Afgekeurde treffers breken PEC Zwolle op tegen Ajax

PEC Zwolle is er niet in geslaagd om een resultaat aan het thuisduel met Ajax over te houden. De Zwollenaren lijken in de tweede helft een 0-2 achterstand om te buigen, maar het zijn de Amsterdammers die met de drie punten aan de haal gaan: 1-3.

Bij rust zal PEC Zwolle het gevoel hebben gehad dat er meer in zat dan een 0-2 achterstand. De Amsterdammers kwamen via Kristian Hlynsson en Chuba Akpom al snel op die voorsprong, maar PEC had zeker kansen om ook wat terug te doen. Zo kon Eliano Reijnders bij een 0-1 achterstand zo doorlopen richting het doel van Ajax, maar hij had teveel tijd nodig om tot een poging te komen.

Kansen Lam, Van den Berg en Namli

De beste fase van PEC in die eerste helft waren de laatste tien minuten, waarin het Ajax vast zette op eigen helft. Het leverde pogingen op van Thomas Lam, Davy van den Berg en Younes Namli, maar die gingen of naast of keeper Ramaj kon keren. De grootste kans was in de blessuretijd van de eerste helft voor Bram van Polen. Na een snel genomen corner stond hij vrij om binnen te tikken, maar de aanvoerder kreeg de bal tot zijn eigen ontsteltenis over het Amsterdamse doel.

Krastev

Begin tweede helft was er een fraaie solo van Ody Velanas, hij liep zo door richting Ramaj. De bal schoot hij echter over, waardoor ook die kans verloren ging. In het laatste kwart bracht trainer Johnny Jansen drie verse krachten in met Tollis Vellios, Silvester van der Water en Filip Krastev, in de hoop de wedstrijd spannend te maken. Het leverde af en toe dreigende momenten op en ook al snel de aansluitingstreffer. Filip Krastev kon kappen en draaiend het strafschopgebied in en de bal binnenschieten: 1-2.

Buitenspel

Van der Water leek tien minuten voor tijd zelfs de 2-2 te maken - hij stond op de juiste plek om een rebound binnen te schieten - maar die werd geannuleerd wegens buitenspel. Uiteindelijk besliste Akpom de wedstrijd door een voorzet van Anton Gaaei binnen te glijden. Het leek buitenspel, maar de VAR bekeek de beelden en keurde het doelpunt goed. In blessuretijd werd er door de VAR opnieuw lang naar een Zwolse treffer gekeken, ditmaal een fraaie lob van Bram van Polen. Omdat de VAR na minutenlang kijken ook niet echt tot een duidelijk oordeel leek te komen, bleef de beslissing van de arbitrage staan. Daardoor werd het vlagsignaal van Franca Overtoom overgenomen.

Woensdag komt PEC Zwolle opnieuw in actie. Om 20:00 uur wordt er afgetrapt in de Galgenwaard tegen FC Utrecht.

PEC Zwolle – Ajax 1-3 (0-2).

Toeschouwers: 14.000

Scheidsrechter: Manschot

Gele kaarten: Velanas, Lam, Vellios, Mac Nulty (PEC Zwolle), Mannsverk en Vos (Ajax)

Opstelling PEC Zwolle: Schendelaar, Van Polen, Kersten, Lam, Mac Nulty (87. Czyborra), El Azzouzi (67. Vellios), Van den Berg, Velanas (67. Van der Water), Namli, Thy, Reijnders (67. Krastev)

Opstelling Ajax: Ramaj, Rensch, Hato, Bergwijn (80. Sosa), Taylor, Akpom (85. Rijkhoff), Mannsverk, Van den Boomen (80. Vos), Tahirovic, Hlynsson, Godts (64. Gaaei)

12. Hlynsson 0-1