PEC Update 11

PEC Update 11

Dit seizoen publiceren we als club regelmatig een update, waarin we onze achterban op de hoogte willen brengen van de recente ontwikkelingen binnen PEC Zwolle. We hechten er als club veel waarde aan om supporters, sponsoren en andere betrokkenen regelmatig te informeren over de voortgang en veranderingen die plaatsvinden. Aan het woord algemeen directeur Xander Czaikowski.

Bram van Polen

De week die werd afgesloten met de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo was in alles een memorabele week. Na zijn hele professionele loopbaan in Zwolle te hebben gevoetbald, kondigde Bram van Polen vorige week woensdag aan na dit seizoen te stoppen als voetballer van PEC Zwolle. Een beslissing die we intern natuurlijk al een tijdje aan zagen komen, maar desalniettemin is het ontzettend jammer dat er aan zijn prachtige carrière nu echt een einde komt. Dat neemt niet weg dat we de keuze van Bram volledig begrijpen. In al die jaren FC en later PEC Zwolle heeft Bram zo’n beetje alles meegemaakt wat je als voetballer kunt meemaken. Enorme hoogtepunten, diepe dalen en alles wat daartussen past. De reacties op zijn afscheidsvideo, waar hijzelf de regie in heeft genomen zoals we dat van onze aanvoerder ook in het veld kennen, gingen door het dak. Niet alleen vanuit het Zwolse, maar ook uit de rest van Nederland (en zelfs daarbuiten). Wat toch wel vaak als reactie gegeven werd, was dat iedere club eigenlijk een Bram van Polen verdient. Daar ben ik het volmondig mee eens. Bram is in alles karakteristiek, puur maar vooral zichzelf. Met interviews recht uit het hart, een dolletje op zijn tijd en na een zege met een biertje in zijn hand. Maar eenmaal binnen de lijnen kiezelhard en een voorbeeld voor iedere voetballer binnen de club. Een profvoetballer binnen en buiten de lijnen en een uithangbord voor de club op sportief, maar ook zeker maatschappelijk vlak. Types als Bram zijn schaars, of zelfs uitstervend.


Daarom ben ik blij dat wij kunnen zeggen dat wij een Bram van Polen hadden, hebben en houden. Want ook na 19 mei zal Bram binnen onze club actief blijven. Daarvoor gaat Bram een traject volgen, waar we in de toekomst nog meer over zullen vertellen. Wat ik nog wil vertellen hierover is dat, sinds Bram heeft aangekondigd te stoppen met voetballen, er ontzettend veel initiatieven zijn opgezet door supporters, sponsoren en andere voetballiefhebbers. Wij krijgen ook veel vragen en initiatieven voorgelegd. Daar zijn wij uiteraard heel blij mee. Het onderstreept nog maar eens extra hoe belangrijk Bram is voor club, stad en regio. Helaas kunnen we niet aan alle verzoeken meewerken, maar achter de schermen ligt er gelukkig al een heel draaiboek klaar voor de laatste wedstrijd, waarbij ook Bram en zijn familie nauw betrokken zijn. Wel wil ik alvast iedereen die een initiatief heeft aangedragen bedanken hiervoor. We gaan er iets speciaals van maken de 19e!

Handhaving

De week werd nog mooier op Koningsdag, toen een video van Bram (afgebeeld als koning van Zwolle op een groot doek aan de Peperbus) viraal ging. De bijzondere week werd afgesloten zoals we dat allemaal voor ogen hadden. Met een heerlijke voetbalwedstrijd waar werkelijk alles in zat en het allerbelangrijkste: drie punten. Hierdoor bereikten we de veilige grens van 35 punten. Wat ik ook nog over deze wedstrijd wil zeggen, is dat het fantastisch was hoe het hele stadion de familie Lam deze middag steunde. De wolvenknuffels die hij na afloop voor zijn kinderen in ontvangst mocht nemen van FEU Zwolle, waren een prachtig gebaar. Later op de middag werd handhaving definitief, waardoor we met nog drie wedstrijden te spelen nu al zeker zijn van nog een jaar Eredivisie. Ik wil dan ook bij deze iedereen die zich op wat voor wijze dan ook betrokken voelt bij onze club feliciteren met de handhaving en mijn complimenten uitspreken naar onze technische staf onder leiding van Johnny Jansen. Het is razend knap dat het hen gelukt is om, met nog drie pittige duels voor de boeg, de club in veilige haven te loodsen. Zeker gezien alle (langdurige) blessures waar we sinds eind vorig jaar mee te maken hebben gehad en nog hebben.


