Interview Dwight Lodeweges

Interview Dwight Lodeweges

Met assistent-trainer Dwight Lodeweges heeft PEC Zwolle een zeer ervaren trainer in huis. Lodeweges kan als geen ander een wedstrijd lezen. Deze zomer keerde de 63-jarige oefenmeester terug in Zwolle, als assistent van Art Langeler. Twee trainers die elkaar al geruime tijd kennen. Met PEC Zwolle – Ajax voor de boeg spraken we met Lodeweges.

Lodeweges werd geboren in Canada, waar zijn ouders naar toe waren geëmigreerd. Op zijn zevende keerde de familie terug naar Nederland, waar Lodeweges ging voetballen bij VVOP. Dat de jonge Dwight talent had bleek al gauw, waarna hij zijn profdebuut maakte voor Go Ahead Eagles. ,,In 1979 kreeg ik van trainer Hans Kraay sr. de kans om in Canada te spelen. Kraay junior ging ook als speler mee. Dat avontuur wilden mijn vrouw en ik maar al te graag aangaan. Al was het nog wel even precair, want we hadden de dag voor het aanbod van Kraay net een huis gekocht. Het waren prachtige voetbaljaren met veel avontuur in eerst Canada en later ook de Verenigde Staten. Ook onze drie dochters zijn daar geboren. Samen met mijn vrouw bezoek ik beide landen nog geregeld.”


Voetbalreis

,,Tussen 1998 en 2001 was ik hier bij FC Zwolle trainer. We hadden een geweldig team. Routiniers als Claus Boekweg, Marco Roelofsen en jonge gasten als Henk van Steeg en Arne Slot. Het was een heel goed ingespeeld team. Na Zwolle begon ik aan mijn reis door de voetbalwereld. In verschillende functies was ik o.a. actief bij FC Groningen, Al-Jazira Club (Abu Dhabi), Nagoya Campus Eight (Japan), PSV, Edmonton (Canada), Jeff Unted (Japan), Cambuur en Heerenveen om in 2016 hier als high-potential coach van PEC Zwolle aan de slag te gaan. Tevens was ik assistent van John van ’t Schip bij het eerste elftal. Het werk bij PEC Zwolle combineerde ik daarnaast met de functie van trainer van Oranje O20.”


Oranje

,,Toen Ronald Koeman mij in 2018 belde om zijn assistent te worden, kon ik daar geen nee op zeggen. Het was een geweldige ervaring om met de beste voetballers van Nederland en trainers Koeman en later Frank de Boer te werken. Direct nadat mijn werkzaamheden bij de KNVB waren beëindigd was PEC Zwolle er snel bij en had ik Art Langeler aan de telefoon. Na een goed gesprek waren we er snel uit. Het voelt goed om terug te zijn. Art geeft iedereen in de staf zijn vrijheid en vertrouwen. Dat werkt heel prettig. Bovendien kenden wij elkaar al van vroeger, want toen ik hier trainer was, liep Art al eens stage onder mij.”


Vaste waarde

,,Ook veel jonge spelers ken ik nog vanuit mijn vorige periode bij de club. Spelers als Rav van den Berg, Samir Lagsir, Eliano Reijnders en Gabi Caschili bijvoorbeeld. Het is mooi om te zien dat die jongens de stap naar de eerste selectie gemaakt hebben. En met hen zijn er nog veel meer jonge jongens die in de toekomst die stap hopen te maken. Het doel voor mij als trainer is dat deze spelers uiteindelijk een vaste waarde gaan worden voor PEC. Daarbij is er ook een rol weggelegd voor de meer ervaren spelers zoals Bram van Polen, Mustafa Saymak, Kostas Lamprou en Pelle Clement. Zij moeten die jongens binnen de lijnen op sleeptouw nemen.

Zaterdagavond spelen we tegen de gedoodverfde titelkandidaat en huidig titelhouder Ajax. Tegen zo’n ploeg moet je een goed plan bedenken om te overleven. Dat plan ligt klaar. Wellicht spelen de woorden in de afkorting van mijn eerste amateurclubs ‘plezier’ en ‘genoegen’ daar onbewust nog een rol in.”

Eredivisie partners