SoccerLAB werkt voor PEC Zwolle

SoccerLAB werkt voor PEC Zwolle

Eliano Reijnders en Thomas van den Belt. Het zijn de nieuwste twee jeugdexponenten van PEC Zwolle die onlangs hun debuut maakten in de Eredivisie. Deze ontwikkeling staat niet op zichzelf. Er wordt door de PEC Zwolle Voetbalacademie met man en macht gewerkt om deze doorstroming naar het eerste elftal te realiseren.

Om deze doelstelling te bereiken dienen verschillende onderdelen van de club goed samen te werken en op elkaar aan te sluiten. Dit alles moet ook gefaciliteerd worden. Hiervoor gebruikt PEC Zwolle sinds 2018 SoccerLAB; een ‘Data Management Platform’ dat professionele voetbalclubs ondersteuning geeft bij de digitalisering en het verwerken van data. Zodoende wordt er waarde gecreëerd. Concreet doet SoccerLAB dat door online software aan te bieden dat gebruikt wordt door de diverse afdelingen (denk aan scouting, medisch en video-analyse). Daarbij wordt alle data gecentraliseerd en nadien gevisualiseerd en geanalyseerd. Dit gaat gepaard met de ontwikkeling – zowel fysiek als mentaal – van onze jeugdspelers. PEC Zwolle gebruikt SoccerLAB om alle data gelinkt aan het ontwikkelingstraject van de speler te centraliseren om zo een 360°-profiel te creëren van alle jeugdspelers.

Daarnaast gebruikt PEC Zwolle SoccerLAB voor het objectiveren van beslissingen. In het verleden werden beslissingen regelmatig gemaakt op basis van subjectieve beoordelingen. Aangezien de club nu over verschillende soorten data beschikt kan de objectieve en subjectieve informatie die aan elkaar gekoppeld worden om betere beslissingen nemen.


SoccerLAB zal daarnaast ook gebruikt worden voor het vroeg identificeren van ‘young potentials’ en het zoeken naar ‘verdoken talent’. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld het uniformiseren van de fysieke testen in de voetbalacademie. Hierdoor kan de data van al onze jeugdspelers met elkaar worden vergeleken. Van jeugdspelers zoals bijvoorbeeld Samir Lagsir en Gabi Caschili is data beschikbaar vanaf hun 15e jaar en van Rav van den Berg vanaf zijn 14e. Bij het afnemen van nieuwe fysieke testen bij de huidige O14 en O15 worden de testresultaten vergeleken met de resultaten van Lagsir, Caschili en van den Berg op dezelfde leeftijd. Zo valt te analyseren of ze hetzelfde of zelfs een groter fysiek potentieel hebben. Die data helpt de club bij het objectiveren van de sterktes van de spelers maar omgekeerd kan het ook helpen bij het identificeren van de groeimogelijkheden van de spelers. Op basis van de sterke punten en groeimogelijkheden van de spelers worden dan PAP (persoonlijke ontwikkelingsplannen) gemaakt om de ontwikkeling van de spelers te bevorderen.


Bovenstaande analyses worden ook gemaakt van GPS data en ‘match event data’, al deze informatie wordt opgeslagen in SoccerLAB. Het extra voordeel van de online software is dat zowel Henk Brugge als Alexander Palland – beide hoofd jeugd opleidingen – te allen tijde deze informatie kunnen raadplegen via zowel de computer als de smartphone en via het platform ook informatie met elkaar en de rest van de club kunnen delen. Naast bovengenoemd voorbeeld vanuit de voetbalacademie wordt SoccerLAB ook veelvuldig door PEC Zwolle ingezet op het gebied van bijvoorbeeld trainingen en scouting. Nadere informatie over SoccerLAB tref je hier.


Naast PEC Zwolle maken inmiddels ook onder andere de volgende andere clubs gebruik van de diensten van SoccerLAB: PSG, Parma Calcio 1913, PSV Eindhoven, AZ Alkmaar, FC Groningen, KRC Genk, Club Brugge en KAA Gent.