,,Win liever met 3-2 dan 1-0”

,,Win liever met 3-2 dan 1-0”

Nadat het vorige seizoen door de KNVB vroegtijdig werd afgesloten, wist PEC Zwolle definitief dat het zich kon opmaken voor de negende jaargang op rij in de Eredivisie. Bij technisch manager Mike Willems stond het vizier medio maart dan ook al volledig op het seizoen 2020-2021 gericht.

,,Laat ik toch nog even beginnen te zeggen dat ik blij ben met hoe we de tweede seizoenshelft zijn begonnen. We hebben belangrijke punten gepakt en er was zeker in thuiswedstrijden veel spektakel.” Daarmee doelt Willems op de vele doelpuntrijke wedstrijden en belangrijke driepunters, waaronder tegen Vitesse en FC Groningen. ,,Toen ik hier werd aangesteld zei ik ook al dat ik liever met 3-2 win dan met 1-0. Ik hou ervan om het publiek te vermaken. Tegen Feyenoord viel het net de verkeerde kant op (3-4 nederlaag), maar tegen Vitesse stonden wij wél aan de goede kant van de score. Samen met de technische staf en de selectie hadden we dan ook het volste vertrouwen in een goede afloop. We wilden ons op eigen kracht veilig spelen, maar konden natuurlijk niet anders dan begrip hebben voor de beslissing van de voetbalbond om de Eredivisie vroegtijdig te beëindigen.”


Inmiddels is de voorbereiding op het nieuwe seizoen in volle gang. ,,We hebben ervoor gekozen deze in tweeën op te delen. Het eerste deel is inmiddels volledig achter de rug en bestond uit drie intensieve trainingsweken op het biljartlaken van VV Wijthmen. Na het weekend starten we met het tweede gedeelte. Naast een grote hoeveelheid aan trainingen, spelen we nu ook zeven oefenwedstrijden tegen ploegen uit de Eredivisie en SC Cambuur. Er wordt dus meteen een hoog niveau van de spelers verwacht. Dat is goed voor de weerstand van de mannen en daarnaast weten we dan zelf ook hoe we er voor staan.”


Naast de noeste arbeid in Wijthmen, wordt er ook in het MAC3PARK stadion hard gewerkt. Het kunstgrasveld is na dertien jaar verleden tijd en dat heeft ook voor de technisch manager voordelen. ,,Een groot voordeel van de overstap naar echt gras, is dat de club spelers kan aantrekken die in het verleden wellicht hadden bedankt voor een overstap naar Zwolle. Een voetballer speelt het liefst op echt gras, ook al zijn er veel technisch vaardige spelers die heel goed gedijen op een kunstgrasmat. Maar het moge duidelijk zijn dat echt gras voor sommige spelers net het verschil kan maken om voor PEC Zwolle te kiezen.”


Zoals gezegd zaten Willems en zijn team scouts, waar onlangs Etiënne Reijnen aan werd toegevoegd, de afgelopen maanden en ondanks de coronasituatie niet stil. ,,In de Eredivisie en Eerste Divisie hebben we alles goed in beeld. Ook in België en Duitsland scouten we nadrukkelijk. Tevens oriënteren we ons steeds meer op Scandinavië. Daar lopen net zo goed talentvolle spelers rond die ook nog eens betaalbaar zijn. Door corona heeft het scoutingsteam weliswaar minder wedstrijden live in stadions gezien dan normaal gesproken, maar via ons datasysteem zijn wij constant bezig met het kijken naar beelden en het zoeken naar potentiële versterkingen. Alleen geldt voor PEC hetzelfde als vele andere clubs, wij kunnen ons budget maar één keer uitgeven. Het is daarom zaak niet te hard van stapel te lopen en op het juiste moment toe te happen. De transfermarkt is immers nog maanden geopend.” 


Inmiddels heeft de club zich al wel versterkt met oudgedienden Jesper Drost en Rico Strieder, terwijl ook huurlingen Clint Leemans en Zian Flemming weer terugkeerden in Zwolle. Laatstgenoemde werd vorig seizoen verhuurd aan N.E.C. Nijmegen en heeft zich daar goed ontwikkeld. ,,We hebben met Zian afgesproken dat hij voor zijn kans gaat komend seizoen, maar wel als spits. Daar zien wij hem spelen en op die positie gaat hij dan ook de concurrentie aan. Uiteraard zijn we ook heel blij met de contractverlengingen van Bram van Polen, Thomas Lam en Pelle Clement. Zo staat er, samen met de andere spelers die hier onder contract staan, al een goed fundament, nog voordat we de eerste oefenwedstrijd gespeeld hebben.”


Ook de eigen jeugd wordt steeds belangrijker. Vorig seizoen kregen de nodige jonge talenten al een eerste profcontract en als het aan Willems ligt volgen er in de toekomst nog meer. ,,Ik heb veel overleg met hoofd opleidingen Alexander Palland en Henk Brugge van de PEC Zwolle Voetbalacademie en kijk geregeld wedstrijden van PEC Zwolle O16, O17 en O19. Voor aankomend seizoen willen we ongeveer achttien selectiespelers hebben, aangevuld met vier of vijf spelers uit de eigen jeugd. Destan Bajselmani is daar het meest recente voorbeeld van. Hij heeft onlangs zijn eerste profcontract getekend. Een speler als Dean Huiberts zien we vanaf nu ook als volwaardig eerste elftal speler. Daarnaast zijn we druk bezig geweest met het invullen van PEC Zwolle O21, een nieuw team dat vanaf komend seizoen op de zaterdagmiddag competitievoetbal gaat spelen.”


Al met al is het geen rustige zomer voor Willems, die zelf niet kan wachten tot de Eredivisie weer begint. ,,Ik mis het toeleven naar een wedstrijd enorm, die spanningsopbouw gedurende de week en op de wedstrijddag vind ik heerlijk. Het kan mij niet snel genoeg weer beginnen.”