PEC Zwolle Vrouwen schrijft geschiedenis maar wint niet

PEC Zwolle Vrouwen schrijft geschiedenis maar wint niet

Een unicum vrijdagavond bij de start van het nieuwe seizoen in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. PEC Zwolle Vrouwen trad aan met een team dat volledig (basis en bank) bestond uit speelsters die in de eigen jeugdopleiding hadden gevoetbald. Ondanks een meer dan voortreffelijk optreden, bleven de punten in Eindhoven, bij PSV Vrouwen: 3-0.

Piepjong uit eigen jeugd

Het piepjonge team, met speelsters die allen in deze eeuw het levenslicht zagen, begon vol overgave aan het duel. Na een aftastend begin gingen de Zwollenaren aan de hand van de 17-jarige Jill Diekman op zoek naar het openingsdoelpunt. Daar was de nummer 2 en tevens bekerwinnaar van vorig seizoen zichtbaar van onder de indruk. Amy Banarsie kreeg de eerste mogelijkheid na een aanval uit het boekje, maar haar poging ging naast. Danique Noordman probeerde het even later met een afstandsschot dat in de handen eindigde van Lisan Alkemade. PSV Vrouwen was aanvallend net zo gevaarlijk met Esmee Brugts als smaakmaker. De speelster wist met een knappe dribbel ver te komen, maar Moïsa van Koot, de nieuwe aanvoerster na het vertrek van Dominique Bruinenberg, trad heldhaftig op. Toch lag een minuut later alsnog de bal in het doel van Moon Pondes. Uit een vrije trap schoot Brugts met uiterste precisie via de binnenkant van de paal raak: 1-0.


Doorgaan

PEC Zwolle Vrouwen liet zich echter niet van de wijs brengen en bleef verzorgd en aanvallend voetbal op de mat leggen. Het resulteerde alleen niet in de verdiende treffer, al was Diekman na een korte corner met een schot in het zijnet nog het meest dichtbij een doelpunt. Ook Noordman vond andermaal Alkemade op haar weg. De thuisploeg met de geroutineerde speelsters Mandy van den Berg en Desiree van Lunteren kwam op slag van rust nog wel een keer tot scoren. Van Lunteren wist in de rebound Pondes te verschalken: 2-0.


Kranig verweer

De gemiddelde leeftijd van 18,9 jaar werd halverwege de tweede helft lichtelijk opgekrikt met het inbrengen van Celien Tiemens en Pien Hindriksen (beiden 20 jaar). Ook nu bleef PEC Zwolle Vrouwen goed veldspel op de mat leggen, al had het via Van Lunteren en Amalie Thestrup zomaar 3-0 kunnen worden. Van Lunteren schoot vanaf een meter of acht net over en Thestrup zag haar inzet nog door Pondes onder de lat vandaan getikt worden. PEC Zwolle Vrouwen bleef zich kranig verweren. Met het inbrengen van Evi Maatman, ook pas 18, gooide trainer/coach Joran Pot wat meer fysiek in de strijd en dat zorgde ook direct voor problemen achterin bij PSV Vrouwen. Het kwam verdedigsters Mandy van den Berg en Ellie Jean op een gele kaart te staan. Vlak voor tijd mochten naast Jeva Walk, die de wedstrijd in de basis begon, ook Ana Nassette en Loyce Speelman debuteren. Die zagen ook hoe PSV Vrouwen, na eerst de paal te hebben geraakt, vlak voor tijd via invalster Maxime Snellenberg de eindstand op 3-0 bepaalde.


Op vrijdag 3 september speelt PEC Zwolle Vrouwen voor het eerst thuis. Dan komt Excelsior Vrouwen naar Zwolle. De aftrap op het sportpark van Be Quick ’28 is om 19.30 uur.


PSV Vrouwen – PEC Zwolle Vrouwen: 3-0 (2-0).

Toeschouwers: 750

Scheidsrechter: Hoogendijk

Gele kaarten: Van den Berg, Jean (PSV Vrouwen) en Van Koot (PEC Zwolle Vrouwen)


Opstelling PSV Vrouwen: Alkemade, Jean (81’ Coolen), Bross, Van den Berg, Waldus, Pattiwael (46’ Levels), Carreras (71’ Rask), Thestrup, Van Lunteren (88’ Snellenberg), Biesmans en Brugts (88’ Harrison).


Opstelling PEC Zwolle Vrouwen: Pondes, Van Koot, Auée, Van der Vegt, Pruim, Noordman (86’ Speelman), Van Olst (86’ Nassette), Diekman (71’ Hindriksen), Banarsie (71’ Maatman), Van Bentem en Walk (63’ Tiemens).


Scoreverloop:

19’ Brugts 1-0

44’ Van Lunteren 2-0

89’ Snellenberg 3-0