Vitaal partnerverhaal: Het is onze plicht om te werken aan vitaal burgerschap

Vitaal partnerverhaal: Het is onze plicht om te werken aan vitaal burgerschap

Dit seizoen organiseert Regio Zwolle United, in samenwerking met betrokken partners, de vijfde editie van de Week van de Vitaliteit. De week stimuleert een vitale Regio Zwolle met een campagne en circa 20 activiteiten voor jong en oud. Met als doel om gezond leven aan te moedigen en verbinding tussen mensen en organisaties te stimuleren. De week start met het prachtige affiche tussen PEC Zwolle – Go Ahead Eagles (3 april) en eindigt met de wedstrijd PEC Zwolle – AZ (10 april). Rondom beide wedstrijden staan ook meerdere activiteiten op het programma.

Onderdeel van de week zijn een viertal vitale partnerverhalen waarin we in gesprek gaan met partners over hun visie en activiteiten als het gaat om dit thema. We trappen af met Anne Hulzebosch (directeur Sport, Opvoeding en Maatschappij Deltion College) waarbij we inzoomen op het belang van vitaliteit onder medewerkers en studenten.


Vitale medewerkers zijn van essentieel belang voor de ontwikkeling van een organisatie

Het gesprek werd geopend met de bovenstaande stelling, waar Hulzebosch vol overtuiging antwoord op gaf: „Ja, zeker”. Daar ben ik het helemaal mee eens. Als medewerkers zich mentaal of fysiek niet goed voelen, dan kan je op werkgebied heel weinig van hen vragen. Medewerkers bieden we veel verschillende mogelijkheden, zoals sportclinics, gratis gebruik van de fitnessfaciliteiten die Deltion heeft en verschillende trainingen als mindfulness, yoga en kickboksen. Daarnaast onderscheidt het Deltion College zich als meest Gezonde School van Nederland en heeft zij speciale aandacht voor thema’s rondom vitaliteit.” 


Wie zijn jullie, wat doen jullie en hoeveel werknemers heeft u? 

Het Deltion College heeft veel verschillende opleidingen, zo ook het college Sport, Opvoeding en Maatschappij. Het college telt ongeveer 350 medewerkers. Binnen dit college vallen o.a. opleidingen als sociaal werk, sport en bewegen en leefstijl. „Ook bieden we studenten de opleiding Voeding & Leefstijl waarin studenten zich kunnen ontwikkelen tot voeding- & leefstijladviseur op MBO-niveau 4. Deze opleiding past enorm bij het thema vitaliteit en het blijkt dat studenten voorafgaand al een intrinsieke motivatie voor vitaliteit en gezondheid hebben”, vertelt de directeur van het college. 


Wat is de link tussen het Deltion College en PEC Zwolle / Regio Zwolle United?

Als Hulzebosch naar de toekomst kijkt, dan wil hij graag een hele duidelijke, vitale propositie neerzetten voor de stad Zwolle en zelfs voor de Regio Zwolle. Hulzebosch: „Een mooi streven om samen met Regio Zwolle United, SportService Zwolle en andere scholen en gemeenten in Regio Zwolle, vitaliteit centraal te stellen en te kijken hoe we gezamenlijk aan dit thema bij kunnen dragen. Samen ben je veel sterker om mensen bewust te maken van een gezonde leefstijl. En dan bieden het platform, de netwerken en het merk van PEC Zwolle en Regio Zwolle United veel waarde.”


Hoe hoog staat vitaliteit bij jullie op de agenda?

Voor het college Sport, Opvoeding en Maatschappij heel hoog. Hulzebosch: „In ons collegeplan heeft vitaliteit een prominente rol. In het onderwijs merk ik dat niet alleen lichamelijke maar ook mentale vitaliteit van belang is. Binnen het werkveld staat positieve gezondheidszorg en preventie centraal. De focus ligt op een betekenisvol leven voor elk individu en de nadruk komt steeds meer te liggen op preventie en leefstijladvies. Door deze twee focusgebieden groeien de sportbranche en gezondheidszorg steeds meer naar elkaar toe.  


„Daarnaast is het onze plicht om te werken aan vitaal burgerschap”, geeft Hulzebosch aan. Het Deltion College is erin geslaagd alle 5 themavignetten te ontvangen en mag zich daardoor de meest Gezonde School van Nederland noemen. Binnen Deltion was er al speciale aandacht voor de themavignetten bewegen en sport, voeding, roken, alcohol- en drugspreventie en relaties en seksualiteit. Echter heeft de school het afgelopen jaar ook het vijfde en laatste vignet welbevinden mogen ontvangen. Via de Gezonde School test elke student zijn of haar leefstijl via testjeleefstijl.nl. Hiermee levert Deltion een bijdrage aan de gezonde ontwikkeling en leefstijl van medewerkers en studenten. 


Hoe belangrijk is vitaliteit onder medewerkers?

Bezig zijn met gezonde voeding en sporten zorgt ervoor dat je gelukkiger in het leven staat. „En ik geloof erin als je gelukkiger bent in je persoonlijk leven, je dan ook veel beter je werk kan doen. Dit heeft ook zijn weerslag op cultuur in bijvoorbeeld verschillende onderwijsteams”, vertelt Hulzebosch. Ook merkt de directeur dat het ziekteverzuim de afgelopen jaren gedaald is. De aandacht van leidinggevenden voor medewerkers voor vitaliteit én dan met name gericht op de vijf themavignetten speelt hierbij een rol. Een mooi voorbeeld is dat medewerkers gedurende coronatijd gebruik konden maken van een coach wanneer zij het mentaal moeilijk hadden. Verder kan er altijd gebruik gemaakt worden van een op maat gemaakt beweegaanbod door één van de sportprofessionals. „Ook kunnen onze medewerkers net als onze studenten kiezen voor gezonde keuzes in de kantines en dragen we het vignet Gezonde school”, benadrukt Hulzebosch. 


Tot slot: een drietal dilemma’s

1) Sporten voor het werk of Sporten na het werk? „Persoonlijk sport ik liever niet voor het werk, dan blijf ik liever iets langer liggen. Binnen Deltion vind ik dat mensen de ruimte moeten krijgen om ook tussen het werk door te sporten. Zelf kies ik toch echt voor sporten na het werk.”


2) Individueel sporten of samen sporten? „Individueel sporten, dan kan ik even m’n hoofd leegmaken en zelf een geschikt moment inplannen.”


3) Actieve pauze of relaxte pauze? „Actief. Ik loop liever even een rondje, dan dat ik achter m’n bureau blijf zitten.”


Bekijk de campagnewebsite van de Week van de Vitaliteit voor alle informatie over de week: www.peczwolle.nl/weekvandevitaliteit