De vijf van Bram van Polen

De vijf van Bram van Polen

Het is jammer dat het vraaggesprek een dag voor de wedstrijd plaatsheeft, in plaats van een dag erna. Dan had de Houdini-overwinning tegen Vitesse (4-3) in dit artikel meegenomen kunnen worden. Met terugwerkende kracht kan misschien wel gesteld worden dat het ophalen van succesverhalen heeft bijgedragen aan een goed resultaat tegen de Arnhemmers.

Met Bram van Polen bespreken we zijn vijf mooiste wedstrijden. Drie ervan heeft hij zelf gespeeld. Bij twee duels was hij toeschouwer of beeldbuissupporter. De wedstrijden staan in chronologische volgorde.


FC Zwolle - FC Twente: 3-4 (07-02-2001)

Ik zat als supporter op de oude Berkumtribune. Het ging om de kwartfinale van het bekertoernooi. Ik ging in mijn jeugd al regelmatig bij FC Zwolle kijken. Het stadion zat vol en een supporter in mijn vak riep iets ludieks over FC Twente-spits Jan Vennegoor of Hesselink. Iedereen lag in een scheur. Dat is me altijd bijgebleven.


Nederland - Schotland: 6-0 (19-11-2003)

Wedstrijden van het Nederlands Elftal hebben sowieso iets speciaals, vind ik. Vooral met die eindtoernooien. Die saamhorigheid en spanning vooraf. Voor zulke wedstrijden was ik echt zenuwachtig hoor, anders dan de gebruikelijke wedstrijdspanning bij mijn eigen wedstrijden. Misschien juist omdat je er dan geen invloed op hebt, je doet zelf niet mee. Door die 6-0 plaatste Nederland zich voor het EK in Portugal.


FC Zwolle - MVV: 7-0 (22-02-2008)

De wedstrijd van mijn basisdebuut. Nieuw stadion. Ik scoorde drie keer. Zoiets vergeet je natuurlijk nooit. In het kader van mooie wedstrijden is het ooit mijn droom om met vrienden Boca Juniors –River Plate in Argentinië bij te wonen. Nu kom ik niet toe aan het bezoeken van buitenlandse wedstrijden. Wel zijn we een keer met met de selectie van FC Zwolle op uitnodiging van Jaap Stam bij AC Milan geweest.


Go Ahead Eagles - FC Zwolle; 1-3 (21-11-2010)

We hebben ze toen helemaal weggetikt. Echt fantastisch! In het hol van de leeuw, dat is zo’n mooi gevoel. Daar doe je het voor. Arne Slot opende de score met een prachtige stift. En zelf raakte ik nog de lat.


PEC Zwolle - Ajax: 5-1 (20-04-2014)

Ik ben helemaal niet bijgelovig of zweverig aangelegd, maar dit was echt onze dag. Het moest zo zijn. Ik was enorm gefocust en heb de nacht ervoor amper een oog dichtgedaan. We wilden er vooral een wedstrijd van maken, Ajax het zo moeilijk mogelijk maken, maar al snel kreeg ik het gevoel dat alles klopte en dat we die dag niet te verslaan waren. Soms heb je dat. En dan ook nog die wedstrijd om de Johan Cruyff Schaal. Dat je weet dat ze zich willen revancheren, in hun eigen stadion – en dat het ze dan weer niet lukt.


Beleef 20-04-2014 opnieuw

Zondag aanstaande, 29 maart, zendt PEC Zwolle TV op YouTube de bekerfinale van 2014 in zijn geheel integraal uit. Abonneer je aan en mis dit niet! Vanaf 14.30 uur kun je hier live meekijken.