Gehavend Zwolle pas laat door de knieën

PEC Zwolle heeft zaterdagavond net geen positief resultaat mee kunnen nemen uit Arnhem. Op bezoek bij Vitesse werd een 2-1 nederlaag geleden. Die kwam pas in de blessuretijd tot stand.

Trainer/coach Bert Konterman kreeg de voorbije week veel op zijn bordje. Door blessures en een corona-uitbraak konden de spelers niet op de club trainen en miste de keuzeheer maar liefst tien spelers. Daardoor kon de 16-jarige Rav van den Berg in de defensie zijn debuut maken, maakte Thomas van den Belt zijn basisdebuut en zaten er slechts zes veldspelers op de bank.

Personele problemen

Zonder onder meer aanvoerder Bram van Polen, Sam Kersten, Mike van Duinen, Vigil Misidjan en Immanuel Pherai begonnen de Blauwvingers, die op eigen vervoer naar het Gelredome waren gekomen, aan de wedstrijd. Vitesse nam gelijk het heft in handen, maar de eerste grote kans was voor Slobodan Tedić. De Serviër omspeelde Remko Pasveer, maar kreeg de bal niet binnen. Na twintig minuten kreeg PEC Zwolle een volgende personele domper. Dean Huiberts moest geblesseerd naar de kant. Benson Manuel verving hem. Na bijna een half uur spelen nam Vitesse de leiding. Armando Broja wist op snelheid door te breken en Xavier Mous te passeren. Dominik Oroz (redding Mous) en Borja (paal) verzuimden om voor rust Zwolle verder op achterstand te zetten.

Minimaal verschil

Vlak na rust leek Vitesse dan toch op 2-0 te komen, maar de goal van Broja werd door de VAR afgekeurd omdat Loïs Openda in de aanloop naar de treffer toe hands had gemaakt. In plaats van 2-0 stond het even later 1-1, toen Jesper Drost het strafschopgebied insneed en via Enzo Cornelisse raak schoot. Vitesse zette daarna aan, maar invaller Oussama Darfalou zag Mous en de lat een nieuwe voorsprong voorkomen. Ook Tomás Hájek kreeg de bal niet langs de keeper. Met de blessuretijd in zicht duwde Vitesse PEC Zwolle verder terug, maar de Blauwvingers hielden stand. In de eerste minuut van de blessuretijd leek Manuel uit het niets bijna de winnende te maken, maar Pasveer voorkwam dat met een knappe duik. Een minuut later lag de bal er aan de overkant wél in. Invaller Idrissa Touré, in Zwolle nog de Arnhemse schlemiel met een rode kaart, kopte snoeihard raak op aangeven van Oussama Tannane: 2-1. Thomas Lam had nog zomaar in de slotseconden de gelijkmaker op zijn schoen, maar de Fin produceerde een slap rollertje, waar hij meer tijd had om gericht uit te halen dan hijzelf doorhad.

Volgende week, op zondag 8 mei, speelt PEC Zwolle de voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen. ADO Den Haag is dan om 14.30 uur de tegenstander.

Vitesse – PEC Zwolle: 2-1 (1-0).