Havendiner Regio Zwolle vaart wel

Havendiner Regio Zwolle vaart wel

Op woensdag 25 mei 2022 werd de zesde editie van het Havendiner Regio Zwolle georganiseerd. Onder het genot van een diner werden de 110 gasten uit de logistiek- en havensector tussen de gangen door ook een inhoudelijk programma voorgeschoteld. Met als centraal thema van de avond: de logistieke sector als pijler voor brede welvaart, in goede en in crisistijden. Jan Mark Oosterhuis (Op en overslag Meppel) werd uitgeroepen tot ‘Havenondernemer van het Jaar 2021’. Het jaarlijks terugkerende evenement werd georganiseerd door Port of Zwolle en Regio Zwolle United / PEC Zwolle.

Welkom 

De gasten werden ontvangen in het Clubhuis Regio Zwolle, waar Sander de Rouwe (burgemeester Gemeente Kampen) de gasten van harte welkom heette. Vervolgens blikte Jeroen van den Ende (managing director Port of Zwolle) in zijn havenrede traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar.


Bouwen aan de toekomst 

Tijdens het inhoudelijke programma gaven keynotesprekers Annet Koster (directeur Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Reders) en Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam) hun visie op de logistieke sector als pijler voor brede welvaart, in goede en in crisistijden. Annet Koster is de Havenvrouw van het Jaar 2020 in Rotterdam. Ze kreeg de onderscheiding voor haar inzet voor de reders en hun zeevarenden in de Covid-19-pandemie. Koster heeft zich ingespannen om aflossingen van bemanningen mogelijk te maken door een internationale luchtbrug voor zeevarenden op te zetten.Koster lichtte in haar betoog toe hoe belangrijk goed functionerende binnenhavens zijn voor de zeevaart.  

 

In een gesprek met dagvoorzitter Danny Pol benadrukte Koen Overtoom hoe krachtig hij het vond dat drie gemeenten een gezamenlijk havenbedrijf hebben opgericht in 2015. In zijn gesprek adviseerde hij de bestuurders om een volgende stap te nemen, om Port of Zwolle een zwaardere rol te geven binnen de regio. Om zo, samen met de regio de enorme uitdagingen, zoals energietransitie, circulaire ondernemen, stikstofproblematiek, ruimtegebrek, aan te kunnen pakken. Volgens hem is ruimte daarin het sleutelwoord; fysieke ruimte, maar ook ruimte voor andere zaken, zoals milieu en natuur. 


Ook was Mark Harbers (minister van Infrastructuur en Waterstaat) onderdeel van het programma. In een videoboodschap gaf hij aan dat Regio Zwolle het goed doet en er voldoende kansen zijn. Om deze kansen te kunnen verzilveren is samenwerking nodig; samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs. 

 

Havenondernemer van het Jaar  

Jan Mark Oosterhuis werd benoemd tot Havenondernemer van het Jaar 2021 en kreeg de award uitgereikt door Annet Koster, directeur Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) en Koen Overtoom, CEO Port of Amsterdam.  

 

Jan Mark Oosterhuis is mede-eigenaar van Op- en Overslag Meppel bv dat is gevestigd aan de Sethehaven in Meppel. Het bedrijf is vooral gespecialiseerd in op- en Overslag van verschillende wegenbouwproducten en diverse afvalstoffen. Op- en Overslag Meppel bv is sinds 2017 onderdeel van het familiebedrijf Oosterhuis bv; een aannemersbedrijf in grond, weg en waterbouw, gevestigd in Nijeveen. 

 

Netwerken  

De zesde editie van het Havendiner werd bezocht door vertegenwoordigers uit de logistiek- en havensector uit de regio, regionale en landelijke overheid, de grote zeehavens en andere betrokken instanties. Het informele event vond plaats in het MAC3PARK stadion en werd afgesloten met een borrel.


Foto's: Theo Smits


*** 


Kracht van sport  

PEC Zwolle, Regio Zwolle United en Port of Zwolle gebruiken de kracht van sport als ontmoetingsplaats en uithangbord om Regio Zwolle te positioneren als logistiek knooppunt van het Noordoosten. Het Havendiner wordt ondersteund door het Logistiek Netwerk Regio Zwolle; een netwerk waarin logistiek gerelateerde organisaties in Regio Zwolle hun krachten hebben gebundeld om belangrijk thema’s te positioneren. 


Regio Zwolle

Regio Zwolle is een bestuurlijk samenwerkingsverband van 22 gemeenten verspreid over 4 provincies dat samenwerkt met ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties. Regio Zwolle is booming en is als groeiregio van groot belang voor Nederland. Regio Zwolle heeft de ambitie om de economische hoofdstructuur van Nederland te complementeren en de vierde economische regio van Nederland te zijn in 2030. Dit wordt door de Financial Times benoemd als ‘squaring the triangle’, waarbij Regio Zwolle de economische hoofdstructuur van Nederland complementeert als vierde hoekpunt, naast Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam. 

Divisiepartners