Collectief sterk PEC Zwolle verslaat Vitesse

PEC Zwolle heeft vrijdagavond uitstekende zaken gedaan door Vitesse aan het begin van speelronde 19 met 1-0 te verslaan. Het enige doelpunt van de wedstrijd komt op naam van Eliano Reijnders. Daarmee neemt PEC Zwolle verder afstand van de onderste plekken op de ranglijst.

Van der Vegt op de bank

Zonder de zieke trainer Johnny Jansen, Henry van der Vegt was daarom de eindverantwoordelijke, begon PEC Zwolle prima aan de wedstrijd. In het eerste kwartier was het al een keer gevaarlijk van afstand via Ody Velanas. Toen kon Vitesse-doelman Eloy Room nog redding brengen. Op de poging van dichtbij van Eliano Reijnders was hij kansloos. De Zwollenaar werd diepgestuurd door Younes Namli en schoot knap raak: 1-0. Daarna lag het spel minutenlang stil, omdat Melle Meulensteen en Lennart Thy met de hoofden tegen elkaar botsten. Thy kon verder spelen, Vitesse-speler Meulensteen moest geblesseerd van het veld. De bezoekers hadden daarna wel wat vaker de bal, maar echt dreigend werden ze niet. Het gevaarlijkste was Marco van Ginkel met een kopbal die voor het doel van Jasper Schendelaar langs ging.

Geen tweede treffer

Aan de andere kant had Reijnders een enorme mogelijkheid op zijn tweede. Hij besloot echter om keeper Room te willen uitspelen waar schieten een betere optie leek, waardoor de kans verloren ging. Ook Davy van den Berg kreeg nog een paar aardige schietkansen in de slotfase van de eerste helft, maar Room voorkwam een doelpunt. En dan was daar nog de kans van dichtbij van Bram van Polen, die voor Thy kwam en de bal naast het doel schoot.

Bevrijdende goal blijft uit

In de tweede helft stapelden de Zwolse kansen zich verder op. Rond minuut 56 was het helemaal raak. Na een mooie aanval schoot Younes Namli uit stand vanaf de rand van het strafschopgebied. Room dook richting de kruising om de bal uit het doel te ranselen. In de serie hoekschoppen die daarop volgde was Sam Kersten met een kopbal dichtbij de 2-0. Thomas Lam stond op drie meter van het doel om alsnog het beslissende zetje te geven met zijn hoofd, maar de bal ging opnieuw niet tussen de palen.

Na een nieuwe blessurebehandeling, ditmaal ging Mathijs Tielemans met een hoofdblessure van het veld bij Vitesse, zochten de Arnhemmers wat meer de aanval. Schendelaar moest in de slotfase een keer handelend optreden op een schot van ex-PEC-aanvaller Thomas Buitink, maar daar bleef het bij. Omdat PEC in de acht minuten extra tijd de gelederen gesloten hield, maar zelf ook niet meer in de buurt van de 2-0 kwam, bleef het ditmaal bij 1-0. Genoeg voor drie hele belangrijke punten.

Volgende week zondag 4 februari gaat PEC Zwolle op bezoek op Het Kasteel. Tegen Sparta is de aftrap om 16:45 uur.

PEC Zwolle - Vitesse: 1-0 (1-0).

Toeschouwers: 13.800

Scheidsrechter: Gerrets

Gele kaarten: Fichtinger, Mac Nulty, Van Polen (PEC Zwolle), Hendriks en Oroz (Vitesse)

Opstelling PEC Zwolle: Schendelaar, Van Polen, Kersten, Lam, Mac Nulty, Fichtinger (76. El Azzouzi), Van den Berg, Velanas (90+7. Van der Haar), Thy, Namli (76. Vellios), Reijnders

Opstelling Vitesse: Room, Oroz (83. Arcus), Isimat-Mirin, Hendriks (86. Mazulu), Cornelisse, Manhoef, Meulensteen (23. Domgjoni), Van Ginkel, Pröpper (46. Tielemans, 64. Buitink), Boutrah, Visser (64. De Regt)

16. Reijnders 1-0