Matchfacts PEC Zwolle - FC Groningen

Matchfacts PEC Zwolle - FC Groningen

PEC Zwolle speelt komende zondag om 14.30 de laatste wedstrijd van het seizoen. In het MAC3PARK stadion ontvangen de Blauwvingers FC Groningen. Onderstaand de bijzondere feitjes en wetenswaardigheden over dit duel.

De laatste speeldag

Nog één keer 90 minuten voetbal en dan zit het seizoen 2020/2021 erop voor de Blauwvingers. De laatste en tevens thuiswedstrijd tegen FC Groningen staat op het programma. In de afgelopen zestien duels in het MAC3PARK stadion wist PEC Zwolle vijf keer te winnen, zes keer werd het gelijk en vijf keer gingen de punten naar de tegenstander. De grootste overwinning in eigen huis dit seizoen was de wedstrijd thuis tegen Sparta Rotterdam. Deze werd met 4-0 gewonnen door doelpunten van Yuta Nakayama, Clint Leemans en Reza Ghoochannejhad.


Uit de oude doos

De allereerste speler die zowel bij de Blauwvingers als in Groningen speelde is Herman Heskamp. De centrumspits was tussen 1969 en 1975 actief in Zwolle. Bij PEC ontwikkelde de goaltjesdief zich als een ware clubheld. De aanvaller scoorde 101 doelpunten en in zijn laatste jaar werd de spits topscorer van de Eerste Divisie. Na zes jaar maakte de voorhoedespeler de overstap naar Groningen. Daar speelde hij 29 wedstrijden en scoorde er vijf doelpunten. De aanvaller vertrok een jaar later naar AC Arles-Avignon.


Tegenstander

FC Groningen kende een beter seizoen en mag zich na de laatste speelronde gaan opmaken voor de play-offs voor Europees voetbal. In de vorige zestien uitwedstrijden werd er zeven keer gewonnen door de Groningers, twee keer gelijkgespeeld en zeven keer verloren. Ook voor FC Groningen is de grootste uitoverwinning 0-4. Die werd vorige week overigens behaald op bezoek in Emmen.


Begois en Van Hintum

Een speler die voor zowel PEC Zwolle als FC Groningen keepte is Kevin Begois. De Belgische goalie stond tussen 2013 en 2017 onder de lat in Zwolle. In totaal stond de doelman 31 keer tussen de palen. In deze wedstrijden hield de sluitpost 10 keer de nul. In zijn periode won Begois de KNVB Beker en de Johan Cruijff schaal. Na vier jaar bij de Blauwvingers verkaste de doelman naar FC Groningen waar de keeper zijn loopbaan afsloot. Wie daar nu ook speelt is Bart van Hintum. Ook de linksback vierde in Zwolle dezelfde successen als Begois, maar ging via Heracles Almelo naar Groningen.Eredivisie partners