Gerry Hamstra: ,,Tegenstanders moeten naar Zwolle komen met gevoel 'hier valt niets te halen'."

Gerry Hamstra: ,,Tegenstanders moeten naar Zwolle komen met gevoel 'hier valt niets te halen'."

Al enkele maanden is Gerry Hamstra technisch directeur bij PEC Zwolle. De geboren Groninger (1970) brengt een bak aan voetbalkennis, ervaring en de nodige ambitie met zich mee naar Zwolle. Genoeg om over te praten.

Groningen

,,Mijn eerste voetbalclub was Oranje Nassau, de club uit Helpman in Groningen waar ik ben opgeroeid. Mijn ouders waren binnenvaartschippers. Dat betekende dat ik vanaf mijn zesde op zondag naar het schippersinternaat gebracht werd om vrijdags weer naar mijn ouders te gaan. Ik was 16 jaar toen daar een eind aan kwam. Mijn ouders vestigden zich toen definitief aan de wal. Na Oranje Nassau kwam ik uit voor FC Lewenborg, Hellas VC en GRC Groningen. Met die laatste club speelde ik op het één na hoogste amateurniveau. Als elke voetballer droomde ik ervan om profvoetballer te worden. Dat zat er voor mij niet in.”


Van Drachten tot Emmen

,,Tijdens mijn studie bij het CIOS in Heerenveen liep ik een trainersstage bij de jeugd van FC Groningen. Na het afronden van mijn studie CIOS ging ik met mjin TC1 aan de slag bij Drachtster Boys. De eerste drie jaar was ik daar verantwoordelijk voor het technisch beleid van de jeugd en daarnaast trainer bij de A1. Op mijn 27ste werd ik bij Drachtster Boys de hoofdtrainer. In mijn selectie zaten spelers die ouder dan mij waren of waarvan ik les op het CIOS had gehad. In 2001 werd ik bij Achilles (Assen) als de opvolger van trainer Ron Jans gepresenteerd. Van 2003 tot 2007 was ik trainer bij SC Genemuiden. Het was in Genemuiden een geweldige tijd met een kampioenschap in de hoofdklasse C en winst in de district- en landelijke beker. In februari 2006 werd ik de opvolger van trainer Jan van Dijk bij FC Emmen. Ik heb goede herinneringen aan Emmen, het was bovendien mijn eerste kennismaking met het betaalde voetbal. Na twee jaar werd ik daar opgevolgd door Paul Krabbe, een bekende naam in Zwolle.”

Vitesse, Heerenveen en Ajax

,,Tussen 2009 en 2016 heb ik mij bij Vitesse verder kunnen ontwikkelen. Daar was ik zeven jaar actief, onder andere als hoofd opleiding. Voor de overname van Vitesse was het overleven. Talentvolle jeugd als Marco van Ginkel kreeg een kans. Vitesse kreeg op Papendal wel één van de beste voetbalacademies in Nederland. Het was geweldig om daar te werken. Na zeven jaren Vitesse ben ik voor vijf jaar als technisch manager bij sc Heerenveen gaan werken. Een functie waar je alle facetten van het voetbalbedrijf tegenkomt. Van 2021 tot 2023 ging ik als technisch manager aan de slag bij Ajax. De jaren bij Vitesse en Heerenveen stond ik op eigen benen, maar bij Ajax kreeg ik de kans om met Marc Overmars te werken. Mijn netwerk was Nederland en Europa. Dat van Marc was de hele wereld. Ik heb heel veel van hem opgestoken.”


Hier valt niets te halen

,,Namens PEC Zwolle nam Jeroen Bijl nam in 2024 contact met mij of ik in was voor de functie van technisch directeur bij de club. Na een sabbatical had ik daar wel oren naar. Voor mij is PEC Zwolle een mooie club. De stad Zwolle is trots op PEC Zwolle. In een vol en sfeervol stadion is PEC Zwolle moeilijk te verslaan. Met Johnny Jansen, Ronnie Pander en Dwight Lodeweges kwam ik hier oude bekenden tegen. Dat is prettig samenwerken; je kent elkaars blinde vlekken en je weet van elkaar waar je goed in bent. PEC Zwolle moet een stabiele eredivisieclub worden binnen de witte lijnen en in de organisatie. Met de samenhorigheid, de bereidheid en enthousiasme die ik hier tegenkom moet dat lukken. Over de resultaten tot nu toe wil ik het volgende kwijt. We hebben de wedstrijden die we moesten winnen gewonnen. Een volgend doel moet zijn dat stunten meer normaal moet worden. Thuis moeten we winnen, ook tegen de topclubs. Tegenstanders moeten naar Zwolle komen met het gevoel van ‘hier valt niets te halen’.”