Derde editie van de Kunststofderby van het Oosten

Derde editie van de Kunststofderby van het Oosten

Afgelopen zaterdag vond voor het derde jaar op rij de ‘Kunststofderby van het Oosten’ plaats. Bij het Polymer Science Park gingen leveranciers en afnemers van kunstgras en ondernemers en kennisinstellingen in gesprek over het toepassen van slimme innovaties op kunstgrasvelden en het vormen van een consortium. De bijeenkomst werd gecombineerd met de wedstrijd van PEC Zwolle en Heracles Almelo (1-1).

Met de spelersbus van PEC Zwolle vertrokken de gasten vanaf het MAC3PARK stadion naar Polymer Science Park (PSP). Hier werden zij welkom geheten door de dagvoorzitter Mireille Kinket (directeur PSP) en side-kick René van Bremen (customer relations en business development PSP). Onder leiding van Kinket werden twee tafelgesprekken gevoerd om de belangen van de verschillende groepen en de technologische en financiële mogelijkheden goed inzichtelijk te maken.


Het eerste tafelgesprek was gefocust op de vraagzijde en de technologische mogelijkheden binnen de kunstgrassector. De tafelgasten Mark van Berkum (bestuurssecretaris amateurvoetbal KNVB) en André de Jeu (directeur Vereniging Sport & Gemeenten) deelden de ambities en wensen vanuit de vraagzijde, waar Paul Havinga (hoogleraar Universiteit Twente) en Frans Lefeber (CEO Connective Floors) de technische mogelijkheden ten gehore brachten. Wat te denken van bijvoorbeeld flexibele belijning via slimme kunstgrasvezels? Of het verzamelen van data middels sensoren in het veld om de belasting van de velden én spelers te meten en daarmee tijdig onderhoud te plegen én daarmee o.a. overbelasting / blessures te voorkomen. Ook circulariteit speelt een belangrijke rol. Voorbeelden van innovaties die voor zowel de top- en breedtesport beschikbaar dienen te worden om een duurzame infrastructuur te realiseren.


Gedurende het tweede tafelgesprek kwamen de aanbodzijde en de financiële mogelijkheden aan bod. De tafelgasten waren Frederike Zwenk (manager research KNVB), Martijn Roelofs (adviseur PNO Consultants), Ralph Teunissen (directeur Edelgrass), Frans Harmeling (senior projectmanager Ten Cate) en René Heitkönig (directeur Beens Grass Yarns). Onder de noemer ‘delen is vermenigvuldigen’ zochten de tafelgasten, onder aanvoering van Kinket en Van Bremen, naar verbinding met elkaar om tot een consortium te komen; een samenwerking om nóg meer, sneller en betere innovatie en doorontwikkeling te realiseren.


Aansluitend genoten de gasten van een buffet. Tijdens het buffet kregen zij een voorbeschouwing op de wedstrijd voorgeschoteld door Arjan Jansen, directeur Regio Zwolle United. Daarnaast benadrukte ook hij het belang van samenwerking en de belangrijke rol van ‘het middenveld’ als schakel tussen voor- en achterhoede; de rol die Polymer Science Park en PEC Zwolle tijdens de Kunststofderby hebben vervuld en op zich zullen nemen bij de opvolging van de bijeenkomst.


Na het buffet verplaatsten de gasten zich met de spelersbus naar het stadion, waar om 20.45 uur de Overijsselse derby van start ging. Na een meer dan vermakelijk duel werden de punten gedeeld: 1-1. Na de wedstrijd kregen de aanwezigen de gelegenheid om elkaar op te zoeken en verder te netwerken aan de Regio Zwolle Bar. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde bijeenkomst en bedankt alle aanwezigen voor hun inbreng.


De Kunststofderby van het Oosten is een initiatief van Polymer Science Park, hét innovatiecentrum voor toegepaste kunststoftechnologie, en PEC Zwolle / Regio Zwolle United.