Babiche Roof stopt met voetballen

Babiche Roof stopt met voetballen

Babiche Roof stopt per direct met voetballen. De aanvoerster van PEC Zwolle Vrouwen, die twee seizoenen het shirt van de Blauwvingers droeg, verwacht eind dit jaar moeder te worden en heeft om die reden besloten per direct een punt achter haar loopbaan te zetten.

Roof (25) begon haar loopbaan in 2010 bij FC Utrecht, dat toen nog een vrouwenteam had. Via Ajax Vrouwen, waarmee ze de KNVB Beker won, en Telstar Vrouwen koos de aanvallende middenveldster in 2017 voor een nieuw avontuur in Zwolle. Hier maakte ze een prachtig seizoen door, wist ze 16 keer tot scoren te komen (een persoonlijk record) en plaatste ze zich met PEC Zwolle Vrouwen voor het eerst in de clubgeschiedenis voor de kampioenspoule van de Eredivisie Vrouwen. Het afgelopen seizoen werd dat nog eens dunnetjes overgedaan, maar nu met Roof, die ondanks haar leeftijd de oudste speler was in het team, als aanvoerster. Opnieuw wist de geboren Hilversumse het doel veelvuldig te vinden, meldde PEC Zwolle Vrouwen zich voor het eerst in de bekerfinale en verbeterde Roof haar doelpuntentotaal met 18 treffers. Nu verwacht Roof, die tevens werkzaam is als fysiotherapeute, samen met haar vriend haar eerste kindje.


,,Dat is ook de reden dat ik stop. Na de bekerfinale heb ik mijn teamgenoten in de bus op de hoogte gebracht. Natuurlijk was iedereen heel blij voor me, maar uiteraard vonden zij het ook heel jammer. Na de bekerfinale was ik zelf ook heel emotioneel, mede omdat ik toen al bijna drie maanden zwanger was en wist dat dit mijn laatste wedstrijd zou zijn.”

Op zowel haar carrière als haar periode in Zwolle kijkt Roof positief terug. ,,Ik heb veel gezien en meegemaakt en kan dan ook met een goed gevoel terugkijken op mijn loopbaan. Hier in Zwolle heb ik het enorm naar mijn zin gehad. Het jonge, enthousiaste team, de trainersstaf en iedereen die bij het vrouwenteam betrokken was hebben een hele positieve indruk op mij achtergelaten. Deze jaren had ik zeker niet willen missen.”


Of de punt achter haar loopbaan nog een komma wordt, weet Roof nu nog niet. ,,Zeg nooit nooit, maar voor nu stop ik ermee. PEC Zwolle Vrouwen heeft al wel gezegd dat de deur voor mij altijd open zal blijven staan. Dat zie ik dan ook als een heel groot compliment en getuigt van veel respect. Bij deze wil ik dan ook iedereen binnen de club en uiteraard de supporters bedanken voor de afgelopen twee jaar.”

Eredivisie partners