Glansrijke zege PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft vrijdagavond een welkome zege geboekt. Thuis speelde het negentig minuten prima voetbal, maar verzuimde het voor rust te scoren. Dat deed tegenstander sc Heerenveen wel eenmaal. Na rust wist PEC Zwolle orde op zaken te stellen en scoorde het viermaal: 4-1.

Met Leeroy Echteld als eindverantwoordelijke op de bank en assistent Henk Brugge in zijn plaats begon PEC Zwolle aan het duel. De openingsfase was om te smullen. Met fris en aanvallend voetbal zette PEC Zwolle de bezoekers onder druk. Thomas Buitink zakte ver terug om vervolgens Virgil Misidjan de bal over de breedte aan te spelen. Misidjan slingerde voor waarna bij de tweede paal Benson Manuel in de handen van Erwin Mulder schoot.

Tegentreffer

Twee minuten later redde diezelfde Mulder op een lepe poging van Misidjan in de korte hoek en weer een minuut later kwam Benson Manuel oog in oog met de sluitpost te staan, maar schoot de Belg hard en wild naast. Hierna was het de beurt aan Heerenveen, dat gevaarlijk voor de dag kwam bij twee hoekschoppen en aan de openingstreffer rook toen Henk Veerman de bal ineens uit de lucht nam en met veel gevoel richting het Zwolse doel stuurde. Buiten bereik van Xavier Mous ketste de bal tegen de paal om daarna terug het veld in te stuiteren. Niet veel later was het Tibor Halilović die Mous maar eens testte en de doelman als winnaar uit het onderlinge duel zag komen. Bij de derde poging werd de keeper wel geklopt, toen een diagonaal schot van Mitchell van Bergen na een voorzet van Rami Kaib hem te machtig bleek: 0-1.

Teamgoal

Wat Zwolle in de eerste helft zo naliet, deed het in de beginfase van de tweede helft wel, namelijk scoren. Virgil Misidjan bracht na zes minuten de stand weer in evenwicht. Na een perfecte aanname profiteerde de aanvaller van een Friese uitglijder. Het schot dat volgde ging in de lange hoek binnen: 1-1. Die goal gaf Zwolle de geest. Met flair en veel lef speelde het naar voren en dat leverde in de zeventigste minuut een geweldige teamgoal op. Benson Manuel zette een solo in, kon door geen enkele Heerenveen-speler worden afgestopt en zette daarmee een geweldige aanval op. Eindstation was uiteindelijk Thomas Buitink die de bal met veel gevoel in de hoek stuurde: 2-1.

Wéér Van Polen

Heerenveen probeerde snel orde op zaken te stellen met veelal lange ballen naar voren. Eenmaal hadden de bezoekers het net na rust kunnen laten bollen, maar Henk Veerman die voor rust ook al een bal direct uit de lucht nam, herhaalde het kunstje nu met een schot net over de kruising. De frustratie bij de Friezen liep op, helemaal toen Henk Veerman en Siem de Jong beide tekeer gingen tegen scheidsrechter Laurens Gerrets en met geel in het boekje verdwenen. PEC Zwolle, dat inmiddels Reza Ghoochannejhad, Yuta Nakayama, Immanuel Pherai en Eliano Reijnders had gebracht, maakte zich op voor een spannende slotfase, maar vlak voor tijd kopte Bram van Polen die spanning de wedstrijd uit. Net als in Emmen een week eerder schampte de aanvoerder een vrije trap met het hoofd en was de keeper kansloos: 3-1. Het slotakkoord was voor Reijnders, die in de blessuretijd de zege nog meer glans gaf: 4-1.

PEC Zwolle – sc Heerenveen: 4-1 (0-1)