Zico Buurmeester: ,,Veel spelen en fysiek sterker worden"

Zico Buurmeester: ,,Veel spelen en fysiek sterker worden"

Met AZ treft PEC Zwolle zondag één van de koplopers uit de Eredivisie. Net als in de vorige seizoenen gaat de club van trainer Pascal Jansen voor de prijzen. Een zekerheid is dan ook dat PEC Zwolle een tegenstander treft met heel veel kwaliteiten. Toch ziet de van AZ gehuurde Zico Buurmeester kansen voor PEC Zwolle tegen de club waar hij is opgeleid, maar dan moet Zico de bal niet naar de verkeerde kleur spelen.

Van rood-wit naar blauw-wit

,,Haha, ja dat klopt. In al die jaren is AZ natuurlijk wel mijn club geworden. Het rood-wit verruilen voor blauw-wit was ook wel even wennen. Ik ben opgegroeid in Egmond aan den Hoef. Daar was VV Zeevogels de voetbalclub uit mijn dorp mijn eerste club. Op mijn negende trainde en speelde ik daarnaast bij de voetbalschool van AZ. Daar waren ze tevreden over mijn prestaties. Vanaf mijn elfde heb ik dan ook de jeugdopleiding van AZ doorlopen. Met trainer Kenneth Goudmijn, die nu assistent-trainer bij het eerste van AZ is, werden we met O16 kampioen van Nederland.”


Jong AZ

,,Na een jaartje O19 kwam ik meer dan tachtig wedstrijden uit voor Jong AZ. Van trainer Michel Vonk mocht ik in oktober 2020 debuteren in de thuiswedstrijd tegen FC Volendam. We verloren met 2-6. Voor de goede orde, dat waren we bij Jong AZ niet gewend. Thuis op het AFAS-trainingscomplex in Wijdewormer is Jong AZ  doorgaans moeilijk te verslaan. Dat heeft PEC Zwolle vorig seizoen ook ondervonden. Toen won PEC in een spannende wedstrijd op het nippertje met 2-3. Mooi was het om in de stadions als die van NAC, Roda JC, Willem II en ADO te spelen. Dat was wel een verschil met de accommodaties die je bij O19 tegenkwam.”


Basisplaats

,,In het eerste van AZ mocht ik in een leeg stadion in coronatijd thuis tegen Sparta debuteren. Later in dat seizoen scoorde ik mijn eerste doelpunt in de eredivisie uit in Deventer. Bij AZ 1 bleef het bij een paar wedstrijden. Om meer in de Eredivisie te spelen ben ik nu uitgeleend aan PEC Zwolle. PEC Zwolle is een uitstekende club waar ik goed ontvangen ben. Ik vind dat we een prima, brede selectie hebben met een zeer ervaren staf. Toen ik mij als huurspeler van AZ hier meldde wist ik dat ze bij PEC Zwolle iets van mij verwachtten. Op de trainingen en in de voorbereiding moest ik mij dus laten zien. Dat is beloond met een basisplaats. Van trainer Johnny Janssen krijg ik in het veld de vrijheid iets uit te proberen.”

Egmond

,,Zelf wil ik veel spelen en fysiek sterker worden. Met de club moeten we als eerste voor handhaving gaan en wellicht kunnen we verrassen met een plekje in het linkerrijtje. Geweldig is de steun van de supporters bij de wedstrijden en ook met de mensen op kantoor kan ik het goed vinden. Ik heb het hier dan ook naar mijn zin en woon voor het eerst zelfstandig in mijn appartementje in het centrum. Eén keer in de week reis ik terug naar huis in Egmond. Mijn ouders en broertje, die ook in de jeugd bij AZ speelt, bezoeken al mijn wedstrijden.”


,,Na tien jaar AZ is het vreemd om vanavond voor het eerst tegen AZ te spelen. Ik word er niet zenuwachtig van en kijk er naar uit. AZ is de favoriet natuurlijk. Toch, als wij geconcentreerd en met passie spelen, dan krijgen wij tegen AZ echt de kansen. Twee jaar geleden won PEC Zwolle hier met 2-1 van AZ. Laten we dat nog een keertje over doen.”