Havendiner in het teken van veiligheid

Havendiner in het teken van veiligheid

Dinsdagavond 26 maart werden 150 gasten uit de logistiek- en havensector onder het genot van een diner getrakteerd op een inspirerend programma. Het jaarlijkse en toonaangevende evenement werd voor de negende jaar op rij georganiseerd door Port of Zwolle in samenwerking met Regio Zwolle United en PEC Zwolle. Marcel Bettonvil (MBI De Steenmeesters) werd deze avond uitgeroepen tot ‘Havenondernemer van het Jaar’ in Regio Zwolle (2023).

Welkom

De gasten werden ontvangen in het Event Center van Lumen Hotel & Events. Hier heette Peter Snijders (burgemeester gemeente Zwolle en voorzitter Regio Zwolle) de gasten van harte welkom. De welkomstboodschap van Snijders was helder. Port of Zwolle doet het goed in de regio en daarbuiten. Er zijn nog volop kansen voor doorontwikkeling, maar ook uitdagingen, waaronder de veiligheid in het havengebied. Vervolgens blikte Jeroen van den Ende (managing director Port of Zwolle) in zijn havenrede traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar.


Veiligheid in het havengebied

Tijdens het inhoudelijke programma deelde keynote-spreker Ernst Noorman (Ambassadeur in Algemene Dienst Cyber en Veiligheid) zijn visie op de veiligheid in het havengebied. Dagvoorzitter Danny Pol ging met Noorman, Francois Bello (COO Europe Container Terminals) en Kevin Boef (Adviseur ondermijning gemeente Meppel) in gesprek over de veiligheid in het havengebied als het gaat om ondermijning en cybersecurity.


Aansluitend werd het gesprek voortgezet met als thema: de toekomstvisie van het havenbedrijf Port of Zwolle. Danny Pol sprak hierover met Jeroen van den Ende (managing director Port of Zwolle), Thecla Bodewes (CEO Thecla Bodewes Shipyards) en Paul Guldemond (wethouder gemeente Zwolle). Port of Zwolle heeft de ambitie om door te ontwikkelen tot een cruciaal (handels)knooppunt in het logistieke hart van Nederland, waar water-, spoor- en autowegen bij elkaar komen.


Daar is samenwerking voor nodig tussen ondernemers, overheid en kennisinstellingen. Om die samenwerking te bekrachtigen is deze avond het havenmanifest ‘samenwerken aan een duurzame en veerkrachtige haven’ ondertekend.


Tekst gaat verder onder de afbeelding...

Havenondernemer van het Jaar (2023)

Marcel Bettonvil (algemeen directeur MBI De Steenmeesters) ontving de titel ‘Havenondernemer van het Jaar’ in Regio Zwolle voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van Port of Zwolle. De prijs werd hem overhandigd door Barbara Visser, voormalig staatsecretaris en huidig voorzitter Raad van Advies van Port of Zwolle.


Het bedrijf produceert hoogwaardige bestratings- en geveloplossingen en importeert keramische wand- en vloertegels uit het buitenland. MBI is marktleider in Nederland van esthetische tegels en stenen van beton en keramiek. Hun missie is om hun partners te helpen om succesvol te zijn bij het creëren van een mooiere, comfortabelere en duurzamere leefomgeving. De organisatie heeft meerdere productiefabrieken in Nederland en elke vestiging heeft zijn eigen specialisme.


Het bedrijf uit Kampen ontvangt de erkenning voor de positieve bijdrage aan de ontwikkeling van Port of Zwolle. Dit deden zij door hun inzet op het gebied van

verduurzaming en energietransitie. Zo zijn alle heftrucks omgezet van diesel naar elektrisch en staan er op het terrein in Kampen twee windmolens, waarvan de stroom rechtstreeks naar de fabriek gaat. Met daarnaast 8.000 eigen zonnepanelen hoeft de locatie alleen extern groene stroom te kopen als het windstil en donker is.


Nationaal netwerk

De negende editie van het Havendiner werd bezocht door vertegenwoordigers uit de logistiek- en havensector uit de regio, regionale en landelijke overheid, de grote zeehavens en andere betrokken instanties. Het event vond plaats in het MAC3PARK stadion en werd afgesloten met een borrel.


Fotografie: Theo Smits


Kracht van sport

PEC Zwolle, Regio Zwolle United en Port of Zwolle gebruiken de kracht van sport als ontmoetingsplaats en uithangbord om Regio Zwolle te positioneren als logistiek knooppunt van het noordoosten. Het Havendiner wordt ondersteund door het Logistiek Netwerk; een netwerk waarin logistiek gerelateerde organisaties in Regio Zwolle hun krachten hebben gebundeld om belangrijke thema’s te positioneren.