PEC Zwolle doet zichzelf tekort in Breda

PEC Zwolle moet en zal zich volledig op de competitie gaan richten, nadat het woensdagavond in Breda door NAC uit het bekertoernooi is gestoten. De Blauwvingers kregen in de achtste finale met name voor rust legio kansen, maar kwamen slechts tot één treffer. De thuisploeg bleek na rust een stuk effectiever en kegelde na FC Utrecht in de vorige ronde met PEC Zwolle opnieuw een eredivisionist uit het toernooi: 2-1.

Kastaneer

Aan kansen geen gebrek voor PEC Zwolle voor rust. Al na vijf minuten was de eerste doelpoging raak. Op aangeven van Eliano Reijnders scoorde Mustafa Saymak bij de eerste paal de openingstreffer. Gervane Kastaneer verzuimde daarna de tweede te maken, zijn inzet werd geblokt na goed voorbereidend werk van Oussama Darfalou. Uit het niets kwam NAC Breda nog binnen het kwartier langszij. Naoufal Bannis kon van dichtbij binnentikken. Siemen Voet had PEC Zwolle weer op voorsprong kunnen zetten, maar zag Moreno Rutten de bal nog voor de lijn weghalen. Na een slippertje van Mees de Wit kon ook Vieri Kotzebue scoren, maar daar stak Kostas Lamprou een stokje voor. In het laatste kwartier was het PEC Zwolle dat afstand had moeten nemen. Tot tweemaal toe dook Kastaneer alleen op voor Nick Olij, maar de sluitpost van de Bredanaars kwam beide keren als winnaar uit de bus.

Voetbalwet

De uitblinker van de eerste helft kon ook in de eerste minuut na rust aan de bak. Dit keer had Olij een antwoord op een schot uit een moeilijke hoek van Saymak. Daarna was PEC Zwolle veel minder dominant en kreeg NAC Breda twee kansen, waarvan zeker de tweede een doelpunt had op kunnen leveren. Eerst redde Lamprou met moeite op een lage vrije trap, waar een lastige stuit in zat. Tien minuten later was Lamprou gezien, maar had de keeper het geluk dat Bannis van dichtbij de bal over wipte. Met het inbrengen van Daishawn Redan, Slobodan Tedic en Sai van Wermeskerken, die bijna een jaar met een kruisbandblessure ontbrak, kwam er wat meer gif in het Zwolse spel. Dit resulteerde direct in een kans voor Tedic, die op aangeven van Redan naast schoof. Een nog grotere kans was er voor Reijnders. Na goed terugleggen leek het schot van de aanvaller tegen de touwen te gaan, maar Dion Malone kon nog net een been uitsteken en voorkwam daarmee de Zwolse voorsprong. Vlak voor tijd ging de aloude voetbalwet op. PEC Zwolle verzuimde de kansen af te maken en NAC sloeg wél toe. Kaj de Rooij stond opvallend vrij toen de speler zes minuten voor tijd de 2-1 op het scorebord mocht zetten. Die treffer kon PEC Zwolle niet meer wegpoetsen, ook niet na de zoveelste corner die het kreeg.

Zaterdagavond gaat Zwolle voor eerherstel in de competitie. Dan treft het in Friesland het dinsdag ook in de beker uitgeschakelde sc Heerenveen. Om 20.00 uur wordt er afgetrapt in het Abe Lenstra stadion.

NAC Breda – PEC Zwolle: 2-1 (1-1).