Havendiner vol dynamiek

Havendiner vol dynamiek

Afgelopen vrijdag werd het eerste Havendiner Regio Zwolle georganiseerd. Het was voor de 120 betrokkenen uit de logistiek- en havensector een avond vol dynamiek. Remko Germeraad (eigenaar van Alumax Boats) werd uitgeroepen tot havenondernemer van het jaar.

Kracht van Port of Zwolle

Nadat de 120 deelnemers zich hadden verzameld in het MAC3PARK stadion, werd de avond geopend door Jeroen van den Ende (directeur Port of Zwolle). Hij bedankte alle deelnemers voor hun aanwezigheid en betrokkenheid bij Port of Zwolle. Bart Kuipers (senior research manager haveneconomie aan de Erasmus Universiteit) gaf inzicht in de economische betekenis van Port of Zwolle: de drie havens in Zwolle, Kampen en Meppel hadden in 2014 een toegevoegde waarde van 420 miljoen euro met meer dan 2.300 werknemers. Barbara Visser (Tweede Kamerlid VVD) vertelde de bezoekers over het potentieel en bereikbaarheid van de Regio Zwolle over weg, water en spoor. Zij heeft zich de afgelopen op meerdere dossiers (als de verbreding van de N50 en sluizen Kornwerderzand) ingezet voor de Regio Zwolle.


Logistiek Netwerk Regio Zwolle

In oktober 2016 werd het Logistiek Netwerk Regio Zwolle afgetrapt. De Regio Zwolle heeft zich de afgelopen jaren daadkrachtig getoond als het gaat om logistieke samenwerking, maar er is verdere winst te behalen. Toenemende samenwerking tussen het bedrijfsleven, overheid en onderwijsinstellingen is een belangrijke voorwaarde om de komende jaren de regionale logistieke en havenambities te realiseren. Om die reden worden krachten gebundeld in het Logistiek Netwerk Regio Zwolle. Tijdens het havendiner bekrachtigden de eerste partijen symbolisch hun samenwerking in het Logistiek Netwerk.

 

Het is een netwerk waarbij organisaties elkaar kunnen ontmoeten rondom thema’s als arbeid, economie en kennis. De kracht van sport wordt hierbij gebruikt als ontmoetingsplaats en uithangbord om de scharnierfunctie tussen de Regio Zwolle en Noordoost-Europa te positioneren. Dit kan bijvoorbeeld door de logistiek voor bedrijven te optimaliseren, ladingen in de Regio Zwolle op elkaar af te stemmen, krachten te bundelen ten behoeve van lobby, door kenniscirculatie de juiste vakkrachten op te leiden en door evenementen, marketing en promotie de zeehavens en het achterland te verbinden.


Ondernemer van het jaar

Tijdens het havendiner werd Remko Germeraad van Alumax Custom Boats tot 'Havenondernemer van het jaar 2016' verkozen. Daarmee is hij de eerste winnaar van de deze ondernemersprijs. De prijs werd uitgereikt door Bart Kuipers en Barbara Visser. Met het uitreiken van de prijs onderstreept Port of Zwolle haar waardering voor de ondernemers in het regionale havengebied en wil met de prijs inspirerend ondernemerschap extra onder de aandacht brengen.  


Volgens het juryrapport is Germeraad een ondernemer die zich de afgelopen jaren heeft bewezen. In 2003 is hij (samen met zijn compagnon Jarno Visser) vanuit een garage in Hasselt gestart. In 2007 zijn zij met het bedrijf (via Zwartsluis) naar Meppel verhuisd. Het jaar 2016 was een uitermate succesvol jaar, met als symbolisch hoogtepunt dat een Alumax boot deelnam in de koninklijke vloot tijdens de vaartocht van het Koningspaar tijdens Koningsdag in Zwolle. Alumax zag haar afzetmarkt vorig jaar steeds verder groeien, tot over de landsgrenzen heen. Het succes zet zich ook dit jaar voort. De bomvolle orderportefeuille, met daarin onder andere enkele brandweersloepen, heeft tot gevolg dat Alumax uit zijn voegen barst. Plannen voor een forse uitbreiding van het huidige bedrijfspand worden inmiddels gesmeed en moeten in 2018 gerealiseerd worden.


De aluminium schepen van Alumax varen onder andere in de grachten van Amsterdam, als rondvaartboot en in de havens van Rotterdam als watertaxi. Ook over de landgrenzen heen varen de boten van Alumax. Zo deden ze tijdens de Olympische Spelen van Londen (2012) dienst als officiële watertaxi. Maar ook BAM International, Boskalis en Rijkswaterstaat behoren tot de grote klantenkring van het Meppeler bedrijf.


Slotstuk: de overwinning

Na het formele programma dineerden de 120 bezoekers in het sfeervol ingerichte Hotel Lumen. Een tafelschikking zorgde ervoor dat de deelnemers in een divers gezelschap konden netwerken. Na het diner spoedden de deelnemers zich naar het stadion om PEC Zwolle te zien winnen van N.E.C. Onder aanvoering van een band bleef het nog lang gezellig in de businessclub van PEC Zwolle.

Divisiepartners