PEC Update 12

PEC Update 12

Dit seizoen publiceren we als club regelmatig een update, waarin we onze achterban op de hoogte willen brengen van de recente ontwikkelingen binnen PEC Zwolle. We hechten er als club veel waarde aan om supporters, sponsoren en andere betrokkenen regelmatig te informeren over de voortgang en veranderingen die plaatsvinden. Aan het woord algemeen directeur Xander Czaikowski.

Start voorbereiding

Zondag is de selectie gestart met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. ’s Ochtends werden de spelers op de club verwacht voor de nodige testjes die bij hen werden afgenomen. Na de middag vond de eerste training van het seizoen plaats op de schitterende velden van VV Wijthmen, waar grasmeester Alfred Meiberg en zijn team de afgelopen periode dag in dag uit mee in de weer zijn geweest. Het is fantastisch dat we de eerste weken van de voorbereiding weer in het altijd gastvrije Wijthmen terecht kunnen. Bij deze wil ik dan ook alvast VV Wijthmen en alle vrijwilligers die daar dagelijks voor ons klaarstaan heel hartelijk bedanken!Gecancelde oefenwedstrijd

Na de eerste trainingsweek wacht zaterdag in Nieuwleusen onze eerste oefentegenstander, SV Nieuwleusen. Dat is het begin van een reeks oefenwedstrijden die we helaas niet zullen eindigen in Spanje tegen Real Betis. Zoals we vorige week woensdag al communiceerden, is er een streep gezet door onze oefenwedstrijd. We zouden aanvankelijk op 3 augustus in Sevilla onze laatste wedstrijd van de voorbereiding spelen, maar de thuisclub heeft tegen alle gemaakte afspraken in besloten tegen een andere club te gaan voetballen. Allereerst is dit een enorme tegenvaller voor de selectie. Een trainingsschema wordt ieder jaar weer met veel zorg en aandacht in elkaar gedraaid, waarbij het niveau en de tegenstand langzaam wordt opgeschroefd. Het moge duidelijk zijn dat we een week voor de competitiestart het liefst tegen een zo sterk mogelijke tegenstander willen spelen, om goed voorbereid aan de start van het seizoen te verschijnen. Het is niet makkelijk om op korte termijn een nieuwe oefenpartner van een vergelijkbaar niveau te vinden. Bovendien hebben we de voorbije periode al clubs moeten teleurstellen die de laatste wedstrijd van de voorbereiding tegen ons wilden spelen, omdat wij een afspraak hadden in Sevilla. Achter de schermen wordt er nu hard gewerkt aan het vinden van een nieuwe tegenstander. Uiteraard zijn we met Real Betis in gesprek gegaan om deze hele situatie passend op te lossen. Een situatie die niet alleen voor ons als club heel vervelend is, maar ook voor supporters die van plan waren ons in Sevilla aan te moedigen. Sommigen van hen hadden zelfs al kosten gemaakt voor hun reis en verblijf. We begrijpen dat dit ook voor hen een hard gelag moet zijn. Van Betis hebben we inmiddels een vergoeding ontvangen. Dit betreft een kleine financiële compensatie voor enkele gemaakte kosten. 

Openingswedstrijd in lege Galgenwaard

Deze week werd ook het conceptprogramma voor de Eredivisie bekend. Daarin nemen wij het in de eerste speelronde op tegen FC Utrecht. Helaas heeft FC Utrecht nog een sanctie openstaan van één thuisduel zonder publiek na ongeregeldheden eind vorig seizoen. Onderdeel van die straf is dat er geen supporters aanwezig mogen zijn, ook geen uitsupporters. De opgelegde sanctie is vervelend, omdat door FC Utrecht - PEC Zwolle in de eerste speelronde te plannen, de KNVB hiermee nu ook ons als club raakt, terwijl wij hier volledig buiten staan. Het was in onze ogen logischer geweest om de sanctie ten uitvoer te brengen in dezelfde wedstrijd naar aanleiding waarvan de sanctie is opgelegd. Ook was het wat ons betreft beter geweest als beide burgemeesters met elkaar in gesprek waren gegaan en besloten hadden elkaars supporters komend seizoen te weren. Dan straf je geen supporters van clubs die niets met de ongeregeldheden van doen hadden.Technisch

Inmiddels is Gerry als technisch directeur een maand in dienst bij onze club. We zijn heel blij dat het gelukt is om Gerry, met al zijn ervaring, aan onze club toe te voegen. Op dit moment is Gerry dag in dag uit bezig met de hoofdselectie. Hij maakt kennis met iedere speler van de selectie en is natuurlijk in samenwerking met de staf en scouts bezig met het versterken van onze eerste selectie. De transfermarkt is bij ons, net als bij alle andere clubs, nog niet losgebarsten. Die komt, ook mede door het EK, nu eenmaal wat later op gang dit jaar. Als club zijn we op zoek naar versterkingen met hele specifieke kwaliteiten en bovendien willen we zorgvuldig te werk gaan. Daarnaast willen we eerst een goed beeld krijgen van de spelers die aan de voorbereiding zijn begonnen. De komende weken zal één en ander dus vanzelf verder vorm gaan krijgen, daar hebben we binnen PEC Zwolle in ieder geval alle vertrouwen in.


