Matchfacts PSV - PEC Zwolle

Matchfacts PSV - PEC Zwolle

De laatste uitwedstrijd van het seizoen staat donderdag, op Hemelvaartsdag, in Eindhoven op rol voor PEC Zwolle. PSV is de tegenstander in het Philips stadion. In 2013 werd daar voor het laatst gezegevierd, toen als promovendus. De leukste feitjes en wetenswaardigheden voor het duel dat om 14.30 uur aanvangt op een rijtje.

Recente ontmoetingen

Eerder dit seizoen troffen PEC Zwolle en PSV elkaar al eens in het MAC3PARK stadion. Die wedstrijd eindigde in een 0-3 nederlaag. In dat duel maakte de Duitse wereldkampioen Mario Götze zijn debuut en tevens zijn eerste doelpunt voor de Eindhovenaren. De andere twee goals werden geproduceerd door Cody Gakpo en Donyell Malen. De laatste keer dat beide ploegen elkaar tegenkwamen in het Phillips stadion was in december 2019. PEC Zwolle begon goed aan dat duel door op voorsprong te komen door een doelpunt van Mustafa Saymak. De eindstand was uiteindelijk 4-1 in het voordeel van PSV.


De wereld over

De editie uit het seizoen 2012-2013 ging de wereld over. Dat was niet omdat PEC Zwolle, als pas gepromoveerde club, de eerste wedstrijd na de winterstop won (1-3) van PSV. Ook niet omdat Fred Benson met twee doelpunten op dreef was. PSV'er Erik Pieters eiste onbedoeld de hoofdrol op. Na een directe rode kaart stapte de speler gefrustreerd de spelerstunnel in en sloeg vervolgens met zijn vuist dwars door een raam, waarna de speler zichzelf lelijk bezeerde en naar het ziekenhuis moest.


De Jong en Hauptmeijer

In Eindhoven kende PEC Zwolle de afgelopen jaren wel wat keepersperikelen. Zo maakten twee doelmannen hun debuut in Eindhoven. Boy de Jong verving in het seizoen 2015-2016 de geblesseerde Kevin Begois en Mike Hauptmeijer maakte in het seizoen 2017-2018 zijn debuut. De toenmalige derde doelman was doorgeschoven omdat eerste doelman Diederik Boer vanwege een rode kaart geschorst was. Toen ook Mickey van der Hart in Eindhoven rood kreeg voorgehouden, kon Hauptmeijer zijn handschoenen aandoen.


Clubiconen beslissen allereerste duel met PSV ooit

De eerste keer dat beide ploegen tegenover elkaar stonden was op 12 november 1978. In die wedstrijd wisten de Blauwvingers met 0-1 te winnen in Eindhoven. Clubicoon Ben Hendriks was destijds de enige doelpuntenmaker in dat duel op aangeven van een andere clubheld, Yuri Banhoffer. 


Stef Nijland

Een speler die zowel voor PSV als voor PEC Zwolle heeft gespeeld is Stefan Nijland. De middenvelder speelde 27 wedstrijden in Eindhovense dienst. De Groninger wist in die duels drie keer te scoren en was tweemaal aangever. In 2013 transfereerde Nijland, na een kortstondig avontuur in Australië, vanuit de Lichtstad naar PEC Zwolle. In zijn eerste jaar won de middenvelder de bekerfinale. In de eerste wedstrijd van het seizoen dat daarop volgde, besliste Nijland het duel om de Johan Cruijff Schaal door het enige doelpunt te maken. In totaal speelde de middenvelder 121 wedstrijden voor de Blauwvingers. Hierin wist hij 23 keer het net te vinden en was hij acht keer aangever. In 2018 verkaste Nijland naar De Graafschap waar hij twee jaar actief was. Sinds begin dit seizoen speelt de Groninger voor DVS ’33.