Ajax Vrouwen schakelt PEC Zwolle Vrouwen uit in halve finale

Na winstpartijen op achtereenvolgens de vrouwenselecties van Jong PEC Zwolle en FC Twente, stond vrijdag voor PEC Zwolle Vrouwen het halve finale duel tegen Ajax Vrouwen op het programma. In het MAC3PARK stadion werd om 19.30 uur afgetrapt, onder toeziend oog van vele aanwezige bezoekers.

De eerste kans van de wedstrijd is voor de bezoekers uit Amsterdam. Inessa Kaagman geeft de bal af aan Marjolijn van den Bighelaar, die Desiree van Lunteren vrij voor het doel ziet staan. Ze lijkt de 0-1 op het scorebord te zetten, maar haar inzet gaat over. Kort daarna wordt de Zwolse rechtsback Joos van Os de diepte ingestuurd. Ze kan ver doorlopen, maar haar voorzet mist precisie. Zodoende loopt deze kans op niets uit. In de twaalfde minuut is het PEC Zwolle Vrouwen dat de score opent tegen de huidige koploper in de Eredivisie Vrouwen. Na een hoekschop blijft de bal in het strafschopgebied hangen, waarna Ajax Vrouwen het leer met hangen en wurgen wegtrapt. Nurija van Schoonhoven pikt de bal daarna op, probeert het van afstand, maar ziet haar poging via de lat het veld ingaan. Yvette van Daelen is vervolgens het meest alert en tikt de 1-0 tegen de touwen. In de twintigste minuut wordt de stand door Ajax Vrouwen echter alweer gelijkgetrokken. Van Lunteren wordt geen strobreed in de weg gelegd door de Zwolse verdediging, schiet en ziet dat haar zwabberschot langs keeper Nadja Olthuis in het doel terechtkomt: 1-1. Dit blijkt tevens de ruststand.

Het is de equipe uit Amsterdam die in de eerste twintig minuten na de thee de bovenliggende partij is. Zo wordt onder meer een doelpunt van Ajax Vrouwen afgekeurd en wimpelt de scheidsrechter in de 56 e minuut een strafschopclaim van de bezoekers resoluut af. Na 67 minuten is het Ajax Vrouwen dat toch op voorsprong komt. De Ajacieden profiteren optimaal van een numerieke meerderheid op het veld, vanwege een blessurebehandeling van verdediger Merlin Tiemens. Een voorzet vanaf links komt op het hoofd terecht van Anouk Hoogendijk, die de 1-2 binnenkopt. Een mentale tik voor PEC Zwolle Vrouwen, dat vijf minuten later een nieuwe dreun te verwerken krijgt. Lydia Borg grijpt in het zestienmetergebied aan de noodrem, waarna Ajax Vrouwen een strafschop mag nemen. De penalty blijkt een koud kunstje voor Van Lunteren, die haar tweede treffer van de dag binnenschiet: 1-3. Het elftal van trainer/coach Joran Pot knokte deze wedstrijd hard voor een plek in de KNVB bekerfinale, maar Ajax Vrouwen bleek een brug te ver. Zo strandt het Zwolse bekeravontuur in de halve finale.