Geslaagde inspiratiereis naar Antwerpen

Geslaagde inspiratiereis naar Antwerpen

Donderdagochtend 9 juni 2022 vertrokken 24 vertegenwoordigers uit Regio Zwolle voor een tweedaagse inspiratiereis naar het Belgische Antwerpen. De hoofdstad van de gelijknamige provincie staat bekend als wereldcentrum van de diamanthandel en is na Rotterdam de grootste haven van Europa. De groep liet zich inspireren en informeren over de economische kansen en connecties tussen Regio Zwolle en Antwerpen.

Waarom Antwerpen?

Antwerpen is een belangrijke hotspot voor Nederlandse ondernemers. Na Duitsland is België de belangrijkste handelspartner van Nederland en daar speelt de haven van Antwerpen een grote rol in. Door onder andere haar 80 kilometer landinwaartse ligging in Europa is Antwerpen de snelste en meest duurzame verbinding met het Europese achterland. Redenen genoeg om als Regio Zwolle de verbinding met Antwerpen verder aan te halen.


Donderdag: een dag vol innovatie inspiratie

Na een ontvangst in het prachtige Havenhuis, volgde een rondvaart door de haven en een wandeling door de historische binnenstad. Tijdens de rondvaart gaf Bob Spanoghe van Port of Antwerp-Bruges een presentatie over innovatie in de haven. Port of Zwolle was in het bijzonder onder de indruk en gaat onderzoeken of deze innovaties ook mogelijk zijn in de havens van Zwolle, Meppel en Kampen.


Donderdagavond was de groep vertegenwoordigers uit Regio Zwolle uitgenodigd voor een diner op de residentie van de Nederlandse consul-generaal Bert van der Lingen. Hier ontmoetten de meegereisde ondernemers interessante contacten. Zo zijn er vervolgafspraken gepland om verdere samenwerkingen te onderzoeken.


Vrijdag: bezoek aan de grootste containerterminal van Europa

Vrijdag moesten de deelnemers op tijd uit de veren voor een bezoek aan MSC PSA European Terminal, de grootste containerterminal van Europa. Na een interessante presentatie van Sharon Levecque (commercieel manager) werd de groep per bus rondgeleid over de grote terminal. Hiermee werd de trip afgesloten en daarna keerde de PEC Zwolle-bus terug naar Regio Zwolle.

De organisatie kijkt terug op een prachtige inspiratiereis waar zinvolle verbindingen gelegd zijn. De reis was een initiatief van Kennispoort Regio Zwolle, Port of Zwolle en PEC Zwolle / Regio Zwolle United.


Regio Zwolle

Regio Zwolle is een bestuurlijk samenwerkingsverband van 22 gemeenten verspreid over 4 provincies dat samenwerkt met ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties. Regio Zwolle is booming en is als groeiregio heel belangrijk voor Nederland. Regio Zwolle heeft de ambitie om de economische hoofdstructuur van Nederland te complementeren en de vierde economische regio van Nederland te zijn in 2030. Dit wordt door de Financial Times benoemd als ‘squaring the triangle’, waarbij Regio Zwolle de economische hoofdstructuur van Nederland complementeert als vierde hoekpunt, naast Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam.