PEC Zwolle accepteert schikkingsvoorstel aanklager

PEC Zwolle accepteert schikkingsvoorstel aanklager

PEC Zwolle heeft het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal omtrent de wanordelijkheden rondom de uitwedstrijd tegen Willem II op vrijdag 10 maart 2023 geaccepteerd. De club kreeg van de aanklager, rekening houdend met de strafkaart waarop aantekeningen staan van 4 november 2021, 20 april 2022, 14 september 2022 en 28 november 2022 een geldboete opgelegd van €10.000,-.

Wanordelijkheden uitvak

Reden daarvoor is dat er volgens de aanklager voor en tijdens de wedstrijd in Tilburg verschillende wanordelijkheden plaatsvonden. Voor de wedstrijd werd de toegang tot het uitvak geforceerd, waardoor een groot deel van de supporters niet gefouilleerd kon worden. Onder de wedstrijd werd er vuurwerk afgestoken en gegooid in een vak waar de aanhang van Willem II zich bevond. Tevens werd er een rolluik van een horecapunt opengebroken en werd daar gepoogd brand te stichten.


Plan van aanpak

PEC Zwolle heeft direct na de wedstrijd een onderzoek ingesteld en maatregelen genomen. Tot 50% van het boetebedrag kan nog worden omgezet in een voorwaardelijke boete indien PEC Zwolle kan aantonen dat er is geïnvesteerd in (fysieke) middelen die een preventieve of dadergerichte opsporing kunnen vergroten. Ook moet de club een plan van aanpak schrijven en indienen om wanordelijkheden in de toekomst te voorkomen. Indien er geen plan wordt ingediend komt er een onvoorwaardelijke boete van €5.000,- bij.


Geseponeerd

De aanklager onderzocht ook incidenten rondom de wedstrijd Jong Ajax – PEC Zwolle (maandag 6 februari 2023) en Heracles Almelo – PEC Zwolle (zondag 15 januari 2023). Naar aanleiding van de door PEC Zwolle ingediende bezwaren, waarin de club voldoende motiveerde wat er bij die duels gedaan is om wanordelijkheden te voorkomen, besloot de aanklager die zaken te seponeren. Er loopt nu nog één vooronderzoek n.a.v. afgestoken vuurwerk rondom de thuiswedstrijd tegen Roda JC Kerkrade (vrijdag 12 mei 2023).