Extra fijn is ook dat onze winterse versterkingen Silvester van der Water en Filip Krastev de afgelopen weken steeds beter begonnen te draaien en tegen Heracles zelfs allebei tot scoren kwamen. Maar de handhaving is vooral een teamprestatie, niemand uitgezonderd. Op korte termijn zullen we zoals we dat altijd doen, het hele seizoen gaan evalueren, maar uiteraard ligt de focus ook al op het nieuwe seizoen en wordt er gekeken hoe de selectie kan worden versterkt. Daarbij zullen we net als vorig jaar trachten (zoveel als mogelijk) zonder het betalen van transfersommen geschikte spelers aan te trekken. En laat duidelijk zijn dat we in de komende drie wedstrijden ook echt nog wel ergens voor spelen. We willen namelijk zo hoog mogelijk op de ranglijst eindigen, want iedere positie hoger levert de club meer mediagelden op. Bovendien is ons er alles aan gelegen om voor Bram de laatste wedstrijd van het seizoen prachtig af te sluiten. Dus we gaan binnen en buiten de lijnen nog keihard door met het najagen van het hoogst haalbare.

Henry van der Vegt

Dan heb ik ook nog mooi nieuws en dat is dat Henry van der Vegt, die aankomende zomer zijn cursus VC5 / UEFA PRO licentie hoopt af te ronden, ook komend seizoen de assistent is van Johnny Jansen. Zijn aflopende contract is namelijk met een jaar verlengd. Sinds 2019-2020 is Henry al betrokken bij het eerste elftal als assistent. Daarvoor was hij trainer van de O16 bij de PEC Zwolle Voetbalacademie. Ik wil Henry veel succes wensen bij de afronding van zijn trainerscursus.

Capo-stand

Het is je misschien al opgevallen zondag tegen Heracles Almelo, maar op de Marten Eibrink tribune hebben we samen met onze supporters van FEU Zwolle een Capo-stand gerealiseerd. Dit is een speciale en verhoogde plek centraal op de noordtribune, van waaruit één iemand (de Capo) het publiek met een megafoon vocaal kan toespreken en toezingen. Het was een nadrukkelijke wens vanuit het Zwolsch Supporters Collectief om dit te realiseren en onderdeel van onze gemaakte afspraken. Ik ben blij dat het gelukt is om dit te realiseren en dat hierdoor de sfeer nóg beter kan worden.

Vrijwilligersavond

Om alle vrijwilligers die zich dit seizoen op verschillende vlakken hebben ingezet te bedanken, organiseren we op woensdag 8 mei een gezellige vrijwilligersavond in het Spelershome. Ik wil nog eens benadrukken dat we zonder deze enorme groep enthousiaste mensen, jong en oud, niet staan waar we nu staan met z’n allen. Alle vrijwilligers hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen enkele weken geleden. Ik hoop zoveel mogelijk van hen woensdag te zien. Dan leggen wij hen samen met spelers, speelsters, trainers en kantoorpersoneel volledig in de watten.

Una Notte sPECtacolare

Een bomvolle avond vol show, surprise en entertainment. Op 29 juni vindt op een fantastische locatie in Zwolle een feestelijk business event plaats om niet snel te vergeten. Graag roep ik op deze manier op om één van de 35 bijzondere tafels te reserveren voor een magisch goed doel en een heerlijke La Dolce Vita avond.Head first’ barst het feest tijdens het diner al los en doet Una Notte sPECtacolare, de opvolger van de bekende sPECtakel Business Party, zijn naam meer dan eer aan met optredens van verrassende artiesten. Koop zoveel mogelijk krasloten voor geweldige prijzen en bied mee tijdens de spectaculaire veiling met dit jaar unieke 'one of a kind' experiences. Als klap op de vuurpijl is er een weergaloze afterparty met optredens van o.a. Cookies and Cream uit België en DAFT PEC. Dit alles voor het goede doel: De magie van PEC.

