Thomas van den Belt: ,,Het kampioenschap vieren in het Weezenlandenpark, dat is het doel."

Thomas van den Belt: ,,Het kampioenschap vieren in het Weezenlandenpark, dat is het doel."

DOS Kampen was zijn eerste club. Daarna meldde hij zich in Zwolle bij de jeugdopleiding van PEC Zwolle. In 2018 tekende Thomas van den Belt zijn eerste contract. In 2020 volgde zijn debuut in de Eredivisie. Van den Belt, een echte jongen van de club, die onlangs zijn grote droom in vervulling zag gaan: een transfer naar Feyenoord.

Van Kampen naar Zwolle

,,Als jochie van 5 jaar speelde ik mijn eerste wedstrijden voor DOS Kampen. Een andere club uit Kampen was echt geen optie. Mijn familie heeft DOS Kampen in het DNA zitten. Mijn vader Gerald is ook begonnen bij de 'Poelenten' de bijnaam van die club. Daar spelen werd mij met de paplepel ingegoten. In de E1 speelde ik nog een jaartje samen met Dean Huiberts. Wij hadden een elftal met veel talent en speelden echt aardig voetbal. De scouts van PEC Zwolle kwamen mede daardoor naar onze verrichtingen kijken. Ik speelde bij DOS Kampen in de spits. Dat ging mij best goed af. Dat viel bij PEC Zwolle op, waarna ik een aantal trainingen mocht meedoen. In 2012 mocht ik mij melden bij de jeugd van PEC Zwolle. Mijn eerste trainer hier was Stefan Luchtenberg. In dat eerste jaar was het wel wennen. Mijn beide opa’s haalden mij om beurten op van de basisschool en reden mij dan heen en weer van Kampen naar Zwolle en omgekeerd. Na dat eerste jaar begon ik al gauw mijn draai te vinden. In Zwolle werd ik van spits omgeturnd tot middenvelder. Een hoogtepunt was het Nederlands kampioenschap met Oranje O13. Als ik terugkijk op het spelen in de jeugd was het uitkomen voor Oranje O18 echt een hoogtepunt. In dat jaar tekende ik ook een tweejarig contract bij de club."

Thomas van den Belt met muts en Dean Huiberts als teammaatjes bij DOS Kampen. Foto: Peter Boitelle
Thomas van den Belt met muts en Dean Huiberts als teammaatjes bij DOS Kampen. Foto: Peter Boitelle

Debuut tegen Sparta

,,Een volgende stap in mijn carrière bij PEC Zwolle was het spelen in het beloftenteam van trainer Mark Looms. Er zijn spelers die het niets vonden om op maandagavond om 18:30 uur voor een handvol supporters te spelen. Dat was bij mij niet het geval. Het hoort bij de opleiding en geeft je een kans om je in de kijker te spelen. Daarnaast hadden we een goed en heel leuk team met spelers als Mike Hauptmeijer, Huiberts en Jarni Koorman en natuurlijk een enthousiaste staf. Van trainer John van 't Schip mocht ik meetrainen met het eerste. Bij John Stegeman kreeg ik vervolgens een plaats op de bank. Op 26 september 2020 mocht ik mijn debuut maken. In de thuiswedstrijd tegen Sparta viel ik in de 74ste minuut in voor Yuta Nakayama. Na Stegeman waren Konterman, Art Langeler en Dick Schreurder de trainers waarvoor ik in het eerste team mocht spelen."

Thomas van den Belt bij zijn debuut tegen Sparta Rotterdam in 2020.
Thomas van den Belt bij zijn debuut tegen Sparta Rotterdam in 2020.

Dragende speler

,,Trainer Schreuder liet bij zijn komst met zijn voetbal iedereen er weer in geloven. Na een onvervalste inhaalrace ging het vorig seizoen net aan mis. De degradatie kwam bij mij natuurlijk hard aan. Dit seizoen is mijn rol op het veld veranderd. Ik ben één van de dragende spelers geworden. Het is een geweldige prestatie dat PEC Zwolle na één seizoen van afwezigheid volgend seizoen weer op het hoogste niveau acteert. Zelf zal ik dan bij Feyenoord spelen. Daarmee is een droom van mij uitgekomen. Als jochie wilde ik al heel graag voor Feyenoord spelen. Het zal voor mij zeker wel even wennen zijn. Voor het eerst zelfstandig wonen in een grote stad en een selectie met heel veel concurrentie. Maar ik zal er alles aan doen om in De Kuip te slagen."


Laatste thuiswedstrijd

,,Het vieren van de promotie van PEC Zwolle was een leuke ervaring. Toch moet het echte hoogtepunt nog komen. Een feest in het Weezenlandenpark om het kampioenschap te vieren. Dat is het doel. Vanavond treffen we met Roda JC Kerkrade een team met goede spelers. Ze staan te laag voor de kwaliteiten die ze hebben. Een gevaarlijk team dus. Maar thuis moeten we de klus kunnen klaren." 

Volgend seizoen draagt Van den Belt het shirt van Feyenoord.
Volgend seizoen draagt Van den Belt het shirt van Feyenoord.