Met Dennis Bekking hebben we deze maand ook een nieuwe hoofd opleiding gepresenteerd. Dennis heeft zijn sporen in de voetballerij de voorbije jaren verdiend en is een welkome versterking voor onze PEC Zwolle Voetbalacademie, waar hij samen met Dennis Rosink leiding aan gaat geven. We gaan hiermee dus weer terug naar een tweekoppig managementteam van de Voetbalacademie net als in de tijd met Alexander Palland en Henk Brugge. Als het gaat om het ontwikkelen van talent en het managen van opleidingsprogramma’s heeft Dennis in Nederland en in het buitenland veel ervaring opgedaan. Zijn aanstelling is een belangrijke stap in het versterken van de jeugdopleiding en het waarborgen van een succesvolle toekomst voor PEC Zwolle.

Financiën

Zoals jaarlijks te doen gebruikelijk is, dienen we onze jaarrekening inclusief bestuursverslag voor het seizoen 2023/24 pas op 1 oktober 2024 in te leveren bij de KNVB. Wel hebben we vorige week onze voorlopige begroting voor het seizoen 2024-2025 ingeleverd bij de KNVB. Dit vanwege het ‘plan van aanpak’ traject waar we momenteel in zitten. Wat we hierover nu kunnen melden is dat PEC Zwolle over dit boekjaar (seizoen 2023-2024) een positief nettoresultaat zal schrijven en het eigen vermogen ook weer naar positief is. Desondanks zullen we ook voor komend seizoen scherp aan de wind moeten varen: één zwaluw maakt nog geen zomer.


Afgelopen seizoen is in opdracht van ons Stichtingsbestuur door de directie een zogenaamd herstelplan opgesteld. Dit plan is grotendeels vergelijkbaar met het plan van aanpak dat is ingeleverd bij de KNVB. Doel van het herstelplan is om het bedrijfsresultaat verder te verbeteren zodat de club in de nabije toekomst kan gaan werken met een duurzame begroting. Lees: een begroting die qua bedrijfsresultaat zo dicht mogelijk rond €0,00 uitkomt. Dit past bij de doelstelling die we met z’n allen hebben opgesteld in de periode vlak na de degradatie in 2022. Die doelstelling luidt: ‘PEC Zwolle wil een stabiele Eredivisieclub zijn met een duurzame begroting, door te verbinden, te verrassen en zichzelf op structurele wijze te verbeteren’. Ook voor komend seizoen zullen we blijven werken met een vergelijkbaar herstelplan. Dit zorgt voor duidelijkheid en focus binnen de organisatie. Het afgelopen seizoen heeft het werken met het herstelplan al significant bijgedragen aan het verbeteren van ons bedrijfsresultaat. Uiteraard blijven hierbij ook uitdagingen overeind staan.


We zijn hierbij natuurlijk altijd afhankelijk van onze sportieve doelstelling, namelijk: eredivisiebehoud. Daarnaast hebben we nog de nodige investeringen die gedaan moeten worden in achterstallig onderhoud of om te blijven voldoen aan onze vergunningen. We zijn een opleidingsclub met een voetbalacademie en we vinden het belangrijk om te blijven investeren in het vrouwenvoetbal. Ook dat kost geld. Daarnaast vinden we dat we moeten blijven investeren in ons personeel en hebben we de verplichting om onze club verder te verduurzamen richting 2030. Dit brengt wel de nodige investeringen met zich mee, die, naast het verhogen van de omzet en verlagen van de bedrijfskosten, ook zullen moeten worden opgevangen. Ook komend jaar wordt een uitdagend jaar, waarin we hard moeten blijven werken om van PEC Zwolle een gezonde club te maken.

Doorkijkje komend seizoen

Op 11 augustus gaat het seizoen voor ons echt beginnen, met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht in helaas een leeg stadion Galgenwaard. Onze eerste thuiswedstrijd is direct een hele mooie. Op zondag 18 augustus is Feyenoord om 14:30 uur de tegenstander in ons MAC3PARK stadion. Ondanks dat de zomervakantie dan nog in volle gang is, gaan we (wederom) voor een uitverkocht huis. Dat gaan we in ieder geval doen met een recordaantal van 9.200 seizoenkaarthouders. Het is daarnaast goed om te zien dat ook de hoofdtribune voller raakt. Deze verlengingsperiode loopt nog volop door. En over het MAC3PARK stadion gesproken: MAC3PARK blijft ook de komende twee jaar onze naamgever en gaat straks het tiende jaar in. We zijn als club dan ook heel tevreden met deze continuïteit.


Wat mij betreft graag tot zaterdag in Nieuwleusen, bij onze eerste oefenwedstrijd of tot volgende week zaterdag bij de PEC Zwolle Open Dag.


Groeten,


Xander Czaikowski