PEC Zwolle delft onderspit in Arnhem

PEC Zwolle heeft de laatste wedstrijd van 2021 verloren (1-0). Op bezoek bij Vitesse speelde het zeker voor rust heel behoorlijk en was het zelfs geruime tijd de bovenliggende partij. Een doelpunt op slag van rust leek een mentale opsteker te zijn, maar die treffer kreeg niet de zegen van de VAR. Direct na rust scoorde Vitesse en bij dat doelpunt bleef het.

Afgekeurd

In Arnhem wilde PEC Zwolle maar één ding: het seizoen met een positief resultaat afsluiten. En voetballen om te winnen, dat deed PEC Zwolle ook. Het zocht dapper de aanval en kreeg na acht minuten de eerste grote kans van de wedstrijd. Slobodan Tedic stuurde de bal met veel kracht richting bovenhoek, maar Jeroen Houwen had daar als sluitpost van Vitesse nog een antwoord op. Uit de daaropvolgende hoekschop schoot Thomas van den Belt uit de draai in de handen van de doelman. Na een half uur kreeg ook Vitesse de kans op de 1-0, maar de volley van Riechedly Bazoer werd vlak voor de doellijn weggewerkt door Bram van Polen.

Op slag van rust was het dan toch raak voor PEC Zwolle. Een prachtige aanval werd door Mustafa Saymak doeltreffend afgerond, maar het doelpunt werd alsnog geannuleerd. De VAR constateerde minuscuul buitenspel voor Luka Adzic in de aanloop naar de goal en dus was het niet 0-1 maar 0-0 bij rust.

Geen antwoord

In die stand kwam anderhalve minuut na rust direct verandering toen Loïs Openda profiteerde van een slordigheidje van Van den Belt. De Belg schoot op aangeven van Nicolai Baden Frederiksen de bal alleen voor Kostas Lamprou zuiver binnen: 1-0. Bram van Polen, die zijn 250ste eredivisiewedstrijd speelde, was met een kopbal vlak voorlangs in het restant nog dicht bij de 1-1, maar zover kwam het niet. Ook Eliano Reijnders stuitte even later met een schot in de korte hoek op Houwen. PEC Zwolle, dat Pelle Clement halverwege de tweede helft zijn rentree zag maken, had overigens ook niet te klagen dat Vitesse het duel niet eerder in het slot gooide. Tot tweemaal toen dook Openda nog alleen op voor Lamprou. Eerst redde Lamprou met zijn rechterbeen en bij een tweede poging hinderde invaller Rav van den Berg net voldoende. In de blessuretijd drong PEC Zwolle nog wel aan, maar had het geen antwoord meer op de goal van Openda en dus eindigde het ook de laatste wedstrijd van het jaar in mineur.

Zo sluit PEC Zwolle het jaar af met weer een domper. Met slechts zes punten uit achttien wedstrijden zullen de Blauwvingers na de winterstop keihard aan de bak moeten om rechtstreekse degradatie nog te ontlopen.

Vitesse – PEC Zwolle: 1-0 (0-0).