PEC Zwolle pakt drie punten tegen Fortuna Sittard

PEC Zwolle heft uitstekende zaken gedaan in de Eredivisie. In een kletsnat en uitverkocht MAC3PARK stadion hebben de Zwollenaren de controle in het duel tegen Fortuna Sittard en spelen ze ook de nodige kansen bij elkaar. Dankzij doelpunten aan het einde van zowel de eerste (Davy van den Berg) als de tweede helft (Ody Velanas) blijven de drie punten dan ook terecht in Zwolle: 2-0.

Met Ryan Thomas voor het eerst dit seizoen in de basis begon PEC Zwolle energiek aan het thuisduel met Fortuna Sittard. De Zwollenaren wilden zich revancheren voor de bekeruitschakeling tegen AFC en kregen in die eerste helft ook de nodige mogelijkheden en kansen. De eerste was echter voor Fortuna, dat Kaj Sierhuis alleen op Jasper Schendelaar af zag gaan. De spits mikte echter op de paal.

Gevaarlijke momenten

Daarna had PEC in die eerste helft de controle en de gevaarlijkste momenten. Zo was het Tolis Vellios die twee keer met het hoofd Fortuna-keeper Pandur aan het werk zette. Ook Younes Namli deed meerdere pogingen, maar ook hij zag dat de doelman een sta in de weg bleek. Zo leek het 0-0 te blijven voor rust, maar dat was buiten Davy van den Berg gerekend. De middenvelder zette een dubbele combinatie op en uiteindelijk was het Zico Buurmeester die Van den Berg diep stuurde. Hij schoot loeihard raak via de binnenkant van de paal: 1-0.

Bovenliggende partij

Ook in de tweede helft is PEC de bovenliggende partij. Heel veel kansen vallen er niet te noteren direct na rust, maar de Zwolse dreiging is onmiskenbaar het grootst. Vellios was het gevaarlijkst in die fase, hij stuitte echter opnieuw op keeper Pandur. Naarmate het eindsiginaal dichterbij kwam, nam de Zwolse druk verder toe. Van den Berg proberde het van afstand (over), Nico Serrano stuitte op Pandur, terwijl Buurmeester van dichtbij op een Fortunees schoot.

Doordat een tweede Zwolse treffer uitbleef, rook Fortuna dat er mogelijk nog een gelijkspel in het verschiet lag. Invaller Ferati kwam het dichtst bij een doelpunt, maar zijn poging werd stijlvol gekeerd door Schendelaar. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd was het dan alsnog raak. Een voorzet van Druijf werd binnengekopt door Ody Velanas: 2-0.

Volgende week zondag wacht PEC Zwolle een bezoek aan koploper PSV. In het Philips Stadion is de aftrap om 12.15 uur.

PEC Zwolle – Fortuna Sittard 2-0 (1-0).

Toeschouwers: 14.000

Scheidsrechter: Makkelie

Gele kaarten: Mac Nulty, Namli, Van der Haar (PEC Zwolle), Lazetic (Fortuna Sittard

Opstellingen:

PEC Zwolle: Schendelaar, Van Polen, Kersten, Lam (74. El Azzouzi), Mac Nulty (82. Van der Haar), Buurmeester, Van den Berg, Thomas (52. Velanas), Namli, Vellios (74. Druijf), Reijnders (74. Serrano)

Fortuna Sittard: Pandur, Duarte, Sierhuis (63. Belkheir), Halilovic, Lazetic (46. Robberechts), Pinto, Guth. Griffith (63. Oratmangoen), Rosier (83. Ferati), Siovas, Dijks (73. Vita)

42. Van den Berg 1-0

90. Velanas 2-0