Prachtige zevende editie Havendiner biedt volop kansen

Prachtige zevende editie Havendiner biedt volop kansen

Op dinsdag 28 maart werd de zevende editie van het Havendiner georganiseerd. Onder het genot van een diner werden de 140 gasten uit de logistiek- en havensector getrakteerd op een inspirerend programma. Xella Cellenbeton uit Meppel werd uitgeroepen tot ‘Havenondernemer van het Jaar 2022’. Aukje de Vries, staatssecretaris Ministerie van Financiën, was de keynotespreker van de avond. Het jaarlijks terugkerende evenement werd georganiseerd door Port of Zwolle in samenwerking met Regio Zwolle United en PEC Zwolle.

Welkom

De gasten werden ontvangen in het Event Center van Hotel Lumen & Events. De avond werd afgetrapt met een welkomstboodschap van Richard Korteland (burgemeester gemeente Meppel). Hij benadrukte het belang van samenwerken in de regio, maar ook daarbuiten. ,,Er zijn volop kansen, maar ook uitdagingen. Port of Zwolle heeft de ambitie om de haven van de toekomst te worden en daar is samenwerking voor nodig. Samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs”. Vervolgens blikte Jeroen van den Ende (managing director Port of Zwolle) in zijn havenrede traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar.


De impact van uitdagingen

Keynotespreker Aukje de Vries (staatssecretaris Ministerie van Financiën) lichtte in haar betoog toe hoe belangrijk de veiligheid in een havenregio is en welke bedreigingen dit met zich meebrengt. Vooral nu Port of Zwolle aan de vooravond staat om een zeehaven te worden. Met de aanpassingen aan de sluis bij Kornwerderzand wordt Port of Zwolle straks de verst in het land gelegen zeehaven in Nederland en dat brengt naast kansen ook nieuwe uitdagingen met zich mee.


Daarna ging Danny Pol (moderator) in gesprek met Boudewijn Siemons (COO Port of Rotterdam). Hij benadrukte dat de logistieke- en maritieme sector in een grote transitie zitten. Transitie op het gebied van onder andere ruimteontwikkeling, energie en digitalisering. Daarbij is het van groot belang om samen te werken; zeehavens en binnenhavens, maar ook ondernemers, overheid en kennisinstellingen.


Aansluitend was er een vraaggesprek met Tineke Netelenbos (oud minister van Verkeer en Waterstaat). Netelenbos heeft in de afgelopen acht jaar zitting gehad in de Raad van Advies van Port of Zwolle en was klankbord voor zowel de bestuurders als directie van Port of Zwolle. In het vraaggesprek adviseerde zij de bestuurders om Port of Zwolle door te ontwikkelen en een zwaardere rol te geven binnen de regio.


Havenondernemer van het Jaar 2022

Xella Cellenbeton is uitgeroepen tot Havenondernemer van het Jaar 2022. Aukje de Vries (staatssecretaris Ministerie van Financiën) reikte de award uit aan Roel Sietses (plantmanager Xella Netherlands) en Brandon Sekker (Logistics Manager Xella Group). Xella Cellenbeton Nederland heeft meerdere vestigingen in Nederland. Eén daarvan is gevestigd aan de Sethehaven in Meppel. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van cellenbetonblokken, scheidingswandpanelen, cascopanelen, blokelementen, dak- en wandplaten en afwerkingsmaterialen.


Xella ontvangt de erkenning voor de positieve bijdrage die het bedrijf heeft geleverd aan de ontwikkeling van Port of Zwolle. Voorbeelden zijn de inzet van Xella op het gebied van duurzame logistiek en de verbreding en verdieping van het sluiscomplex in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand. De directe zeeverbinding maakt Port of Zwolle aantrekkelijker voor shortseaschepen vanuit onder andere de UK, Scandinavische landen en Baltische Staten en daar gaan bedrijven in de regio weer van profiteren.


Netwerken

De zevende editie van het Havendiner werd bezocht door vertegenwoordigers uit de logistiek- en havensector uit de regio, regionale en landelijke overheid, de grote zeehavens en andere betrokken instanties. Het informele event vond plaats in het MAC3PARK Stadion en werd afgesloten met een borrel.


Fotografie: Theo Smits


Kracht van sport

PEC Zwolle, Regio Zwolle United en Port of Zwolle gebruiken de kracht van sport als ontmoetingsplaats en uithangbord om Regio Zwolle te positioneren als logistiek knooppunt van het noordoosten. Het Havendiner wordt ondersteund door het Logistiek Netwerk Regio Zwolle; een netwerk waarin logistiek gerelateerde organisaties in Regio Zwolle hun krachten hebben gebundeld om belangrijk thema’s te positioneren.