Van Polen viert contract met goal en driepunter

Van Polen viert contract met goal en driepunter

PEC Zwolle heeft voor de tweede keer dit kalenderjaar gewonnen van sc Heerenveen. Waar in februari al in Overijssel met 4-1 gezegevierd werd, trok Zwolle in Friesland met 0-2 aan het langste eind. Het was bovendien de eerste keer dit seizoen dat PEC Zwolle twee duels op rij won, iets wat de Blauwvingers sinds de promotie naar de Eredivisie in 2012 ieder seizoen wel minimaal eenmaal voor elkaar kreeg.

Publiek

Heerenveen-supporter of niet, iedereen in het Abe Lenstra stadion had zaterdagmiddag toen de spelers het veld betraden wel even kippenvel op de armen. Voor het eerst in meer dan zes maanden tijd was er eindelijk weer publiek in het stadion aanwezig. Toch iets waar men lang naar uit had gekeken. Voor de aanhang van de Friese ploeg was het echter geen weerzien met Joey en Henk Veerman. Vanwege corona moest het Volendamse tweetal de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan en ook bij PEC Zwolle ontbraken er spelers, onder wie Virgil Misidjan, Immanuel Pherai, Thomas Buitink en Eliano Reijnders. Ondanks het publiek dat zich flink liet horen, was de openingsfase maar tam. Heerenveen had het meeste balbezit, maar de eerste kans was voor PEC Zwolle. Kenneth Paal schoot op de vuisten van Erwin Mulder.


Droge schuiver

Na iets minder dan een half uur nam PEC Zwolle brutaal de leiding. Het was Pelle Clement die ver mocht op dribbelen, kon afleggen op Benson Manuel, maar besloot om zelf te schieten. Het schot was misschien niet hard, maar wel geplaatst en zorgde ervoor dat Mulder geen antwoord had: 0-1. Gesteund door het thuispubliek ging Heerenveen op jacht naar de gelijkmaker en die verdiende de thuisploeg op basis van het aantal kansen wel. Tot een doelpunt kwam het echter niet, al hadden Lasse Schöne (redding Xavier Mous) en zeker Siem de Jong (paal) het net wel kunnen laten bollen.


Feestvarken

De tweede helft begon zeer afwachtend en met Mike van Duinen in de ploeg voor Manuel, die nog geen hele wedstrijd kon spelen. Heerenveen begon ondanks de achterstand afwachtend. PEC Zwolle liet de Friese opponent het spel maken. Het was aanvoerder Bram van Polen die met twee verdedigende intercepties problemen voor Mous voorkwam. Twintig minuten voor tijd werd de voorsprong van PEC Zwolle uitgebreid. De man die vrijdag bekendmaakte voor het vijftiende jaar op rij voor PEC Zwolle te gaan uitkomen, kopte uit een vrije trap de 0-2 binnen, uitgerekend op het moment dat de Blauwvingers even met een man minder speelden. Het betekende het vierde doelpunt van Van Polen dit seizoen. Nooit eerder scoorde de aanvoerder zo vaak in één seizoen. Het was bovendien zijn vierde doelpunt in acht wedstrijden tijd.


De zege kwam in het laatste kwartier totaal niet meer in gevaar, waardoor PEC Zwolle opnieuw drie punten en een clean sheet kon bijschrijven. Ook volgende week spelen de Zwollenaren buitenshuis. Op zaterdag 1 mei is Vitesse in stadion Gelredome de tegenstander. Er wordt dan om 20.00 uur afgetrapt.


sc Heerenveen – PEC Zwolle: 0-2 (0-1).

Toeschouwers: 2.000

Scheidsrechter: Dieperink

Kaarten: De Jong (sc Heerenveen), Van Polen en Paal (PEC Zwolle)


Opstelling sc Heerenveen: Mulder, Floranus (77’ Smit), Van Hecke, Woudenberg (67’ Kaib), De Jong, Nygren (46’ Van der Heide), Van Bergen, Dresevic, Kongolo (67’, Schöne en Halilovic


Opstelling PEC Zwolle: Mous, Van Polen, Lam (76’ Strieder), Nakayama, Paal, Drost (76’ Saymak), Manuel (46’ Van Duinen), Kersten, Clement (80’ Lagsir), Tedić (76’ Ghoochannejhad) en Huiberts.


Scoreverloop:

28’ Clement 0-1

68’ Van Polen 0-2