Zonnig Meppel stemt Logistiek Netwerk gelukkig

Zonnig Meppel stemt Logistiek Netwerk gelukkig

Het Logistiek Netwerk bracht op vrijdagmiddag 14 juni een bezoek aan Meppel. Onder zonnige omstandigheden werden met een rondvaart bedrijfsbezoeken gebracht aan Sukade, MCS Terminals en Alumax Boats. De middag werd afgesloten met een netwerkborrel bij het Grachtenfestival, samen met de ondernemerskringen BC Meppel en ICC Parkmanagement Meppel.

Welkom

Bijna 40 leden van het Logistiek Netwerk (o.a. ondernemers en bestuurders uit de Regio Zwolle) werden ontvangen bij restaurant Sukade aan de Stoombootkade. De gasten werden in Meppel welkom geheten door burgemeester Richard Korteland. Hij vertelde over de rijke historie van Meppel als handelsstad. De stad werd vroeger doorkruist door vracht- en turfschepen die werk en handel brachten. Meppel is – met haar haven onder de vlag van Port of Zwolle - nog steeds een belangrijk knooppunt richting het Noordoosten.


Het pakhuis van restaurant Sukade is één van de symbolen van de rijke historie van Meppel. Bianca Henken-Meppelink (bedrijfsleider Sukade) vertelde over het restaurant, dat in 2016 haar deuren opende in het prachtige pand aan de gracht. Het monumentale pand is al sinds 1860 de bestemming van smakelijke producten uit de hele wereld. Het restaurant biedt met haar gerechten een knipoog naar producten uit het verleden die vanuit de verre oorden in het pakhuis terecht kwamen.


Rondvaart

Na de opening vertrokken de gasten per boot naar het havengebied van Meppel. Zo werd er een bezoek gebracht aan de Havenondernemers van het Jaar 2016 (Remko Germeraad – Alumax Boats) en 2018 (Nutte Visser – MCS). Remko Germeraad gaf vol trots een rondleiding door zijn bedrijf. Zijn medewerkers lieten zich niet afleiden door het bezoek en bleven zich volledig focussen op de productie van de aluminium boten. De groep verplaatste zich vervolgens naar de terminal van MCS. Aan de kade gaf Willem van Ark (directeur MCS) een toelichting over de terminal die o.a. een belangrijke schakel is tussen de zeehavens en het achterland. MCS vervoert containers over het water, over de weg en draagt zorg voor alles daaromheen (full service).


Vraag naar personeel

Voor bedrijven als Alumax Boats en MCS blijft het aantrekken van vakkundig personeel een uitdaging. Om dit aan te pakken hebben ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden de handen ineengeslagen aan de Sectortafel Logistiek (als onderdeel van de Human Capital-agenda Regio Zwolle). Auke Oosterhoff (VNO-NCW Regio Zwolle) en vertegenwoordigers van de sectortafel gaven een update over de actieplannen en gingen in gesprek met de aanwezige ondernemers.


Vanwege het personeelsvraagstuk vinden regionale ondernemers het belangrijk dat kinderen kennismaken met bijvoorbeeld werken in de techniek en logistiek. Mini Meppel Maritiem is een prachtig voorbeeld van een evenement waarbij kinderen kennismaken met deze sectoren. Meer dan 200 kinderen bouwen in augustus een week lang boten in het centrum van Meppel. Dit wordt door de leden van het Logistiek Netwerk van harte toegejuicht. Om die reden werden aan het bestuur van Mini Meppel Maritiem een serie prijzen overhandigd voor de deelnemende teams, zoals bouwpakketten van het Deltion College en wedstrijdkaarten voor PEC Zwolle.


Netwerkborrel: napraten over Kornwerderzand

Na de bedrijfsbezoeken gingen de boten in volle vaart terug naar het centrum van Meppel. De succesvolle middag werd afgesloten met een netwerkborrel bij het Grachtenfestival, waar de leden van Businessclub Meppel en ICC Parkmanagement ook bij aanwezig waren. Tijdens de borrel werd o.a. nagepraat over het positieve besluit over de verbreding van de sluis van Kornwerderzand. De nieuwe sluis moet uiterlijk 2025 in bedrijf zijn. Met de realisatie wordt een impuls gegeven aan de bedrijvigheid en werkgelegenheid rond het IJsselmeer en tot in het verre achterland. Bedrijven gaan samen voor meer dan 100 miljoen investeren in nieuwe en uitbreiding van reeds bestaande activiteiten. Hiermee worden de komende jaren tot 3000 nieuwe banen gecreëerd.


In de lobby voor de verbreding van de sluis heeft Port of Zwolle een belangrijk aandeel gehad. Zo is minister Van Nieuwenhuizen afgelopen september op werkbezoek geweest in Meppel, op uitnodiging van het havenbedrijf. Daar is haar een bidbook aangeboden door ondernemers en regionale en provinciale overheden uit Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland.

> Lees meer over Kornwerderzand


Over het Logistiek Netwerk Regio Zwolle

Het Logistiek Netwerk is een initiatief van Port of Zwolle, PEC Zwolle, Regio Zwolle United en circa 25 partners. Het is een netwerk waarbij organisaties elkaar kunnen ontmoeten rondom thema’s als arbeid, economie en innovatie. De kracht van sport wordt gebruikt om de Regio Zwolle te positioneren als logistiek knooppunt van het Noordoosten. Dit kan bijvoorbeeld door de logistiek voor bedrijven te optimaliseren, ladingen in de Regio Zwolle op elkaar af te stemmen, krachten te bundelen ten behoeve van lobby, door samenwerking de juiste vakkrachten op te leiden en door evenementen, marketing en promotie de zeehavens en het achterland te verbinden.

> Lees meer over het Logistiek Netwerk

Divisiepartners