PEC Zwolle kondigt maatregelen aan

PEC Zwolle kondigt maatregelen aan

Vrijdagavond na de uitwedstrijd bij FC Eindhoven, hebben zich buiten het Jan Louwers Stadion ongeregeldheden voorgedaan. Hier plaatsten wij afgelopen zondag al een bericht over waarin de club afstand nam van wat zich daar heeft afgespeeld. Het wachten was toen nog op alle informatie, vanuit alle direct betrokkenen. Die feiten zijn inmiddels bekend.

Gedurende de wedstrijd was de sfeer in het uitvak ontspannen en zeer goed. In tegenstelling tot berichtgeving in enkele media was er geen enkele sprake van incidenten en bleef het uitverkochte uitvak de ploeg tot de laatste minuut steunen. Ook na afloop werd oud-speler van onze club Youness Mokhtar, nu speler van FC Eindhoven, luidkeels toegezongen.


Vlak voor het einde van de wedstrijd heeft een kleine groep van ongeveer acht jonge supporters het uitvak vroegtijdig verlaten. Op het terrein achter het stadion, waar onze supporters niet mochten komen, zijn deze supporters vervolgens door de politie teruggestuurd naar de bussen. Dit terrein was vanaf het parkeerterrein van de bussen niet afgesloten en vrij toegankelijk. Vervolgens is dezelfde groep personen uitgedaagd door een groep van ongeveer 20 jongeren vanaf een donker hockeyveld op een naastgelegen terrein. Dat heeft tot een korte confrontatie geleid. Hierbij zijn overigens geen stalen buizen of bivakmutsen gebruikt, zoals eerder door verschillende media werd vermeld.


Het moge duidelijk zijn dat wij het gedrag van de kleine groep veelal jonge ‘supporters’ volledig afkeuren, en de personen die in beeld zijn zullen daarvan ook de consequenties ondervinden. Tegelijkertijd zullen wij als club de nodige ingrijpende maatregelen nemen om ontoelaatbaar gedrag te voorkomen. Die maatregelen zijn hieronder te vinden. Wanneer blijkt dat er in de komende weken alsnog sprake is van ontoelaatbaar gedrag bij onze wedstrijden, dan zullen deze maatregelen nog verder uitgebreid worden.


Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de verschillende supportersgroepen deze week ook op eigen initiatief bij elkaar hebben gezeten om collectief verantwoordelijkheid te nemen en op te treden tegen de kleine groep die verantwoordelijk is voor dergelijke incidenten. Zij hebben aangegeven vanaf heden gezamenlijk op te trekken om een positief wedstrijdbezoek te bevorderen. Dit is de sociale controle die de club ook van haar supporters mag verwachten.


Maatregelen

Alle resterende uitwedstrijden dit seizoen zullen een vanuit de club verplichte buscombi worden, waarbij het nuttigen van alcoholische dranken niet is toegestaan voor supporters onder de 21 jaar. Dit betekent concreet dat drank ook niet langer verkrijgbaar zal zijn. In het uitvak geldt verder een algehele drooglegging voor supporters. Naast een verscherpte toegangscontrole bij de bussen en het uitvak (100% ID-controle en fouillering) geldt er ook een volledig verbod op het dragen van gezicht bedekkende kleding en wordt hier nu ook zeer strikt op gecontroleerd. Verder geldt er voor de rest van het seizoen een ophoudprocedure bij uitwedstrijden. Tot slot zijn de grote zwaaivlaggen en sfeerdoeken de rest van het seizoen, zowel thuis als uit, niet langer toegestaan.


Supporters met een al gekochte autokaart voor Almere City FC, ontvangen direct na het weekend een bericht van de club met de optie om hun autokaart om te zetten in een buskaart.


Zoals ook afgelopen weekend aangegeven blijven we benadrukken dat het hier wederom om een zeer kleine groep gaat die de club in diskrediet brengt. Het overgrote deel steunt de club week in, week uit fantastisch, en met hen willen we er een fantastisch slot van het seizoen van maken.