Tiental houdt punt over tegen Jong Ajax

PEC Zwolle heeft vrijdagavond niet kunnen winnen van Jong Ajax. Ruim 75 minuten moesten de Zwollenaren met tien man voetballen na een rode kaart voor keeper Jasper Schendelaar. Toch leek een zege binnen handbereik, maar na negentig minuten stond er een 1-1 eindstand op het scorebord.

Geen Thomas Beelen en Younes Taha in de basis bij PEC Zwolle. Het tweetal had de afgelopen weken niet voluit kunnen trainen. Ook Tomislav Mrkonjic nam plaats op de bank. Zo was er een plek in de basis voor onder meer Melayro Bogarde en Davy van den Berg.

Rood Schendelaar

PEC Zwolle begon vol goede moed en kreeg in de openingsfase drie goede kansen. Lennart Thy stuitte tweemaal op doelman Tom de Graaff en Dean Huiberts kreeg uit de rebound de bal ook niet binnen. Uit het niets kreeg PEC Zwolle een enorme knauw te verwerken toen Jasper Schendelaar ver zijn doel uitkwam, de bal niet wist te raken maar zijn tegenstander wel naar de grond werkte. Scheidsrechter Clay Ruperti kende geen genade en toonde Schendelaar direct rood. Het betekende een vroege aftocht van Schendelaar en het thuisdebuut van Mike Hautpmeijer, die jaren geleden al eens zijn debuut mocht maken op bezoek bij PSV toen toenmalig eerste doelman Mickey van der Hart met dezelfde kleur kaart werd heengezonden. Luis Görlich werd het kind van de rekening. Direct zette Jong Ajax PEC Zwolle vast op de eigen helft, maar hele grote kansen voor de bezoekers leverde dat niet op. Hauptmeijer moest drie keer in actie komen bij poging van buiten het strafschopgebied. De tien van Zwolle kwamen logischerwijs moeilijker aan aanvallen toe, maar kregen na een mooie combinatie tussen Dean Huiberts en Tolis Vellios nog wel bijna tot scoren. De poging van Davy van den Berg ging via een Ajacied rakelings naast.

Medunjanin

In de tweede helft omsingelde Ajax vanaf het begin het Zwolse tiental, maar echt in de problemen kwamen de Zwollenaren niet. Haris Medunjanin schoof aan de overkant voorlangs, waarna een paar minuten later Dick Schreuder geel kreeg vanwege aanmerkingen op de leiding, nadat Jordy Tutuarima werd vastgehouden er niet werd gefloten, maar er ook geen voordeel kwam. De toch al warrig fluitende leidsman spaarde na een charge van Kik Pieirie, die al geel op zak had, de Ajacied even later ook nog eens. Tussendoor kwam PEC Zwolle via Medunjanin verdiend op voorsprong. Van afstand vond de middenvelder een gaatje. Genoeg voor de winst was het niet, want tien minuten voor tijd maakte Kristian Hlynsson gelijk. Vlak voor tijd schoot Gabi Caschili op aangeven van Thomas van den Belt via een tegenstander over. In blessuretijd scoorde Davy van den Berg nog bijna de winnende, maar hij raakte de paal.

Volgende week vrijdag, 7 oktober, gaat PEC Zwolle op bezoek bij FC Dordrecht. Om 20:00 uur wordt er dan afgetrapt.

PEC Zwolle – Jong Ajax: 1-1 (0-0).

Toeschouwers: 13.505

Scheidsrechter: Ruperti

Gele kaarten: Görlich, Pierie en Milovanovic

Rode kaart: 12’ Schendelaar (PEC Zwolle)

Opstelling PEC Zwolle: Schendelaar, Van Polen, Görlich (14’ Hauptmeijer), Medunjanin (75’ Beelen), Van Hintum, Van den Belt, Huiberts (46’ Tutuarima), Thy (46’ Caschili), D. van den Berg, Vellios (84' Landu) en Bogarde.

Opstelling Jong Ajax: De Graaff, Aertssen, Warmerdam, Pierie, Milovanovic, Fitz-Jim (55’ Jermoumi), Banel (86’ Delgado) , Hlynsson, Rasmussen, Regeer (46’ Vos) en Misehouy (61’ Ribeiro).

62’ Medunjanin 1-0