Oefencampagne start met gelijkspel

PEC Zwolle heeft de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen achter de kiezen. Tegen Borussia Dortmund O23 werd het 1-1. Vlak voor tijd moesten de Zwollenaren de gelijkmaker incasseren, al was trainer/coach Art Langeler daar niet per definitie rouwig om. ,,Begrijp me niet verkeerd, maar ik zei op de bank dat ik het niet erg zou vinden als die gelijkmaker zou vallen. Voor zo’n wedstrijd als deze is dat prima, want dan kun je weer aan de slag met je verbeterpunten.”

PEC Zwolle begon de eerste helft met Mike Hauptmeijer onder de lat. De meeste ervaring stond achterin met Bram van Polen, Sam Kersten en Kenneth Paal. Verder was er in de basiself plek voor Mustafa Saymak, Samir Lagsir, Eliano Reijnders, Destan Bajselmani en jeugdexponenten Thomas Beelen, Samir Lagsir en Chardi Landu.

Aanvallend

Vanaf het eerste fluitsignaal lag het tempo hoog. Zwolle en Dortmund creëerden de ene na de andere aanval, maar tot grote kansen kwam het eerst niet. Pas na achttien minuten gebeurde er voor het eerst wat voor beide doelen. Immanuel Pherai, vorig seizoen nog spelend voor PEC Zwolle, wist met een krachtige uithaal bijna de openingstreffer te forceren, maar schoot naast. In diezelfde minuut schoot Landu bijna binnen, maar kreeg de aanvaller niet meer dan een hoekschop. Ook de tweede Zwolse kans kwam van de voet van Landu. Doelman Luca Unbehaun stond aan de grond genageld, maar hoefde niet in actief te komen. PEC Zwolle had het veldoverwicht en kreeg vlak voor het rustsignaal ook de voorsprong waar het recht op had. Het was linksback Paal die een vrije trap met veel gevoel in de bovenhoek krulde: 1-0.

Terechte uitslag

Na rust bracht Art Langeler een compleet nieuw elftal binnen de lijnen. Waar voor rust de meeste ervaring achterin stond, gold dat nu voor het middenveld met onder anderen Dean Huiberts, Pelle Clement en Thomas van den Belt. Het centrale hart achterin werd gevormd door nieuwkomer Siemen Voet en Rav van den Berg. Het was Jarno Westerman die na tien minuten de score kon verdubbelen na een slippertje in de Duitse defensie, maar de snelle aanvaller schoot naast. Ook Dean Huiberts kreeg halverwege de tweede helft de tweede Zwolse goal niet op het scorebord. Tussendoor roken de Duitsers tweemaal aan de gelijkmaker. Marco Pašalić stuitte na Daijiro Chirino afgeschud te hebben op Jasper Schendelaar en de doelman verijdelde ook een poging van Timo Bornemann. Drie minuten voor het eindsignaal kwam Borussia Dortmund via Pašalić alsnog op 1-1 en aan die stand veranderde niets meer.

Energie

Langeler kon leven met het gelijkspel: ,,Dit is een terechte uitslag tegen een sterke tegenstander. Duitse ploegen brengen altijd veel energie en dat is iets waar je als ploeg uit de Eredivisie baat bij kunt hebben.” Ook was Langeler content met het feit dat hij een aantal spelers voor het eerst echt aan het werk kon zien. ,,Veel jongens kende ik alleen nog maar van trainingen en had ik nog nooit in een wedstrijd aan het werk gezien. Het was zodoende goed om die spelers ook eens op een andere manier aan het werk te zien.”

Komende zaterdag wordt de voorbereiding vervolgd met een uitduel bij FC St. Pauli. Daarna komt FC Volendam als eerstvolgende tegenstander naar Zwolle.

PEC Zwolle – Borussia Dortmund O23: 1-1 (1-0).