De stormachtige ontwikkeling van Marit Auée

De stormachtige ontwikkeling van Marit Auée

We schrijven 15 februari 2019. Het is de 72e minuut van de wedstrijd tussen PEC Zwolle Vrouwen en Ajax Vrouwen. De Blauwvingers weten dat een stunt tegen de grote titelfavoriet er niet meer in zit. Bij een 0-3 stand gunt toenmalig trainer Wim van der Wal de dan 17-jarige Marit Auée haar debuut voor PEC Zwolle Vrouwen. Het is het begin van iets moois.

Snel na haar debuut volgt een oproep voor Oranje O17. In maart plaatst de verdedigster uit Dieren zich samen met teamgenoot Lotje de Keijzer voor het EK in Servië. Op dat EK gaat het crescendo. Van het grote Duitsland wordt gewonnen en in de halve finale moeten ook de Spaanse leeftijdsgenoten eraan geloven. In de finale zijn opnieuw de oosterburen de tegenstander. Op 17 mei is Auée de enige Zwolse basisspeelster, met Nikita Tromp die dan nog bij de beloftenploeg van Ajax Vrouwen zit. De Keijzer moet geblesseerd toekijken. Het wordt een zenuwslopende wedstrijd die beslist wordt vanaf de strafschopstip. Beide ploegen missen er meer dan dat ze er scoren en uiteindelijk wordt de zilveren medaille bij de Oranjespeelster omgehangen.


Inmiddels is Auée bijna geruisloos in het basisteam van PEC Zwolle Vrouwen geslopen. ,,Ik had aan het begin van het seizoen niet verwacht dat ik sta waar ik nu sta. Het is allemaal wel snel gegaan, maar ergens ook wel geleidelijk. Ik viel het hele seizoen al vaak in en mocht de eerste wedstrijd tegen ADO ook al in de basis starten.” Achterin straalt de nu 18-jarige speelster uit alsof ze er altijd al stond en ook nooit meer weggaat. Beide is niet waar. Auée speelde namelijk pas negen competitiewedstrijden, waarvan vijf als basisspeelster, maar dat ze volgend seizoen niet meer in Zwolle speelt weet ook iedereen rondom het team al. ,, Als ik mijn VWO-diploma haal, ga ik naar een universiteit in Dallas. Hier ga ik mijn studie combineren met het voetbal. Al zo’n drie jaar heb ik met hen hierover contact en heb ik langzaamaan stappen gezet om daar naar toe te gaan. Om toe te worden gelaten tot een universiteit als buitenlander moet je een aantal testen maken, zodat zij een beeld kunnen schetsen van je schoolniveau en niveau van Engels. Als dat allemaal prima is, dan is het vooral heel veel papierwerk dat moet worden geregeld.”


In de VS zou Auée wel eens goed kunnen aarden. Begin dit jaar gaf ze er in ieder geval al wel haar visitekaartje af. Samen met Tromp en Tess van Benthem, een ander talent uit Jong PEC Zwolle Vrouwen, werd er in Florida met Oranje O18 een vriendschappelijk toernooi gespeeld tegen Noorwegen, China en het gastland. Daar droeg Auée de aanvoerdersband zelfs en werden alle wedstrijden winnend afgesloten. In maart vloog de speelster naar Spanje, nu met Oranje O19 voor een toernooi in La Manga. Het zijn drukke tijden voor Auée, maar is de verdedigster niet bang om, als ze eenmaal in de Verenigde Staten verblijft, uit beeld te raken bij Oranje? ,,Ik weet dat als ik naar Amerika toe ga de kans kleiner is om in Oranje te spelen. Hier heb ik de afgelopen periode ook over gesproken met de nationale ploeg. Ik weet ook dat ik in de eerste seizoenshelft niet zal worden opgeroepen, omdat dan de competitie in Amerika ontzettend druk is met drie wedstrijden per week. Dat is simpelweg niet te combineren met Oranje. De tweede seizoenshelft zal het aan de bondscoach liggen of ik word opgeroepen, dus dat wordt afwachten.”


Onze partners