Verdienstelijk gelijkspel in Istanbul

PEC Zwolle heeft woensdagavond de zesde wedstrijd uit de oefencampagne gespeeld. In Istanbul werd knap met 2-2 gelijkgespeeld tegen de Turkse topploeg Fenerbahçe SK.

Het duel werd gespeeld in het Atatürk Olympisch stadion en daarmee op historische grond. Zo is dit stadion onder andere de thuishaven van de Turkse nationale ploeg. Een paar maanden geleden speelde het Nederlands elftal hier nog een interland in de WK-kwalificatie. Er werd met 4-2 verloren. Ook werd één van de meest memorabele Champions League finales hier in 2005 gespeeld. AC Milan, met oud-speler en -trainer Jaap Stam binnen de lijnen, verspeelde een 3-0 voorsprong aan Liverpool en verloor na strafschoppen. Overigens staat ook de CL-finale van 2023 hier weer gepland.

Terug naar woensdagavond. In een warm en klam Istanbul speelde Fenerbahçe SK met de sterkste elf. Zo stond blikvanger Özil in de basis. Bij PEC Zwolle maakte Kastaneer zijn officieuze debuut. De fysiek sterke buitenspeler stond, zoals van tevoren was afgesproken, het eerste half uur binnen de lijnen. Gedurende dat half uur had Fenerbahçe weliswaar het meerendeel van de tijd de bal, tot grote kansen leiden dit niet. De Blauwvingers, die voor het eerst in het nieuwe uittenue speelde, hielden gemakkelijk stand. Pas vlak voor de rust werd er een vrije trap en daarmee grote kans weggegeven. Bajselmani haalde Valencia neer en werd daar tevens voor op de bon geslingerd. De indraaiende vrije trap werd door Tisserand al dan niet over de lijn gewerkt. De Turkse arbitrage keurde het doelpunt goed en daarmee ging de thuisploeg met een voorsprong de rust in.

Vlak na de thee leek de wedstrijd beslist. Na slordig balverlies liet Fenerbahçe datgene zien waar ze goed in zijn; de omschakeling. Aanvaller Valencia stond binnen luttele seconden voor Lamprou en wist met deze buitenkans raad: 2-0. Naarmate de wedstrijd vorderde kwamen de Zwollenaren steeds verder op de helft van de Turken te spelen. Nadat een schot van Landu nog werd geblokt, schoot niet veel later Mustafa Saymak op wonderschone wijze de aansluitingstreffer binnen. Ook de assist van Tedic, met de borst, was er eentje om in te lijsten. Ruim tien minuten later viel de terechte gelijkmaker te noteren. Landu manoeuvreerde zichzelf oog in oog met de Turkse doelman Bayindir en ronde uiterst koelbloedig af: 2-2. Echte kansen werden na de tweede Zwolse treffer niet meer gecreëerd en dus eindigde het duel in een terecht gelijkspel. Daarbij hoort nog wel een positieve vermelding voor de PEC Zwolle Voetbalacademie, aangezien er tijdens het laatste kwartier maar liefst acht (voormalig) jeugdspelers binnen de lijnen stonden.

Met dit goede resultaat sluiten de Zwollenaren een nuttige tweedaagse trip in Istanbul af. Vanavond laat vliegt de selectie terug naar Nederland, waar donderdag en vrijdag weer wordt getraind. Zaterdag staat de laatste oefenwedstrijd in eigen huis op programma. Het Friese sc Heerenveen is om 18.45 uur de tegenstander en jij kan daarbij zijn. Klik hier voor alle informatie.