Matchfacts IJsselderby

Matchfacts IJsselderby

Beide clubs hebben er lang op moeten wachten, maar zondag staat er dan eindelijk weer een IJsselderby op het menu. Om 12.15 uur treffen beide ploegen elkaar in de Adelaarshorst. Onderstaand de matchfacts voor de IJsselderby.

Terug van weggeweest

Het is alweer even geleden dat de laatste IJsselderby gespeeld werd. Ook die werd afgewerkt in de Adelaarshorst. In het voorjaar van 2017 zegevierde PEC Zwolle met 1-3 tegen de ploeg van Hans de Koning, die dat seizoen met zijn ploeg rechtstreeks degradeerde.


Bram van Polen en Diederik Boer

Aanvoerder Bram van Polen scoorde de laatste goal in de IJsselderby. Vanaf de strafschopstip bepaalde hij in 2017 de eindstand op 1-3. Ook dit jaar is Van Polen er weer bij, datzelfde geldt voor Diederik Boer, die net als Van Polen in de Jupiler League jaar in jaar uit de IJsselderby meemaakte. Nu zal Boer vanuit de dug-out een andere rol vervullen.


Zwolle leidt

Van alle IJsselderby’s die PEC Zwolle in het verleden gespeeld heeft, won het er 47, tegenover 38 overwinningen van de Eagles. In de Eredivisie won Go Ahead zes keer en PEC Zwolle twee keer. De meeste zeges van Go Ahead stammen uit vroegere tijden.


Warner Hahn

Go Ahead Eagles-doelman Warner Hahn maakte de IJsselderby eenmaal mee als keeper, toen in het shirt van PEC Zwolle. Zondag zal de goalie de wedstrijd vanuit geel-rood perspectief gaan meemaken. De laatste keeper die voor beide clubs IJsselderby’s keepte was Mickey van der Hart. Ook Rochdi Achenteh speelde, sinds de promotie van PEC Zwolle in 2012, als eredivisionist de derby zowel als speler van PEC Zwolle als Go Ahead Eagles.


Ranglijst

Voor het eerst in ruim dertig jaar staat Go Ahead Eagles op het moment van spelen hoger dan PEC Zwolle. Het seizoen is dan ook nog maar net begonnen en wint Zwolle, dan staan de Blauwvingers weer boven de gastheren.


Van Wonderen

Go Ahead Eagles-trainer Kees van Wonderen speelde als speler van N.E.C., NAC Breda en uiteraard Feyenoord de nodige derby’s, maar voor hem is de IJsselderby geheel nieuw. Art Langeler weet wat dat betreft wél wat hem te wachten staat. De trainer maakte als oefenmeester IJsselderby’s mee in de Jupiler League en één in de KNVB Beker. Toen won PEC Zwolle als eredivisionist na verlenging met 2-3 van het een niveau lager spelende Go Ahead.


Vroegste IJsselderby

Nooit eerder op de zondag werd de kraker zo vroeg gespeeld. Om 12.15 uur zal Kevin Blom fluiten voor het begin van IJsselderby nummer 104.