PEC Magie is de impact die PEC Zwolle en het maatschappelijk hart Regio Zwolle United samen maken. Met 'De magie van PEC' willen we zoveel mogelijk kwetsbare kinderen en ouderen onvergetelijke ervaringen laten beleven, vol magie. Dat doen we al volop, maar de onvergetelijke reacties van deze mensen zorgt ervoor dat onze ambitie nog veel groter is. Deze avond brengen we geld bijeen om komend seizoen voor nóg meer magie te zorgen. Mis het niet. Reserveer nu één van de 35 bijzondere tafels voor een onvergetelijke avond, door een mail te sturen naar commercie@peczwolle.nl. De 35 bijzondere tafels tijdens Una Notte sPECtacolare zijn voor 8 personen per tafel en kosten 3.500,- per tafel.

Ons kloppend hart

Ook deel ik graag weer een aantal hoogtepunten uit de afgelopen weken vanuit ons maatschappelijk hart Regio Zwolle United.

Elk seizoen brengen spelers, speelsters én Zwolfje bezoeken aan de kinderafdeling van het Isala ziekenhuis. Er worden cadeaus en handtekeningen uitgedeeld, foto's gemaakt en natuurlijk af en toe spelletjes gespeeld. Dit levert altijd weer mooie en hartverwarmende momenten op voor alle betrokkenen. Vast onderdeel van het bezoek is sinds dit seizoen een bezoek aan de PEC Zwolle kinderkamer, die afgelopen zomer gerealiseerd is in samenwerking met maatschappelijk partner Van Wijnen Zwolle. 


Daarnaast werden in april ruim 200 ouderen (letterlijk) in beweging gebracht. Aan het jaarlijkse OldStars Toernooi deden 150 ouderen verspreid over veertien teams uit de regio mee. Ook waren zo'n 50 ouderen uit Zwolle en Meppel te gast in de Goede Doelen Box bij de wedstrijd PEC Zwolle - Heracles Almelo, een initiatief in samenwerking met maatschappelijk partner Univé. Het sociale aspect is bij deze activiteiten minstens zo belangrijk als het sportieve.


Ook op economisch vlak waren er weer waardevolle ontmoetingen met het bezoek van meerdere partnergemeenten. Bij PEC Zwolle – Excelsior waren de gemeenten Hattem (ondernemers) en Kampen (bestuursleden sportverenigingen) aanwezig. De gemeente Hardenberg was op haar beurt bij de wedstrijd tegen Heracles Almelo te gast met werkgevers uit de gemeente. Het bezoek van elke groep bestond uit een eigen programma met wedstrijdbezoek op de hoofdtribune.

Label Veilig Sociaal Klimaat

Ook het vermelden waard is het feit dat PEC Zwolle nu ook beschikt over het Label Veilig Sociaal Klimaat. De KNVB heeft het door Kiwa ontwikkelde label Veilig Sociaal Klimaat opgenomen in de licentie-eisen voor het betaald voetbal. Kiwa en de KNVB tekenden hiervoor eind 2022 een driejarige overeenkomst. Vorig seizoen zijn de Eredivisieclubs met het label aan de slag gegaan en vanaf dit seizoen zetten ook de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie het instrument in. Omdat wij afgelopen seizoen nog in de Keuken Kampioen Divisie actief waren, zijn wij ook dit seizoen hiermee van start gegaan. Kiwa’s label Veilig Sociaal Klimaat helpt organisaties bij het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag, racisme en discriminatie.


Het label kent drie pijlers.


1. Alle werknemers van een club moeten terecht kunnen bij een onafhankelijke vertrouwens(contact)persoon waarbij ze in een veilige omgeving hun verhaal kunnen doen;

2. Elke medewerker is bekend met de principes van een veilig sociaal klimaat en herkent grensoverschrijdend gedrag. Medewerkers die met jeugd werken moeten in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG);

3. Een club moet beschikken over een stappenplan voor meldingen, zodat betrokkenen begeleid kunnen worden bij misstanden en de organisatie het veilig sociaal klimaat zal verbeteren.

Als club hechten we hier uiteraard veel waarde aan en zijn we blij dat we inmiddels ook over dit label beschikken.

Tot zover deze update. Zondag gaan we op naar De Kuip, waar we onze huid zo duur mogelijk zullen gaan verkopen, waarna we met RKC Waalwijk en de bijzondere laatste wedstrijd van Bram van Polen tegen FC Twente nog een prachtig slotstuk van de competitie voor de boeg hebben!


Groeten,


Xander Czaikowski