,,Beperkingen vrijwel altijd kleiner dan talenten”

,,Beperkingen vrijwel altijd kleiner dan talenten”

Vrijdag 20 november is het de Dag van de Ondernemer. Daarom maakt de club een rondje langs de velden bij een aantal van de vele mooie MKB-bedrijven die onze businessclub rijk is. Ondernemers die lid zijn van onze businessclub en als maatschappelijk partner verbonden zijn aan ons maatschappelijke hart Regio Zwolle United. In deze editie Bernhard Nanninga, directeur bij BC Group.

BC Group

Opgericht: 2003, de voorloper ervan in 1980

Aantal werknemers: 125 FTE

Locatie: Zwolle

www.bcgroup.nl


Groninger in Zwolle

Bernhard Nanninga is 22 jaar ondernemer, directeur van BC Group en mag zich al jarenlang een trotse Zwollenaar noemen én groot fan van PEC Zwolle. ,,Al ben ik uit Groningen afkomstig, sinds eind jaren negentig ben ik alweer aangesloten bij de businessclub van PEC Zwolle.” Nanninga begon ooit met een trainingsbureau, maar is inmiddels eigenaar van de BC Group die al vijf jaar op rij de FD Gazellen Award won, maar daarover straks meer. Eerst terug naar eind jaren negentig, toen Nanninga voor het eerst kennismaakte met de businessclub van Zwolle. ,,Met BC Group zit ik in de zakelijke dienstverlening. Je verkoopt niet door middel van advertenties maar door te netwerken. Dat kon prima in de businessclub, toen nog bestaande uit een paar kampen met in totaal zo’n twee- tot driehonderd sponsoren.”


Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Ook op maatschappelijk gebied is BC Group zeer actief. Beperkingen blijken vrijwel altijd kleiner dan talenten. En talenten, die maken het verschil, zo staat er op de website te lezen. Nanninga kan dat alleen maar beamen. ,,Veel mensen melden zich bij ons omdat ze geen kans krijgen op de arbeidsmarkt. Dat kan zijn doordat het lastig is om aan werk te komen door bijvoorbeeld fysieke beperkingen, denk aan iemand die gebonden is aan een rolstoel, maar ook door hele kleine dingen zoals een piercing die net op de verkeerde plek zit. Als mens heb je snel de neiging om wanneer je naar iemand kijkt, een oordeel klaar te hebben. Wij proberen om ons echt in de persoon te verdiepen en te kijken welke talenten hij of zij heeft. En diegene hoeft niet eens bij ons te komen werken hoor, dat kan ook in een hele andere branche zijn. We helpen daarnaast ook met het opstellen van een cv. Iemand is misschien niet goed in taal, maar kan wel een fantastische automonteur zijn.”


Veertig uur

Waar Nederland volgens Nanninga echt van af moet is het idee dat een werknemer verplicht 40 uur moet werken. ,,Wat is er mis om drie uur per dag koerier te zijn en vier uur per dag in de schoonmaakbranche te werken? ‘Het is lastig’, of ‘het is veel geregel’ hoor je dan vaak, maar zo moeilijk is dat niet hoor.” De vele mensen die ondanks de nodige ervaring en het hebben van verschillende kwaliteiten thuis zitten, is Nanninga dan ook een doorn in het oog. Samen met PEC Zwolle United werden de afgelopen jaren 300 mensen die werkloos waren weer aan een baan geholpen. ,,Dat is destijds samen met Arjan Jansen (voormalig voorzitter Regio Zwolle United red.) en Manpower in gang gezet. We hebben toen 300 mensen die in de bijstand zaten uit een kaartenbak getrokken en weer aan een baan geholpen.”


FD Gazellen Awards

Dan nog even terugkomen op de FD Gazellen Awards, want wat houdt die prijs precies in? ,,De Gazellen Award is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door het Financieel Dagblad aan snel groeiende organisaties die financieel gezond en een omzetgroei hebben van minimaal 20% over een periode van drie jaar”, vertelt Nanninga. Ook de groei van het aantal werknemers in vaste dienst en de winstgevendheid van het bedrijf worden meegenomen in de beoordeling door de jury. Vorig jaar werden er 770 bedrijven in Nederland beloond met de prijs, waar Nanninga die volgend jaar weer de award hoopt binnen te halen, er met zijn onderneming dus één van was.


Foto's: Theo Smits

Divisiepartners