Vrouwen verliezen drukbezocht duel na zwakke tweede helft

Waar het seizoen bij de mannen inmiddels is afgelopen, stond vrijdag voor PEC Zwolle Vrouwen de laatste thuiswedstrijd van dit voetbaljaar op het speelschema. Om 19.30 uur vond de aftrap plaats tegen sc Heerenveen Vrouwen. Een tegenstander waar de selectie van interim-hoofdtrainer/coach Joran Pot in de laatste twee ontmoetingen met ruime cijfers van verloor (5-1 en 4-0). In het Zwolse MAC3PARK stadion waren er duizenden toeschouwers aanwezig om Blauwvingers aan te moedigen.

Het is PEC Zwolle Vrouwen dat vanaf het eerste fluitsignaal druk zet op de defensie van de selectie uit Friesland. In de zevende minuut resulteert dit in de eerste grote kans. Flankspeelster Esmee de Graaf komt vanaf de linkervleugel naar binnen, probeert het met een schot in de korte hoek, maar doelvrouw Devi Venema tikt de bal uit de korte hoek weg. Tien minuten later is het wel raak voor PEC Zwolle Vrouwen. Judith Frijlink mag een hoekschop nemen. Ze krult de bal bij de tweede paal, waar De Graaf vrijstaand kan binnenkoppen: 1-0. Luid gejuich klinkt vanaf de Zwolse tribunes, want PEC Zwolle Vrouwen is verdiend op voorsprong gekomen. In de twintigste minuut lijkt De Graaf de score te vergroten, maar na goed voorbereidend werk van rechtsback Anouk van Vilsteren trapt ze het leer te gehaast over het doel heen. Tot de rust worden er verder nauwelijks kansen gecreëerd, waardoor PEC Zwolle Vrouwen met een minimale voorsprong aan de thee gaat.

In de rust vindt er een wissel plaats aan de kant van de vrouwenselectie van sc Heerenveen. Keeper Venema kan vanwege een blessure niet verder en wordt vervangen door Justine van der Werf. Het zijn de Friezinnen die aan het begin van het tweede bedrijf met veel meer pit spelen in vergelijking met de eerste 45 minuten. Dit levert na 48 minuten een grote kans op voor aanvaller Simone Kets, maar de voormalig speelster van PEC Zwolle mikt de bal over. Kort daarna is het wel raak voor het team van trainer/coach Jan Schulting. Het leer wordt uit een corner van Tiny Hoekstra bij de eerste paal binnengekopt door Fenna Kalma: 1-1. De Zwollenaren halen bij lange na niet het niveau van de eerste helft en komen na ruim een uur speeltijd ook op achterstand. Kets ziet Hoekstra vrij voor het doel staan, die haar elftal met een diagonaal schot op voorsprong brengt: 1-2. Als de bezoekers uit Heerenveen na 64 minuten ook nog een strafschop mogen nemen, na een vermeende handsbal van Suzanne Giesen, lijkt het Zwolse verzet gebroken. Kets maakt vanaf elf meter geen fout en schiet de 1-3 op het scorebord. Op het moment dat de toeschouwers veronderstellen dat de Zwolse gifbeker wel leeg is, blijkt dit in de 67 e minuut toch niet het geval te zijn. Scheidsrechter Rick Nelemans, die in eerste helft al meerdere gele kaarten gaf aan speelsters van PEC Zwolle Vrouwen, toont Frijlink haar tweede gele prent, waardoor de thuisploeg met tien personen verder moet. Toch is het Yvette van Daelen die namens PEC Zwolle Vrouwen nog de aansluitingstreffer scoort. Haar schot rolt via de binnenkant van de paal achter keeper Van der Werf: 2-3. Na nog enkele mogelijkheden voor Giesen, Kets en Hoekstra, fluit leidsman Nelemans voor het einde van de wedstrijd. Waar PEC Zwolle Vrouwen in de eerste helft domineerde, deed sc Heerenveen Vrouwen dit in het tweede bedrijf. Over precies één week staat voor de Blauwvingers de laatste competitiewedstrijd van het seizoen op het schema. In Groesbeek is de vrouwenselectie van Achilles’29 Vrouwen dan om 19.30 uur de opponent.

Nadja Olthuis werd na afloop uitgeroepen tot PEC Zwolle Vrouwen van de wedstrijd.