Blauwvingers pakken punt op de valreep

PEC Zwolle heeft vrijdagavond een punt gepakt op bezoek bij Fortuna Sittard. De Blauwvingers leken tegen een nederlaag aan te lopen, maar een benutte strafschop van Lennart Thy in de 90e minuut leverde de ploeg van trainer/coach John Stegeman alsnog een punt op.

Beter Zwolle

In het verre en regenachtige Sittard kwam PEC Zwolle in de eerste helft prima voor de dag. De bezoekers voetbalden af en toe best aardig en kwamen ook tot de nodige mogelijkheden. Zo was Vito van Crooij na zeven minuten met een lobje over doelman Aleksei Koselev dichtbij de openingstreffer. Zijn inzet ging echter over het doel. Koselev moest later in het eerste bedrijf handelend optreden op pogingen van Mike van Duinen en Gustavo Hamer, terwijl Kenneth Paal zijn inzet net langs het doel zag gaan. Aan de andere kant toonde de Zwolse defensie haar kracht door nauwelijks wat toe te staan. Alleen via enkele dode spelmomenten kwamen de Fortunezen gevaarlijk voor het Zwolse doel.

Controle kwijt

Richting de eigen aanhang spelend kwam Fortuna Sittard in de tweede helft sterker voor de dag. Pas na driekwart wedstrijd leverde dat de thuisploeg echt gevaar op. Rechtsback Rota schoot de bal maar net over het doel van Michael Zetterer. De Limburgers zetten meer en meer aan. PEC Zwolle kwam maar niet onder de druk vandaan en wist dan ook nauwelijks nog een kans te creëren. De openingstreffer hing in de lucht en viel dan ook. Twintig minuten voor tijd schoot Mark Diemers op doel. Michael Zetterer kon nog redding brengen maar had geen antwoord op de rebound van George Cox: 1-0.

Opportunistisch

Fortuna Sittard zette door op jacht naar meer. PEC Zwolle hoopte op een spaarzame counter, meer kwam ondanks wat meer opportunistisch te spelen maar niet tot een grote kans. Vlak voor tijd kreeg het nog wel een hoekschop in de schoot geworpen. Fortuna Sittard-verdediger Branislav Ninaj maaide in totale paniek half tegen de bal aan, die daarna over de achterlijn verdween. De hoekschop leverde een ware scrimmige op, waarbij geen enkele Zwollenaar het beslissende duwtje wist te geven. De kans leek in schoonheid te sterven, totdat scheidsrechter Martin van den Kerkhof door de VAR naar de zijkant werd geroepen. Invaller Tesfaldet Tekie zou Pelle Clement onderuit hebben getrokken en dus volgde er een strafschop. Invaller Lennart Thy wist wel raad met dit buitenkansje en bepaalde in de slotseconden van de officiële speeltijd de eindstand op 1-1.

Volgende week zaterdag komt Heracles Almelo op bezoek in Zwolle De aftrap is om 19:45 uur.

Fortuna Sittard – PEC Zwolle 1-1 (0-0).

Toeschouwers: 10.071

Scheidsrechter: Van den Kerkhof

Gele kaarten: Frederiksen, Tekie (Fortuna Sittard) Koorman, Hamer en Stegeman (PEC Zwolle)

Opstellingen:

Fortuna Sittard: Koselev, Rota, Ninaj, Dammers, Cox, Smeets, Passlack, Diemers, Frederiksen (46. Tekie), Karjalainen (73. Sambou) en Ciss (85. Angha).

PEC Zwolle: Zetterer, Van Wermeskerken, Van Polen, Lam, Paal, Hamer, Huiberts, Koorman (70. Nakayama), Van Crooij (63. Ghoochannejhad), Van Duinen (82. Thy) en Clement.