Nakayama kopt FC Groningen naar de nederlaag

Nakayama kopt FC Groningen naar de nederlaag

Als clubwatcher van de Zwolse Courant en later de Stentor, volgde sportjournalist Herman Nijman PEC Zwolle op de voet. In menig stadion doopte Nijman zijn pen in het inkt om verslag te doen van de Zwolse trots. Voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd schrijft hij over een eerdere editie. Vandaag gaat hij maar één jaar terug in de tijd.

,,Het is misschien vergeten, maar de laatste thuiswedstrijden van PEC Zwolle tegen FC Groningen waren een regelrecht feest. Te denken valt aan een doelpunt van Youness Mokhtar in extremis (3-2, september 2017) en de ommekeer na een enorme onweersbui en een gestaakt duel (3-2, april 2019). De laatste zege tegen ‘Grun’ is te danken aan een man die vandaag misschien wel zijn laatste duel in het blauw en wit speelt.”


,,In februari 2020 is de wereld nog in orde. Wuhan is gewoon een grote Chinese stad, Ceylin del Carmen Alvarado wint de wereldtitel veldrijden. En Yuta Nakayama beslist de wedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Groningen met een rake kopbal. Dat is opvallend, want de Japanner is met zijn 1,81 meter niet extreem lang. ,,Yuta heeft misschien wel de grootste sprongkracht van de spelers in onze selectie”, beweert trainer John Stegeman echter.”


,,Nakayama wordt bewaakt door Pascal Ramon Lundqvist en die krijgt van trainer Danny Buijs dan ook onder uit de zak omdat hij ‘als een kleine jongen staat te dekken’. In Groningen is waarschijnlijk niet doorgedrongen dat Nakayama relatief gezien heel veel kopduels wint, ondanks zijn bescheiden lengte. PEC Zwolle is er dolblij mee, de punten zijn welkom voor de nummer 16 van de eredivisie. De waardering voor Nakayama is ook verder gegroeid, want de linkspoot heeft twee weken eerder al een punt gered in de wedstrijd bij FC Utrecht (3-3). En een verdediger annex middenvelder die ook nog eens doelpunten maakt is goud waard.”


,,Nakayama staat tijdens het bedankje voor de tribune op de voorgrond om een vreugdedansje te doen. Hij voelt zich er zichtbaar ongemakkelijk bij, de schijnwerpers zijn niet zo aan hem besteed. Naderhand moet hij niet alleen met de aanwezige Aziatische journalisten praten, zoals gebruikelijk, maar staat ook de Nederlandse media te trappelen om hem uit te horen. Een beetje Engels rolt er na de gevolgde lessen wel over zijn lippen, maar denk niet aan volmaakte volzinnen. Ja, het was zijn mooiste moment in het shirt van PEC. En ja, het was heel belangrijk dat het doelpunt goed was voor drie punten. Gelukkig kan hij met Ko Itakura, de Japanner van FC Groningen, nog wat in de eigen taal babbelen.”


,,Aan het eind van februari is de wereld niet meer in orde. Covid-19 alias corona heeft de kop opgestoken. Eerst in Azië, dan ook bij ons. Op 7 maart speelt PEC Zwolle bij Fortuna Sittard (1-1) en de ploeg staat bibberend 15de als de competitie vanwege de pandemie wordt afgebroken. Nakayama maakt die duels allemaal mee, na een lange gewenningsperiode van bijna een jaar is hij min of meer een vaste waarde geworden. Met op dat moment de Olympische Spelen van Tokio - en een klapper op de transfermarkt - in gedachten. Maar daar moet de aanvoerder van Japan nog veel geduld voor opbrengen, meer dan een jaar.”


,,Nakayama (24) is in januari 2019 een verrassende aankoop van PEC Zwolle. Na bijna 50 wedstrijden in de J1 League wordt hij weggeplukt bij Kashiwa Reysol en voorzien van een contract van 3,5 jaar. Tegen een behoorlijk salaris, omdat de linkspoot niet uit een EU-land komt. Ruim 50 wedstrijden verder moet PEC Zwolle de balans opmaken. Om te voorkomen dat de veelzijdige Japanner voor nul euro de deur uitloopt, moet Nakayama in deze zomer verkocht worden. Een glorieus optreden tijdens de Olympische Spelen kan daar flink bij helpen. Het betekent wel dat Nakayama na de barbecue, komende week de afsluiter van het seizoen, niet meer in Zwolle te zien zal zijn.”