Andere Blauwvingers

Andere voormalig Blauwvingers die PEC Zwolle sinds de promotie in 2012 ook trof als tegenstander in Groningen waren Eric Botteghin, Etiënne Reijnen, Django Warmerdam en Jesper Drost.

Eredivisie partners