Onderuit tegen sc Heerenveen

PEC Zwolle heeft de goede resultaten uit de laatste drie oefenwedstrijden geen vervolg kunnen geven. De Blauwvingers gingen zaterdagavond in eigen huis met 0-2 onderuit tegen sc Heerenveen.

Voor het begin van de wedstrijd werden aan de ruim 3.000 aanwezige toeschouwers de spelers en staf voor het komende seizoen voorgesteld. Zo gingen de handen op elkaar voor de nieuwkomers, werd aanvoerder Bram van Polen toegezongen en werd enthousiast gereageerd op de terugkeer van Art Langeler en Dwight Lodeweges.

De wedstrijd zelf ging minder florisant van start voor de Blauwvingers. Er stonden net tien minuten op de klok toen de gasten uit Friesland het eerste gevaar wisten te stichten. Joey Veerman werd aangespeeld door Tibor Halilovic, kapte zijn man uit en schoot uiterst beheerst binnen: 0-1. Voor de Zwollenaren was dit het signaal hoger druk te zetten en de blik meer naar voren te richten. Dat resulteerde in enkele dreigende aanvallen waarbij alleen de laatste pass net te onzorgvuldig was. Nieuwkomer Gervane Kastaneer was het meest dichtbij de gelijkmaker, maar hij zag zijn diagonale schot rakelings voorlangs zeilen.

Na de rust vloog PEC Zwolle uit de startblokken. Een drietal hoekschoppen leverde hachelijke situaties op en nieuwkomer Chardi Landu wist met een venijnig schot Xavier Mous te testen. Niet veel later combineerden Pelle Clement en Slobodan Tedic recht door het hart van de Friese verdediging. Het leverde laatstgenoemde een uitstekende scoringskans op, maar ook hij zag zijn schot gekeerd door Mous. Een paar minuten daarna is het Kenneth Paal die bijna voor de gelijkmaker zorgt. Vanaf de zijkant van het veld draait hij de bal naar de verre hoek, waar de voormalig sluitpost van de Zwollenaren wederom redding moet brengen. Pas tien minuten voor het einde van de wedstrijd wordt collega doelman Mike Hauptmeijer aan het werk gezet. Hij weet een schot van Mitchell van Bergen onschadelijk te maken. Vier minuten later capituleert de doelman uit Lemelerveld alsnog, als Siem de Jong de bal uiterst stijlvol weet binnen te tikken: 0-2. Nadat Chardi Landu een prachtige bal achter zijn standbeen gekeerd ziet worden en Bram van Polen een kopbal in de handen van Xavier Mous knikt, fluit scheidsrechter Kevin Blom voor het laatst.

Volgende week zaterdag speelt PEC Zwolle om 16.00 uur het laatste oefenduel van de voorbereiding. In Almelo is Heracles de tegenstander. Een week later start de Eredivisie, met een thuisduel tegen Vitesse.