PEC Zwolle Verbindt: McDonald's & Gezellig Werkt Schoonmaak

PEC Zwolle Verbindt: McDonald's & Gezellig Werkt Schoonmaak

In PEC Zwolle Verbindt komen wekelijks ondernemers aan het woord die elkaar gevonden hebben in of dankzij de businessclub van PEC Zwolle en een samenwerking zijn aangegaan. Vandaag trappen we af met Berend Andringa van Gezellig Werkt Schoonmaak en Sjoerd-Jan Feenstra, franchisenemer McDonald's restaurants Heerde, Kampen en Zwolle.

Wie zijn jullie en waar zijn jullie werkzaam?


Andringa: ,,Ik ben Berend Andringa en in 2012 ondernemer geworden. Samen met Marcel Nijmeijer ben ik algemeen directeur van Zorggroep Gezellig en van daaruit is later Gezellig Werkt Schoonmaak ontstaan. Daarnaast ben ik ook voorzitter van het PEC Zwolle Businessclubteam.”


Feenstra: ,,Mijn naam is Sjoerd-Jan Feenstra en ik ben al bijna 15 jaar franchisenemer van de McDonald’s restaurants in Heerde, Kampen en Zwolle. Onder de gouden bogen die wereldwijd bekend staan werken er bij onze filialen ruim 500 lokale werknemers waar wij heel trots op zijn.”


Hoe zijn jullie met elkaar in contact gekomen?


Andringa: ,,We kennen elkaar al wat langer, van Jong Management in Zwolle. Toen we het schoonmaakbedrijf zijn begonnen zijn we ons gaan oriënteren of we niet in een skybox konden zitten om daar commercieel meer uit te halen. Toen ben ik wel gaan kijken naar een box waar ik mensen kende. Sjoerd-Jan kende ik, we sporten namelijk ook samen bij Peppergym. Hij vertelde moeite te hebben met het krijgen van een goed schoonmaakbedrijf voor het McDonalds-restaurant in Zwolle-Noord en vroeg of ik dat wilde doen. Na hierover nagedacht te hebben, hebben we proefgedraaid bij de McDonalds in Kampen. Dat beviel van beide kanten zo goed, dat we de samenwerking zijn aangegaan.”


Feenstra: ,,Ja dat klopt, het contact is ontstaan vanuit Jong Management. Berend is vervolgens ook lid geworden van de Daltons Lounge. Daarnaast is hij net als ik een fanatiek sporter bij Peppergym en daar raakten we met elkaar aan de praat over ons werk.”


Hoe is jullie samenwerking tot stand gekomen en hoe ziet dit eruit?


Feenstra: ,,Al sportende bij Peppergym uitte ik bij Berend mijn frustratie over de gang van zaken rond het schoonmaken van de vestiging in Zwolle-Noord. Hij vroeg mij waar het probleem lag. Toen ik dat uitlegde gaf hij aan dat hij die uitdaging wel aan wilde gaan. Hij pakte de handschoen gelijk op. We zijn toen letterlijk en figuurlijk op de vloer gaan trainen. Inmiddels maakt Berend met Gezellig Werkt Schoonmaak al ruim een jaar schoon bij ons. Door corona is het wel wat anders gegaan, want momenteel wordt alleen de keuken door hen schoongemaakt, omdat het restaurant dicht is. Er zijn veel learnings aan beide zijdes en we houden elkaar scherp. Dat is heel belangrijk.”


Andringa: ,,De schoonmaak van een McDonalds-keuken is heel wat anders dan een kantoorgebouw. Sjoerd-Jan zocht een partij die flexibel was, waar het management er kort op zat en er voldoende aandacht was voor de klant. Wij zijn een relatief klein schoonmaakbedrijf. We staan dichtbij de medewerkers en kunnen snel bijsturen als dat moet. Zelf heb ik trouwens ook nog eens bijgesprongen toen we uitval van medewerkers hadden.”


Hoe zijn de reacties op jullie samenwerking?


Andringa: ,,De reacties zijn heel enthousiast. Onze medewerkers zagen dit natuurlijk wel zitten. McDonalds is immers een bekende naam. Toen we dit gingen draaien, moesten we het wel echt in de vingers krijgen, maar inmiddels loopt het vlekkeloos. Bovendien is het voor mijn medewerkers en ons bedrijf een groot compliment dat Sjoerd-Jan, na tien tot twaalf jaar verschillende bedrijven te hebben gehad, nu met ons een partner heeft gevonden die op het gewenste niveau functioneert.”


Feenstra: ,,Daar ben ik dan ook heel blij mee en bij ons zijn de reacties ook heel positief. Je ziet ook dat het betaalbaar is gebleken vergelijkend met gerenommeerde schoonmaakbedrijven.”


Tot slot, met welke andere ondernemer of sponsor uit de businessclub zouden jullie wel eens een kop koffie willen drinken?


Andringa: ,,Met Tim Slager van Molecaten zou ik weleens een kop koffie willen drinken om te kijken hoe zij dat doen op schoonmaakgebied. Wij krijgen weleens vragen van recreatieparken, dus ik ben ontzettend benieuwd naar hoe de schoonmaak bij een partij als Molecaten is geregeld.”


Feenstra: ,,Ik ken de meeste ondernemers wel, maar Wehkamp, zou ik zeker interessant vinden. Hun operationele processen, daar ben ik wel benieuwd naar, zeker na hun verhuizing.”