PEC Zwolle wint doldwaas duel van Heracles

PEC Zwolle heeft zaterdagavond de eerste driepunter gepakt. In een duel dat pas na rust tot leven kwam, kreeg het hulp van de VAR en van Heracles Almelo-spits Rai Vloet. Bram van Polen kroonde zich diep in blessuretijd tot matchwinner: 1-0.

Ten opzichte van vorige week in Eindhoven was er één wijziging in de Zwolse basis. Trainer/coach Art Langeler had een basisplaats voor Gervane Kastaneer en dat ging ten koste van Kenneth Paal.

Weinig verheffend

De eerste helft stond niet bol van de kansen. Heracles Almelo liet PEC Zwolle het spel maken en loerde zelf op de counter. PEC Zwolle noteerde de beste kansen. Daishawn Redan kwam op aangeven van Kastaneer net niet tot schieten, terwijl Dean Huiberts een enorme poeier gekeerd zag worden door Janis Blaswich. Op slag van rust was er nog een mogelijkheid voor Redan, die echter net niet lekker uitkwam met zijn passen. Heracles Almelo zette daar geen kansen tegenover. De meeste pogingen (schoten en voorzetten) vlogen langs of over het doel van Kostas Lamprou.

VAR en Vloet

De tweede helft maakte veel goed, zo niet alles. Allereerst was daar Heracles dat via Kaj Sierhuis een vrije trap recht op Lamprou schoot. De rebound werd door Bram van Polen verijdeld. Een veel grotere kans was er aan de overkant voor Kastaneer, die een kopbal middels een snoekduik net naast zag gaan. Ruim twintig minuten voor tijd was het Sierhuis die Heracles op voorsprong tikte: 0-1. Waar niemand aan buitenspel dacht, wist de VAR dit toch te constateren. De aangever op Sierhuis bleek nipt buitenspel te hebben gestaan en dus ging het feest voor de bezoekers niet door. Dat leek er even later alsnog te komen toen invaller Ryan Koolwijk heel licht contact maakte met Delano Burgzorg in het eigen strafschopgebied. Rai Vloet durfde het bij een 0-0 stand wel aan om middels een ‘panenka’ zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar faalde opzichtig.

VAR en Van Polen

In de absolute slotfase ging de aloude voetbalwet in Zwols voordeel op. Dean Huiberts werd hard op zijn voet geraakt en kon zelfs niet meer verder, maar het ontging Nagtegaal. In de tegenstoot scoorde Heracles bijna, maar dat bleef Zwolle bespaard. Nadat de bal uit was roerde VAR Ingmar Oostrom zich voor opnieuw en haalde Nagtegaal naar de kant. De leidsman had vervolgens nog drie minuten nodig over overtuigd te raken van het feit dat Huiberts geraakt werd, alvorens de strafschopstip werd aangewezen. Aanvoerder Van Polen liet zien dat een strafschop nemen ook zonder fratsen kon en bracht het goed gevulde MAC3PARK stadion in extase: 1-0. Daarmee was de wedstrijd nog niet gedaan, want zeven minuten blessuretijd, die uiteindelijk tien minuten bedroeg moest Zwolle nog stand zien te houden. Dat lukte, waardoor de eerste driepunter eindelijk binnen was.

Dinsdag komt PEC Zwolle alweer in actie. Dan komt om 20.00 uur De Graafschap op bezoek in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker. Zaterdag reist de ploeg af naar Alkmaar voor het treffen met AZ (aftrap 21.00 uur).

PEC Zwolle – Heracles Almelo: 1-0 (0-0).

Toeschouwers: 13.026

Scheidsrechter: Nagtegaal

Gele kaarten: Vloet (Heracles Almelo)

Bijz: 73’ Vloet (Heracles Almelo) mist penalty.

Opstelling PEC Zwolle: Lamprou, Van Polen, Nakayama, Saymak, Kastaneer, Huiberts (90+3’ Van den Belt), Adzic (73’ De Wit), Strieder (59’ Koolwijk), Kersten, Redan en Pabai.

Opstelling Heracles Almelo: Blaswich, Qualiata, Rente, Kiomourtzoglou, Basacikoglu (84’ Azzaoui), Vloet, Knoester, De la Torre, Sierhuis (84’ Bakis), Bakboord en Burgzorg

90+2’ Van Polen pen. 1-0