Nakayama bezorgt Zwolle punt in extra tijd

Op een loodzwaar veld dat door de vele regen moeilijk bespeelbaar was heeft PEC Zwolle dankzij een doelpunt diep in blessuretijd zijn ongeslagen status in de competitie dit jaar behouden. Een rake vrije trap van Laros Duarte leek PEC Zwolle de das om te dien, maar in de absolute slotfase redde Yuta Nakayama op karakteristieke wijze een punt voor de Blauwvingers: 1-1.

PEC Zwolle begon zonder Dean Huiberts en Mustafa Saymak aan het duel. Huiberts raakte vorige week in Leeuwarden geblesseerd en komt tot april zeker niet in actie. Rico Strieder en Djavan Anderson verschenen wél aan de aftrap.

Vrije trap

Op het door de vele regen lastig bespeelbare veld was de eerste kans voor PEC Zwolle. Een poging van Pelle Clement werd echter gekraakt. Ook een inzet van Oussama Darfalou, na een slimme loopactie en goede voorzet van Eliano Reijnders, werd nog net door een Groninger voet aangeraakt. Groningen speelde maar weinig klaar en was eenmaal gevaarlijk toen Paulos Abraham op weg naar het was, maar Kostas Lamprou met een sliding eerder bij de bal kwam. Toch namen de gasten tien minuten voor het rustsignaal een 0-1 voorsprong. Net buiten het strafschopgebied kreeg Groningen een vrije trap, die met voldoende vaart door Laros Duarte in de bovenhoek werd gekruld. Bjorn Meijer had de score zelfs nog kunnen verdubbelen maar trof de paal. Met een 0-1 stand zochten beide teams de kleedkamer op.

Strijd maar weinig kansen

Al vlot in de tweede helft, waarin PEC Zwolle via Daishawn Redan verzuimde op gelijke hoogte te komen en Michael de Leeuw een treffer afgekeurd zag worden na een overtreding van Jørgen Strand Larsen op Nakayama, wisselde trainer/coach Dick Schreuder driemaal aanvallend. Kenneth Paal, Max de Waal en Mustafa Saymak kwamen in de ploeg voor Djavan Anderson, Maikel van der Werff en Rico Strieder. Toch kwam PEC Zwolle ondanks deze aanvallende impulsen nauwelijks tot een lekkere aanval. Pas een kwartier voor tijd viel er weer een kans te noteren. Een gesmoord schot van Mees de Wit kon door Redan net niet langs Leeuwenburgh worden gewerkt.

Nakayama redt PEC Zwolle

In de laatste tien minuten kwam de wedstrijd echt tot ontbranding. Niet alleen met kansen, maar ook met overtredingen en opstootjes. Jeroen Manschot had het er maar druk mee en slingerde acht spelers met geel op de bon. Strand Larsen leek met een omhaal vijf minuten voor tijd de boel te beslissen, maar de paal was PEC Zwolle andermaal goed gezind. Zes minuten blessuretijd kreeg PEC Zwolle vervolgens om nog een resultaat uit het vuur te slepen. Na weer een gele kaart, nu voor invaller Yahya Kalley, trok PEC Zwolle andermaal ten aanval. Saymak kreeg een gaatje om te schieten en zag de bal langs Leeuwenburgh richting de benedenhoek gaan. Nu was de binnenkant van de paal de redding voor FC Groningen. De aanval liep echter door en er volgde nog een hoekschop. Uit die corner torende Nakayama boven de Groningse luchtmacht uit en kopte via de onderkant van de lat kiezelhard binnen. Een meer dan verdiende en gezien het moment heerlijke gelijkmaker, waardoor PEC Zwolle de middag toch nog met een positief gevoel en een punt afsloot.

Volgende week zaterdag, 26 februari, speelt PEC Zwolle de volgende wedstrijd. Om 16.30 uur wordt er afgetrapt op bezoek bij Heracles Almelo.

PEC Zwolle – FC Groningen: 1-1 (0-1).

Toeschouwers: 13.620

Scheidsrechter: Manschot

Gele kaarten: Strieder, De Wit, Saymak, (PEC Zwolle), Abraham, Van Hintum, Strand Larsen, Sverko en Kalley (FC Groningen)

Opstelling PEC Zwolle: Lamprou, Van Polen, Nakayama, Clement (84’ Tedic), Strieder (56’ Saymak), Redan, Anderson (56’ De Waal), Reijnders (84’ Adzic), Darfalou, Van der Werff (56’ Paal) en De Wit.

Opstelling FC Groningen: Leeuwenburgh, Van Hintum, Te Wierk, Duarte (85’ Matuta), Suslov (85’ Sverko), De Leeuw (69’ Postema), Strand Larsen, El Hankouri, Abraham (69’ Kalley), Kasanwirjo en Meijer.

36’ Duarte 0-1

90+4’ Nakayama 1-1