KNVB en clubs Eredivisie Vrouwen tekenen commercieel convenant

KNVB en clubs Eredivisie Vrouwen tekenen commercieel convenant

Voor het eerst in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal hebben de acht clubs uit de Eredivisie Vrouwen en de KNVB een commercieel convenant gesloten. De betrokken partijen slaan de handen ineen om samen meer gezicht te kunnen geven aan de Eredivisie Vrouwen en de commerciële en maatschappelijke waarde van de competitie verder te vergroten. Concreet betekent dit dat de clubs en de voetbalbond collectief - en gericht - op zoek kunnen naar partners die passen bij de Eredivisie Vrouwen, waaronder een naamgever voor de competitie, een media- en een maatschappelijk partner.

Volgens Kirsten van de Ven, manager vrouwenvoetbal van de KNVB, is het opnieuw een mooie, maar ook noodzakelijke stap: ,,Kreeg de Eredivisie Vrouwen op het veld de afgelopen weken al een geweldige impuls door de terugkeer van internationals als Mandy van den Berg, Stefanie van der Gragt en Sari van Veenendaal, dit convenant zorgt buiten het veld voor een volgende stap in de verdere professionalisering van de competitie. Waar je het op het veld tegen elkaar opneemt, is dit wat mij betreft een sprekend voorbeeld van hoe de clubs buiten het veld het collectieve belang vooropstellen. Dat is niet altijd vanzelfsprekend, dus ik ben oprecht trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Als we door willen pakken, dan kan dat alleen samen, daar is iedereen van overtuigd. De KNVB zal het voortouw nemen in de commerciële exploitatie van de Eredivisie Vrouwen, waarbij ook commerciële rechten van de Oranje Leeuwinnen kunnen worden toegevoegd aan de nieuwe Eredivisie Vrouwen partnerships. Dit alles met als doel de Eredivisie Vrouwen op alle fronten sterker te maken. Het is onze ambitie dat meer mensen de heldinnen van vandaag en morgen wekelijks kunnen zien schitteren.”

 

Visie vrouwenvoetbal 2018-2022

De ondertekening van het convenant komt voort uit de Visie vrouwenvoetbal 2018-2022, die onder meer als insteek heeft de Eredivisie Vrouwen tot een topcompetitie in Europa te maken, met de beste speelsters en een topsportklimaat. ,,Dat doen we bijvoorbeeld met de kwaliteitseisen waar clubs die (willen) deelnemen aan de Eredivisie Vrouwen aan moeten voldoen”, zegt Van de Ven. ,,Zo hebben alle clubs uit de Eredivisie Vrouwen inmiddels een beloftenteam. Ook de nieuwe media- en marketingstrategie waar momenteel aan wordt gewerkt, speelt een grote rol, net als het benutten van de commerciële en maatschappelijke waarde van de Eredivisie Vrouwen, om zo het voetbal in zijn algemeenheid naar een hoger niveau te tillen.”

 

De Eredivisie Vrouwen bestaat momenteel uit acht clubs: ADO Den Haag, Ajax, vv Alkmaar, Excelsior, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV en FC Twente.

 

Vrouwenvoetbal is nog altijd de snelst groeiende sport in Nederland. Het aantal vrouwelijke KNVB-leden blijft jaarlijks stijgen. In het seizoen 2018/’19 telde ons land 160.953 voetbalsters, een toename van 1,64 procent.

Eredivisie partners